Jussifesten i Voxna den 10-11/7 2017 

Kyrkan ligger i Voxnabruk och ej i Voxna!  I år är det 17-årsjubileum!


2016 års ensemble tackas av

 

Måndag den 10 juli:

Två konserter i Voxna kyrka med följande medverkande:

Tenoren Ole Aleksander Bang, Jussi Björlingsällskapets pristagare 2016. Bang sjunger i vår i Aniara på Malmöoperan. Han gör säsongen 2017-18 två större roller på Kungliga Operan och Göteborgsoperan.

Sopranen Sigrid Vetleseter Böe, har liksom Bang rötter i Norge. Sigrid kommer under hösten göra rollen som 1:a damen i Mozarts "Trollflöjten" på Kungliga Operan i Stockholm, och efter nyår debuterar hon som Micaëla i Bizets "Carmen" på Kristiansundsoperaen i Norge."

Bassågaren Erik Rosenius, sambo med Sigrid. Erik studerar för närvarande vid Operhögskolan i Stockholm och har sedan våren 2014 en kandidatexamen i klassisk sång från Kungl. Musikhögskolan. Med bakgrund i körverksamheten är Erik verksam som solist inom operafacket, romanskonsten och den kyrkliga repertoaren.

Sångarnas meritförteckning framgår av program för Favoritresor, ”Den sjungande dalen”, sist i nyhetsbrevet.

Givetvis ackompanjerar musikdirektör Lennart Eng på den flygel som inhyrts och som används vid Musik i Siljan och i Dalhalla.

Ung, lovande sångare är i år Vilma Skäryd. Hon ackompanjeras på flygel av Bollnäs Estetiskas eldsjäl, Lena Rieback.

Presentatör är Stefan Olmårs.

Med så utmärkta artister, tror vi att det kommer lika många åhörare i år som ifjol. Därför kör vi även i år två likadana föreställningar måndag 10 juli kl. 14 och kl. 17.

Buss avgår kl 12.40 från Bollnäs station via Alfta-Edsbyn till 14-konserten och åter efter buffén.

På samma sätt avgår buss kl 15.15 till 17-konserten och åter efter buffé och kvällsprogram.

Anmälan till bussen till Stefan Olmårs tel: 0651-26000

Efter varje konsert kommer det att ges tillfälle att äta en härligt god buffé på närliggande Voxnabruks Herrgård.

Efter den buffé, som hör till den konsert som är kl. 17, blir det som vanligt ”Önskekonsert med Jussi”. Man skall inte åka hem utan att ha njutit av Jussis sång. Oraklet om Jussi Björling, Harald Henrysson, medverkar.

Min tanke är att medlemmar i Jussi Björling-sällskapet, som kommer till Voxna, skall vara med på konserten kl.17 och därmed kunna vara med på den anslutande buffén och också programmet om Jussi Björling efter buffén. 

För att försöka klara av att sköta om två föreställningar kommer jag att ta emot reservationer av plats i kyrkan och på buffén. Ring Tel 0651-26000!  Det blir ett tak satt på hur många som kan komma med på varje konsert. Så ni måste anmäla er i tid för att veta att ni har plats! 

Tisdag 11 juli:

kl. 9.30 på Voxnabruk Herrgård.

Nils-Göran Olve, Operavännernas förre ordf, leder tillsammans med Jussi Björlingsällskapets ordf  Bengt Krantz ett program om den svenske världstenoren Nicolai Gedda.

Ca kl 11-13  kan den som önskar äta lunch på Voxnabruk Herrgård.

 KL. 11 rundtur ”I Björlingars spår”.

Anna-Lena Carlsson guidar om Voxnabruks historia, sammanvävd med Björlingarnas familj. Farfar Björling var smed i Voxnabruk.

Man kan då ta lunchen litet sent.

Efter lunchen åker vi till Jim Reevesmuseet i Voxna. Häng med!

Jussifesten avslutas med att Stefan Olmårs visar de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta.

Favoritresor kommer även i år med en buss till Jussifesten i Voxna, Sveriges enda resa till en konsert till Jussi Björlings ära under år 2017.

Reseledare är även i år mycket populäre Niklas Lindblad.

Man besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar med vackra vägg-målningar och är med på konserten och hela Jussifesten i Voxna.

Även i år får medlemmar i Jussi Björlingsällskapet rabatt på resans pris!

