Tioårsjubileum i Strömsbruk 

För tionde året i rad arrangerade Jussi Björlingsällskapet helgen 5-6 september 2015 sin årliga Jussifest i den vackra bruksorten Strömsbruk i nordöstra Hälsingland, där Jussi Björlings pappa David är född. En förväntansfull publik intog lördagen 5/9 sina platser i konsertlokalen Strömshall, allt medan Ströms Bruksorkester underhöll med medryckande blåsmusik.


Lennart Eng, Christer Bladin, Christina Nilsson, Roma Loukes och Markus Pettersson

 

 

Klockan 16.00 var det så dags för konsert under rubriken ”Jussi i våra hjärtan”. Jussi Björlingsällskapets sekreterare Stefan Olmårs hälsade alla hjärtligt välkomna, varefter Bruksorkestern inledde med två välkända musikstycken, Torbern Cassels ”Kärlekens rödaste rosor” samt Paul Linckes ”Berlinerluft”.

Det är alltid spännande att få lyssna till unga, lovande sångare, så även denna eftermiddag. Först ut på scenen var sopranen Christina Nilsson, Jenny Lind-stipendiat år 2014 och Birgit Nilsson-stipendiat år 2015. Hon studerar på Operahögskolan i Stockholm, masterprogrammet i opera med inriktning sång. Nu inledde hon med Leonoras aria ”Pace, pace mio Dio” ur Giuseppe Verdis opera Ödets makt, och visade sig ha en lyrisk, expansiv sopran och ett vackert pianissimo. Fortsättningsvis sjöng hon tre nordiska romanser, Jean Sibelius ”Flickan kom ifrån sin älsklings möte”, Wilhelm Peterson-Bergers ”Aspåkerspolska” och Ture Rangströms ”En gammal dansrytm” med fin känsla för texten.


Christina Nilsson

 

 

Därefter var det dags för tenoren Markus Pettersson, 2015 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets Pris, att inta scenen. Även han har studerat på Operahögskolan i Stockholm, och avlade våren 2015 masterexamen i opera med inriktning sång. Nu fick vi lyssna till Emil Sjögrens ”I drömmen du är mig nära” samt den danske kompositören Mogens Schraders ”Sommarnatt”, nyanserat och ömsint framförda. Längre fram i programmet sjöng han Macduffs aria ”Ah, la paterna mano” ur Giuseppe Verdis opera Macbeth samt Agustin Laras ”Granada”, med temperament och tenorglans i stämman.


Markus Pettersson

 

Konsertens tredje sångartist var sopranen Roma Loukes. Hon har tidigare tagit en kandidatexamen vid Birmingham Conservatoire, och därefter våren 2014 en masterexamen i opera med inriktning sång på Operahögskolan i Stockholm. Nu fick vi lyssna till två operaarior, dels Rusalkas aria ”O, silvermåne” ur Antonin Dvoráks opera Rusalka, dels Floria Toscas aria ”Vissi d’arte, vissi d’amore” ur Giacomo Puccinis opera Tosca, båda framförda med naturlig, lyrisk röstklang.


Roma Loukes

 

Som fjärde och sista sångare skulle vi nu ha fått stifta bekantskap med basen Nils Gustén, som liksom de andra har studerat på Operahögskolan i Stockholm med inriktning sång, och där tagit en kandidatexamen våren 2015. Men han hade tyvärr fått förhinder. I stället fick vi nu lyssna till tenoren Christer Bladin, som med kort varsel hade hoppat in som ersättare. Han har tidigare uppträtt vid flera konserter organiserade av Jussi Björlingsällskapet, och har en lång karriär bakom sig i Tyskland som opera - och konsertsångare. Nu framförde han två nordiska romanser, Edvard Griegs ”Jeg elsker deg” och Hugo Alfvéns ”Så tag mitt hjerte”, med stor innerlighet och utsökt röstbehandling. Närheten till texterna blev extra tydlig i och med att sångerna sjöngs på danska, originalspråket.


Christer Bladin

 

Avslutningsvis blev det en kavalkad av extranummer, och publiken tackade med rikliga applåder sångarna och pianisten, musikdirektör Lennart Eng, som under hela konserten lyhört och följsamt ackompanjerat sångarna. Efter att Stefan Olmårs hade delat ut presenter till de medverkande reste sig alla upp, och som slutpunkt sjöngs gemensamt Ragnar Althéns ”Land, du välsignade”.


Lennart Eng avtackas av Ann-Charlotte Björling

 

Efter att ha ätit Noëls goda italienska buffé avslutade vi dagen med ”Önskekonsert med Jussi”. Det blev ett fint och minnesvärt samtal mellan Jussis dotter Ann-Charlotte Björling, Harald Henrysson och Stefan Olmårs, då vi förutom att njuta av favoritinspelningar med Jussi även fick lyssna till Anna-Lisa Björlings mycket välklingande sopran, både i soloavsnitt och i duetter med maken Jussi, samt se en film där hon intervjuades av Lars Tilling.

Söndagen den 6/9 kl 9.00 inleddes, som tidigare år, med att Johan Adlercreutz, som driver vandrarhemmet i Strömsbruk, kortfattat berättade om järnbrukets intressanta historia.

Därefter gav operasångerskan Gitta-Maria Sjöberg, initiativtagare och kreativ ledare för Nordic Song Festival i Hudiksvall och Strömsbruk, en fin information om denna sångfestival, som startade sommaren 2014, och även ägt rum sommaren 2015.


Gitta-Maria Sjöberg och Christer Bladin

 

Sist men inte minst fick vi lyssna till författaren Björn Ranelid, som på ett fantastiskt, kunnigt och underhållande sätt berättade om sin stora kärlek till Jussis sångkonst, och om hur mycket det har betytt för honom att få lyssna till hans inspelningar. Några av dessa fick även vi nu njuta av, och det blev en fin avslutning på årets Jussifest i Strömsbruk.  


Björn Ranelid

 

Berit Sjögren

Foto: Göran Forsling

        

         

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi