Ole Aleksander Bang fick Jussi Björlingsällskapets pris för 2016 på Skansen

Vid Jussi Björlingsällskapets årsmöte i Stockholm 30 januari tillkännagavs att Sällskapets pris för  2016 skulle gå till tenor Ole Aleksander Bolstad Bang. Han fick mottaga priset i samband med en konsert på Skansen 6 augusti, där han också sjöng. 

 


Ordförande Bengt Krantz har just överlämnat prisvas till Ole Aleksander Bang

 

Sällskapets pris utgörs av 30 000 kr och en kristallvas med inskription.

Prismotivering:

Tenoren Ole Aleksander Bang representerar en mångsidighet som vi kanske kommer att få se mer av i framtiden bland sångare. Det krävs mer och mer av dagens artister. Han har hunnit med att pröva på balett, musikal, opera och komposition vid knappt fyllda 30 år. Här har vi en säker och orädd röst som med trygg teknik och vilja ger sig i kast med svår repertoar som han behärskar utan bävan. Hans fina musikalitet är välgrundad med både en far och mor som har långa karriärer i musikeryrket. När nu Ole lägger sin största energi på sina operastudier så vill vi gärna uppmuntra honom på hans utstakade väg mot att bli en etablerad tenor. Sällan möter man en sådan begåvning, som samtidigt besitter en så hög social kompetens och som så visar att han kan stå på egna ben. 

Ole Aleksander Bang mottager Jussi Björlingsällskapets pris 2016 för sin attraktiva röstbehandling, sin fint egaliserade stämma, även i de översta registren samt sin kommunicerande förmåga på scenen och inlevelsefulla kapacitet.

Bengt Krantz

Ordförande i Jussi Björlingsällskapet

Text till kristallvasen:

Ole Aleksander Bang, en pristagare med tung kapacitet och sällsynt lätthet i sången.

 

På hans agents hemsida står det om karriären:

"Ole Aleksander Bang är uppvuxen i Norge och i Värmland. Efter gymnasiet sökte han sig till Balettakademien i Göteborgs musikallinje. Under skoltiden och efter examen har han skrivit och turnerat med sin egen musik och släppt skivor i Europa, Japan samt turnerat i Nordamerika.

Han debuterade på Wermland Opera i Spring Awakening där han spelade rollen som Moritz samt West Side Story där han spelade Baby John. Övriga roller på Wermland Opera inkluderar bland andra Gabriel i Next to normal, Pinocchio iShrek och Herde i L'Orfeo. Vintern 2013 sjöng han rollen Zangara i Stephen Sondheims Assassins på Södra Teatern och därefter sjöng han rollen Hannes, en av huvudkaraktärerna i Ola Salos radiosända rockopera KULT!"

 

Hans CV kan läsas här

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi