Konsert igen i Kungsan!

Måndagen den 3 augusti var det åter dags för ”Birgit och Jussi i Kungsan”, Birgit Nilssonsällskapets och Jussi Björlingsällskapets gemensamma lunchkonsert i Kungsträdgården i Stockholm, nu för fjärde året i följd. Solen sken från en molnfri himmel, och när tiden var inne för konsertens början klockan 12.15, hade bänkarna framför scenen fyllts med många förväntansfyllda lyssnare, trots att Stockholmstidningarna inte hade uppmärksammat evenemanget. Konferencier var Sören Tranberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Opera.


Anders Wadenberg, Amelia Jakobsson, Valentin Lundin, Bengt Krantz och Francisco Almanza

 

 

Medverkande sångare var sopranen Amelia Jakobsson, som studerar på Musikhögskolan i Malmö, masterprogrammet med inriktning solosång, och som dessutom är professionell frilancande cellist, tenoren Valentin Lundin, som även han har studerat på Musikhögskolan i Malmö, kandidatprogrammet med inriktning solosång, men som till hösten påbörjar en magisterutbildning på Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien, Österrike, tenoren Francisco Almanza, född i Mexiko och utbildad på Shepherd School of Music, på Music at Rice University i Houston, Texas, samt vår ordförande, barytonen Bengt Krantz, som är utbildad vid Operastudio -67 och Statens Musikdramatiska Skola i Stockholm och sedan säsongen 2007/2008 fast anställd solist vid Malmö Opera.

De fyra operasångarna bjöd på skönsång i en varierad repertoar med både arior, romanser och duetter, följsamt och lyhört ackompanjerade av pianisten Anders Wadenberg.

Amelia sjöng tre operaarior, Salomés ”Il est doux il est bon” ur operan Hérodiade av Jules Massenet, Rusalkas ”O, silvermåne” ur operan Rusalka av Antonin Dvorák, samt Liùs ”Tu che di gel sei cinta” ur operan Turandot av Giacomo Puccini, med fin frasering och vacker höjd.

Valentin inledde med en nordisk romans, ”Jag längtar dig” av Hugo Alfvén, och sjöng därefter Don Josés ”Blomsteraria” ur operan Carmen av Georges Bizet, samt en tysk Lied, ”Zueignung”, av Richard Strauss, uttrycksfullt och med lyrisk klang.

Tillsammans framförde Amelia och Valentin även duetten ”Strangers in Paradise” ur musikalen Kismet av Robert Wright & George Forrest, baserad på musik av den ryske tonsättaren Alexander Borodin.  

 


Amelia Jakobsson och Valentin Lundin

 

Francisco och Bengt har under våren och sommaren turnerat i Sverige med operan La Gioconda av Amilcare Ponchielli, i en uppsättning av Operafabriken, och ur denna opera framförde de duetten”Enzo Grimaldo”, det riktiga namnet på tenoren, som i operan ger sig ut för att heta Enzo Giordano.

Bengt sjöng sedan Barnabas aria ”O monumento” ur ovan nämnda opera La Gioconda, samt två nordiska romanser, ”I drömmen du är mig nära” av Emil Sjögren och ”Demanten på marssnön” av Jean Sibelius, med föredömlig textning och expansiv höjd.

Francisco inledde även han med en aria ur operan La Gioconda, Enzo Grimaldos ”Cielo e mar”, och sjöng därefter ”Mattinata” av Ruggero Leoncavallo och ”No puede ser” ur zarzuelan La taberna de puerto av Pablo Sorazábal, med fin atmosfär och stor bravur.


Francisco Almanza och Bengt Krantz

 

Här var konserten egentligen slut, men applåderna var rikliga, så det blev två extranummer, Ragnar Widestedts ”Nämner du Sverige” sjungen av Bengt, samt Agustin Laras ”Granada” sjungen av Francisco, som en festlig final! Publiken verkade glad och nöjd. En lyssnare, som själv arbetat med ljudinspelningar, framförde dock en åsikt om att mikrofonerna inte var av bästa kvalité.

Berit Sjögren  

Foto: Calle Friedner        

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi