Ung skönsång på Skansen

Årets Jussi-konsert på Skansen 8 augusti hade ett ändrat koncept.  Nu handlade det inte enbart om Jussis arv utan även om Jenny Linds gärning och konserten rubricerades  Jenny & Jussi. Konsert i Jenny Lind & Jussi Björlings anda med en ny generation operastjärnor.” 

De nya ”stjärnorna” var Sara Swietlicki, sopran och årets Jenny Lind- stipendiat, Hannes Öberg, baryton, som turnérat med Sara, Markus Pettersson, tenor och årets mottagare av Jussi Björlingsällskapets pris och pianisten Markus Kvint.


Markus Kvint, Pernilla Eskilsdotter, Hannes Öberg, Markus Pettersson och Sara Swietlicki

 

 

Sveriges Radios Pernilla Eskilsdotter var en välförberedd presentatör som charmigt förmedlade intressanta fakta och detaljer och lättsamt samtalade med artisterna.

Det är något alldeles speciellt att sitta på Sollidenscenen, Sveriges förnämsta utomhusscen, och se Stockholm ligga för sina fötter. Om så vädret är perfekt, vilket det var, och om man skall lyssna på unga musiker i början av karriären, så är man väldigt positivt inställd från start. Man vill ju dem så väl!

På frågan om de var nervösa: ”Nej inte egentligen då vi känner varandra sedan vi var på Vadstena-Akademien, det ger trygghet”

Sara Swietlicki var först på tur och började med Stenhammars Dottern sade och sjöng sedan italienskt, solo och i duett.   Hon visade kraft, säkerhet och förmåga att färga rösten. Känslosam utan överdrift. I ett samtal med Pernilla menade hon att ”hon har mycket att leva upp till”. Kanske det, men hon har kommit mycket långt på vägen!


Sara Swietlicki och Pernilla Eskilsdotter

 

Barytonen Hannes Öberg har utstrålning och sjunger med en vacker och mjuk röst. Melankoliskt tog han sig an Forskarlens sång av T Rangström. Han visade i duetten och tersetten en stor förmåga att balansera sin röst med de övriga. Hans mål är ”att bara få sjunga”. Det kan vi åhörare vara tacksamma för!


Hannes Öberg

 

 

Markus Kvint spelade på pianot Busoni’s Carmen fantasy och växlade tempo uttryck och utryck obesvärat. I samtal med Pernilla menade han på om samspelet med sångarna att "pianisten är en reflexbild av sångaren".

 


Markus Kvint

 

Pernilla berättade om Jussis sista konsert på skansen, hans sista överhuvudtaget, och att Jussi ”finns i vinden här på Skansen”. Därefter var det prisutdelning. Jussi Björlingsällskapets ordförande Bengt Krantz läste upp den målande  och sprakande prismotiveringen och delade ut priset till Markus Pettersson, 30 000 kr och en unik, graverad vas från Kosta.

Sällskapets sekreterare, Stefan Olmårs, redogjorde kort om Sällskapet och prisets sponsorer.


Bengt Krantz, Markus Petersson och Stefan Olmårs

 

Pristagaren valde som första stycke Sommarnatt av M. Schrader, ett av Jussis paradnummer.  En sång som kanske kommer fram bäst om man sjunger den mycket lyriskt. Nästkommande stycken för Markus del var mer dramatiska och där sjöng han med större självklarhet som i MacDuffarian, Ah, la paterna ManoSlående var hans fina diktion, man uppfattade verkligen orden! Duetten O soave Fanciulla framfördes melodiskt och vackert tillsammans med Sara. Samma sak kan sägas om Pärlfiskarduetten med Hannes. Till havs gjorde han riktigt bra!


Markus Pettersson

 

Det nya konceptet, inte bara Jussi, utan även Jenny, fungerade bra.  Kvinnliga sångare deltar då på ett naturligt sätt i en delvis Jussi-konsert. Publiken var stor, minst 1 000 åhörare, och nöjda. Många hade kommit i mycket god tid! 

Jussi, ja, Pernilla berättade att det ”om och om igen” kommer in önskemål till radions P2 om att spela Jussi, påfallande ofta från yngre människor! Sådana här konserter bevarar minnet av Jussi, som dessutom spelades innan konsertens början.

Skansen arrangerade i samarbete med Jussi Björlingsällskapet och Folkets Hus och Parker (ansvarar för Jenny Lind-stipendiatens turné).

Hans Thunström

 

Bilder


Lars Björling samtalar med Hannes Öberg

 


Sällskapets försäljningsbord

 


Pelle Jansson, Hanna Hedman och Stefan Olmårs

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi