Medlemsträff 7 april i Stockholm

Mycket välkomna till Jussi Björlingsällskapets andra medlemsträff lördagen den 7 april 2018.

Som vanligt håller vi till på Kaplansbacken 4A, portkod 5703, i Höstsols lokal ”Stallet”, och insläppet börjar klockan 12.30. Kaffe/te med vetebröd och småkakor börjar då serveras fram till klockan 13.00, då dagens program börjar.

Denna lördag har vi den stora glädjen att också kunna hälsa hovsångerskan och mezzosopranen Ingrid Tobiasson välkommen till oss. Ingrid har sjungit hos sällskapet i tidigare sammanhang, både vid Jussifesterna i Voxna år 2010 och i Strömsbruk år 2011, samt vid JB-konferensen i St Peter, USA år 2011.

Ingrid Tobiasson är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade som Amneris i Verdis Aida på Folkoperan år 1985. Därefter följde gästspel i Kiel och Edingburgh. Efter några år som freelance anställdes hon år 1988 vid Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon framträtt i drygt 60 olika roller, stora som små, tex Elisabetta i Donizettis Maria Stuarda, Azucena i Verdis Trubaduren, Kundry i Wagners Parcifal, Ortrud i Wagners Lohengrin, titelrollen i Bizets Carmen, rollen som Portvakterskan i uruppförandet av Lidholms Ett drömspel och Omega i Börtzs Backanterna, i regi av Ingmar Bergman, för att bara nämna några av alla Ingrids roller. Ofta har det även blivit gästspel i dessa roller utomlands, bland annat i Sevilla, Wiesbaden, Berlin och Helsingfors. Ingrid Tobiasson utnämndes till hovsångerska år 2000.

Vid sidan av sitt arbete på operascenerna har Ingrid Tobiasson även sjungit kyrko- och romansrepertoar med många framträdanden i kyrkor och konserthus. Ingrid är dessutom en eftertraktad sångcoach. Under år 2017 har hon har hon varit scenaktuell i ett konsertant uppförande av Peterson-Bergers opera Adils och Elisiv på Kungliga Operan, i Den långa långa resan, opera för barn av Johan Ramström på Stockholmsoperans Unga på Operan, i B Tommy Anderssons The Importance of Being Earnest på Vadstena-Akademien, samt i   Puccinis Gianni Schicchi på GöteborgsOperan.
 

Pianisten Magnus Svensson kommer att ackompanjera Ingrid Tobiasson. Han har studerat piano för Stella Tjajkovskij och Staffan Scheja och tog solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1998. Under flera år fördjupade han sig också i romansinterpretation, bland annat för Geoffrey Parsons i London och genom studier för Dmitri Bashkirov. Magnus samarbetar regelbundet med etablerade sångare, har framträtt på de flesta större konsertscenerna i Sverige och dessutom flitigt konserterat i USA och Europa.

Våra två musiker kommer att inleda dagens program med att framföra några sånger, som de själva presenterar. Därefter kommer sällskapets ordförande Bengt Krantz att ta över ordet för att intervjua Ingrid Tobiasson, och sedan har även lyssnarna möjlighet att ställa några ytterligare frågor till Ingrid. Om vi som avslutning på intervjudelen applåderar kraftfullt brukar det även bjudas på ett extranummer.   

Efter den sedvanliga mingelpausen avslutar vi träffen med programpunkten ”Spisa Jussi”, idag med Roger Alderstrand under rubriken ”99 % Jussi ”kronologi, karikatyrer och felsjungningar. Det blir tre teman med illustrationer för varje - statistik, bilder och ljudinslag.

Text: Berit Sjögren

Gemensamt för medlemsträffar i Stockholm

Adressen är Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, portkod 5703,  Kungsholmen, Stockholm. Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan. Insläpp sker från klockan 12.30, då man kan stiga in i lokalen och förse sig med kaffe/te och fikabröd. 

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647

Perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER 

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!