Tel: 08-660 18 00 Mail: info@favoritresor.se  hemsida: www.favoritresor.se

Se sist i nyhetsbladet “Den Sjungande dalenom resans program! Största utbytet av en resa till Hälsingland får ni genom att resa med Favoritresor.

För den som vill resa själv finns:

Alfta Gästis, Tel 0271-12010 www.alftagastgiveri.se Mysigt träslott Här bor styrelsen för Jussi Björlingsällskapet.

Edsbyns Hotell, Tel: 0271-21240

Edsbyns Vandrarhem: Tel: 0271-34462Voxnabruks Kanot & Camping. Vandrarhem. Tel: 070-6281964

Vi säljer på Voxnabruk Herrgård CD-skivor och böcker om Jussi.

En DVD-inspelning av konserten kan köpas för 150kr en tid efteråt genom att man beställer per tel 0651-26000 eller mail stefanholzpartner@telia.com 

Ring eller maila mig om ni har frågor om t ex rumsbokningen!

Boka plats i kyrkan, på buffén och i bussen!

Kom ihåg att ta med kontanter för att ge en stor kollekt i kyrkan! Det är en förutsättning för att kunna göra dessa Jussifester!

Vi tar ej kort.

Om du kan tänka dig att sponsra, hör av dig till mig!

Detta gäller även Jussi Björlingsällskapets Pris!

Hjärtliga hälsningar från Hälsingland!

Stefan Olmårs sekreterare i Jussi Björlingsällskapet och ”gärningsman” för Jussifesten i Voxna. Tel 0651 26000 

mail: stefanholzpartner@telia.com

Besök Jussi Björlingsällskapets hemsida:
www.jussibjorlingsallskapet.com

 

Den sjungande dalen
Musik och konst i Jussi Björlings Hälsingland

Magnifika gårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore  tillsammans med musikupplevelser av världsklass.

Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För sextonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapet sin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren.

Medverkande i årets Jussifest är Tenoren Ole Aleksander Bang, 2016 års mottagare av Jussi Björlingssällskapets Pris. Han var solist i Blåsarsymfonikernas Nyårsgala Wien och Norden i Musikaliskas stora sal 31/12 2016. I maj-juni 2017 medverkar han i Aniara på Malmöoperan. Han skall också göra två större roller säsongen 2017-2018, en på Kgl Operan och en på Göteborgsoperan. Bang har tilldelats Wettergrenstipendiet, ett utbildningsstipendium på kr 200.000.

Medverkar gör också Sopranen: Sigrid Vetleseter Böe. Hon medverkade 2016 i Vadstena-Akademiens uppsättning av opera Comala. Skånska Dagbladet skrev 23/7 2016, att den främsta sångarprestationen gjorde Sigrid, ”med mycket dramatik och ett stråk av mörker i den klara rösten.”

Bassångaren Erik Rosenius. Han medverkade i operan ”Enleveringen ur Seraljen” på Kgl Slottet. Recensenten Camilla Lundberg skrev i DN 30/9 2016: ”unge debutanten Erik Rosenius toppade med sin präktiga bas – här har vi en storstjärna på G!”

Dessa tre mycket intressanta, unga sångare går fortfarande på Operahögskolan och trivs tillsammans. De ackompanjeras på flygel av Lennart Eng.

Ung lovande sångare är Vilma Skäryd.  Hon ackompanjeras på flygel av Lena Rieback.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar. Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker ett museum över sångaren Jim Reeves. Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Dag 1. Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av Elisabet Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

Dag 2. Voxnabruk – Stockholm

Efter frukost åker vi åter till Voxnabruks Herrgård. Programmet består av att Operavännernas f d ordf Nils-Göran Olve, tillsammans med Jussi Björlingsällskapets ordf Bengt Krantz, leder ett program om den svenska världstenoren Nicolai Gedda. Anna-Lena Carlsson guidar oss sedan genom Voxnabruks historia, sammanvävd med Björlingarnas familj. Efter gemensam lunch besöks ett museum om Jim Reeves och resan avslutas med ett besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björling-sällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

RESFAKTA                                                                


2 dagar * 10 - 11/7 2017                      Pris per person: 3.490:-

                                                                  För enkelrum tillkommer 430:-               Medlemmar i Jussi Björlingssällskapet  har 300:- rabatt             

I priset ingår bussresor, en natt på hotell, del i dubbelrum, en frukost, två luncher, en buffémiddag, ett förmiddagskaffe, konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, ciceron.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genom förande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida favoritresor.se

FAVORIT Kultur och Temaresor AB

Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.se, www.favoritresor.se

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!