Konsert i Kungsan mellan storsångarnas alléer

Årets lunchkonsert ”Birgit och Jussi” hölls som vanligt i Kungsträdgården måndagen den 1 augusti klockan 12.15. Tidpunkten kan tyckas lite lustig, men beror på att vaktparaden först skall passera förbi. Konserten är ett samarbete mellan Jussi Björlingsällskapet och Birgit Nilsson Sällskapet. Vädrets makter var med oss även i år, men det blåste en hel del, vilket gjorde att vår utmärkte presentatör Claes Remminger även fick agera som nothållare åt vår fine ackompanjatör Anders Wadenberg. Claes, som är vice ordförande i Birgit Nilsson Sällskapet, hälsade den fulltaliga publiken välkommen till konserten och påminde om att den ägde rum mitt mellan två alléer, ”Jussi Björlings allé” och ”Birgit Nilssons allé”. Han berättade sedan om de båda sällskapen, först på svenska men därefter även på engelska, eftersom många i publiken var utländska turister.  


Anders Wadenberg, Bengt Krantz, Cornelia Beskow och Daniel Svensson

 

Konserten inleddes med några nordiska romanser. Vi fick lyssna till tenoren Daniel Svensson, som sjöng Gustaf Nordqvists ”Till havs”, ett av Jussis paradnummer, samt sopranen Cornelia Beskow, som sjöng två romanser av Jean Sibelius, ”Den första kyssen” och ”Flickan kom ifrån sin älsklings möte”, båda med ljusa, lyriska röster. Därefter förflyttades vi till Operans värld, då Jussi Björlingsällskapets ordförande, barytonen Bengt Krantz, i rollen som Jago sjöng ”Era la notte (Il sogno)”, ur akt två av Verdis opera Otello, med varmt, vackert legato.


Bengt Krantz

 

Fortsättningen hade ett liknande upplägg. Daniel sjöng ytterligare en sång på Jussis repertoar, denna gång Sjöbergs ”Tonerna” till text av Erik Gustaf Geijer, Cornelia valde att framföra en tredje sång av Sibelius, den underbara ”Var det en dröm”, och Bengt avrundade med ännu ett avsnitt ur Verdis Otello, akt två, denna gång ”Credo” i ett dramatiskt framförande. Han turnerar just nu med Operafabrikens uppsättning av denna opera, där han sjunger den ondskefulle Jagos parti.


Cornelia Beskow

 

Avslutningsvis bjöds det på opera, serenad och operett. Daniel gjorde en fin tolkning av Lenskijs aria ”Kuda, kuda, kuda vi udalilis” ur Tjajkovskijs opera Eugen Onegin, och Cornelia visade i Sieglindes aria ”Du bist der Lenz” ur Wagners opera Valkyrian att hon kan ha en framtid som dramatisk sopran. Bengt lugnade ned det hela med den ömsint sjungna serenaden ”Musica Proibita” av Stanislao Gastaldon, varpå lunchkonserten avrundades med ljuvlig duettsång av Cornelia och Daniel i den välkända ”Änkevalsen” ur Lehárs operett Glada änkan.


Daniel Svensson

 

Alla tre sångarna avtackades med uppskattande applåder, och den kommande säsongen syns de i olika sceniska produktioner. Daniel Svensson skall sjunga rollen som Piangi i Lloyd Webbers The Phantom of the Opera på Cirkus i Stockholm, Cornelia Beskow rolldebuterar som Sieglinde i Wagners Valkyrian på Kungliga Operan i Stockholm och Bengt Krantz tar sig an rollen som Antonio i Mozarts Figaros Bröllop på Malmö Opera. Vi önskar dem lycka till!

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

                                        

         

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi