Medlemsträff lördagen den 2 december 2017

Mycket välkomna lördagen den 2 december 2017 till årets sista medlemsträff, som vi kallar för ”Lussi med Jussi”. Vi samlas som vanligt i Höstsols lokal ”Stallet” klockan 13.00, med insläpp från kl 12.30. Det är dagen före 1 advent, och då passar det bra att utöver kaffe/te med dopp även servera lite glögg med tillbehör.

Till traditionen hör även att vi till denna träff skall ha ”En hemlig sånggäst”, så vem det är får därför bli en överraskning. Vi kommer att få lyssna till tre sånger, varav någon säkert har anknytning till advent/jul, och vi vågar lova att det blir mycket njutbart! 

Pianisten Martin Hellström kommer att ackompanjera. Han är utbildad vid Edsbergs Musikinstitut i Sollentuna, där han avslutade sina studier med ett kammarmusikdiplom våren 2000. Åren 2004-2006 studerade han vid Operahögskolans masterutbildning för operarepetitörer. Martin Hellström är en hängiven kammarmusiker, och konserterar regelbundet med både sångare och instrumentalister, samt även solistiskt. Som musikalisk instuderare har han arbetat med många operaproduktioner vid bland annat Internationella Vadstena-Akademien, Folkoperan och Läckö slottsopera. Martin är verksam som instuderingslärare på Operahögskolan i Stockholm sedan år 2009.   

Efter sångstunden följer en intervju ledd av Nils-Göran Olve. Det är alltid lika roligt att få veta lite mer om våra musikers bakgrund, studier, erfarenheter hittills samt framtidsplaner. Och om vi som vanligt sedan är generösa med applåderna kan det tänkas att det blir ett extranummer.

 

Vår hemlige sånggäst vill på medlemsträffen 2 december auktionera ut en 78-varvsskiva, signerad på båda sidorna, av Jussi. Autograferna är skrivna på papper som är påklistrade på skivan. Bilden är beskuren.

Stenkakan innehåller två klassiska inspelningar, dels ”E lucevan le stelle” ur Tosca av Puccini inspelad i Stockholm 4 september 1937, dels ”Ch’ella mi creda” ur La fanciulla del West av Puccini inspelad i Stockholm 3 september 1937. Jussi sjunger på italienska och dirigent är Nils Grevillius. Skivmärket är His Masters Voice, HMV DA 1584. 

Härefter följer en kort paus, och sedan kommer Kjell Olsson under programpunkten ”Spisa Jussi” att presentera två inslag:

Wilhelm Peterson-Berger 150 år.   

Älskad jubilar - med fruktad penna.

150 år sedan han föddes och 75 år sedan han avled. Vi får lyssna till några av hans sånger i tolkningar av Jussi Björling.

En ny exklusiv CD med Jussi:

JUSSI BJÖRLING: RARITIES FROM OPERA, CONCERT AND RADIO.

CD:n innehåller fem inspelningar på nitton spår och inkluderar ett mycket intressant 11-sidigt texthäfte på engelska med text av Harald Henrysson, Stephen Hastings och Christer Eklund och är sponsrad av de amerikanska, svenska och brittiska Jussi Björlingsällskapen. KB Eklund Musica Verba i Falun står för mastering, layout och produktion och CD:n ges ut på Christer Eklunds eget skivmärke Oak Grove exklusivt för sällskapen.

Denna historiska CD inleds med Adams ”O Helga Natt” med pianoackompanjemang, inspelad den 21 december 1946 och restaurerad med utmärkt ljudkvalitet. CD:n innehåller för övrigt tidigare ej utgivna inspelningar samt inspelningar med utdrag från första akten ur Gounods Faust på Stockholmsoperan 4 januari 1936 samt på Staatsoper i Wien 7 mars 1937. Inspelningarna från Wien har tidigare endast utgivits på LP.

1994 hittade Lars Björling i en skrivbordslåda ett privat inspelat band tillsammans med personliga dokument efter pappa Jussi. Inspelningen är en duett med Anna-Lisa och Jussi, ”Will You Remember” ur operetten Maytime av Sigmund Romberg, som nu ges ut för första gången.

Merparten av inspelningarna omfattar utdrag ur den legendariska och nästan mytiska inspelningen av Verdis Requiem från Lucerne den 16 augusti 1939. Här utges de för första gången, och medverkar gör förutom Jussi bland annat Zinka Milanov, Kerstin Thorborg och Nicola Moscona. Dirigent är Arturo Toscanini.

Inspelningarna har varierande ljudkvalitet, speciellt Verdis Requiem, men har ändå sitt musikaliska och historiska värde för verkliga Jussi-älskare. På denna medlemsträff kan du köpa denna CD:n. Medlemspriset är dock ännu ej fastställt. Endast kontant betalning gäller. Ett passande julklappstips!

Som avslutning på träffen lyssnar vi till Jussi Björlings tolkning av Adams Julsång “O, Helga Natt”. 

 

Gemensamt för alla medlemsträffar

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm

Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Träffarna är lördagar klockan 13.00

Insläpp från klockan 12.30.

Portkod (OBS ny): 5703  

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647 eller

perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER

                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!