Nyhetsbrev nr 1, januari 2018

Bästa medlem!

Årsmöte lördagen den 3 februari klockan 13

Mycket välkomna till årsmötet som i år äger rum i Stockholm och då som vanligt i Höstsols lokal ”Stallet”. Observera att endast medlemmar kan närvara vid årsmötet.

Insläpp från klockan 12.30.

Portkod: 5703

Föranmälan senast torsdag 1 februari till

Per Bäckström tel 072-326 2647

perb1948@gmail.com

Årsmöteshandlingar finns med i detta nyhetsbrev. Vi tar inte betalt när det är årsmöte så Jussi Björlingsällskapet bjuder på  kaffe/te och en liten Jussi Björlingbakelse.

Innan förhandlingarna kommer tenoren och tillika styrelseledamoten Lars Tibell att sjunga.

Lars Tibell, född (-52) och uppvuxen i Västerås med mycket musik i Domkyrkans körer samt Västerås Musikklasser.

Utbildad på Musikhögskolan och Statens Scenskola i Göteborg. Operasångare, tenor, verksam på Storan, NorrlandsOperan, Malmöoperan samt som frilans.

Stor och bred repertoar som innehållit huvudroller i operor av bl a Mozart, Puccini, Verdi, Gounod, Bizet, Rossini, Offenbach, en hel del moderna och samtida tonsättningar samt många konsertframträdanden.

Från 1997 Artistchef på Malmöoperan, januari 1999 VD/Teaterchef på NorrlandsOperan, från oktober 2003 Operachef på Malmöoperan. Har under dessa chefsår varit styrelseledamot i Svensk Scenkonst och också haft nationella och internationella juryuppdrag. Slutade på egen begäran hösten 2009. 

Därefter uppdrag för Musikaliska Akademien, Sv Konsertbyrån samt en lång rad förtroendeuppdrag. Ledamot i Ystad Kommuns Kulturnämnd och Nämndeman i Ystad Tingsrätt.

Vid pianot Anders Wadenberg. Han arbetade i många år på Operahögskolan och har medverkat vid de senaste årens lunchkonserter med Jussi Björlingsällskapet och Birgit Nilssonsällskapet liksom vid många andra konserter.

Medlemsträff lördagen den 10 mars klockan 13

Gäst: tenoren Joel Annmo

Intervjuare och ”Spisa Jussi” Nils-Göran Olve

Medlemsträff lördagen den 7 april klockan 13

Gäst: mezzosopranen och hovsångerskan Ingrid TobiassonIntervjuare Bengt Krantz.

”Spisa Jussi”: Roger Alderstrand

Medlemsträff lördagen den 5 maj klockan 13

Gäst: tenoren Jesper Taube

Intervjuare: Göran Forsling

”Spisa Jussi”: Kjell Olsson

Ibland vill fler medlemmar komma än vi kan vara vilket är maximalt 55. Då sätter vi upp ytterligare anmälningar på väntelista om den medlem vi tvingas säja nej till på väntelista.

Därför är det viktigt att den som anmält sig och fått plats snarast meddelar förhinder. Även vid akut sjukdom för det kan finnas någon som kan överta.

Förslag till dagordning vid årsmötet för Jussi Björlingsällskapet den 3 februari 2018 på Kaplansbacken i Stockholm fås genom att klicka här


Nyhetsbrev nr 6, december 2017

Bästa medlem!

Detta nyhetsbrev innehåller

-          Inbjudan till årets sista medlemsträff

-          Information om ny CD

-          Kallelse till årsmöte 3 februari 2018

Välkomna till vår möteslokal i Stockholm, Höstsols lokal ”Stallet”.

Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm.

Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Portkod: 5703

 

Medlemsträff lördagen den 2/12 2017 kl 13

Mycket välkomna lördagen den 2 december till årets sista medlemsträff som vi kallar ”Lussi med Jussi”. Vi samlas som vanligt i Höstsols lokal ”Stallet”. Vi börjar klockan 13.00, med insläpp från klockan 12.30. Det är dagen före 1 advent, och då passar det bra att utöver kaffe/te med dopp även servera lite glögg med tillbehör.

Entréavgift: 100 kr/person inklusive förtäring. Avgiften betalas till kassören för avprickning.

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647

per.o.backstrom@outlook.com

 

Till traditionen hör även att vi till denna träff skall ha ”En hemlig sånggäst”, så vem det är får därför bli en överraskning. Vi kommer att få lyssna till tre sånger, varav någon säkert har anknytning till advent/jul, och vi vågar lova att det blir mycket njutbart! 

Pianisten Martin Hellström kommer att ackompanjera. Han är utbildad vid Edsbergs Musikinstitut i Sollentuna, där han avslutade sina studier med ett kammarmusikdiplom våren 2000. Åren 2004-2006 studerade han vid Operahögskolans masterutbildning för operarepetitörer. Martin Hellström är en hängiven kammarmusiker, och konserterar regelbundet med både sångare och instrumentalister, samt även solistiskt. Som musikalisk instuderare har han arbetat med många operaproduktioner vid bland annat Internationella Vadstena-Akademien, Folkoperan och Läckö slottsopera. Martin är verksam som instuderingslärare på Operahögskolan i Stockholm sedan år 2009.  

Efter sångstunden följer en intervju ledd av Nils-Göran Olve. Det är alltid lika roligt att få veta lite mer om våra musikers bakgrund, studier, erfarenheter hittills samt framtidsplaner. Och om vi som vanligt sedan är generösa med applåderna kan det tänkas att det blir ett extranummer.

Härefter följer en kort paus, och sedan kommer Kjell Olsson under programpunkten ”Spisa Jussi” att presentera två inslag:

Wilhelm Peterson-Berger 150 år.  

Älskad jubilar - med fruktad penna.

150 år sedan han föddes och 75 år sedan han avled. Vi får lyssna till några av hans sånger i tolkningar av Jussi Björling.

En ny exklusiv CD med Jussi:

JUSSI BJÖRLING: RARITIES FROM OPERA, CONCERT AND RADIO.

CD:n innehåller fem inspelningar på nitton spår och inkluderar ett mycket intressant 11-sidigt texthäfte på engelska med text av Harald Henrysson, Stephen Hastings och Christer Eklund och är sponsrad av de amerikanska, svenska och brittiska Jussi Björlingsällskapen. KB Eklund Musica Verba i Falun står för mastering, layout och produktion och CD:n ges ut på Christer Eklunds eget skivmärke Oak Grove exklusivt för sällskapen.

Denna historiska CD inleds med Adams ”O Helga Natt” med pianoackompanjemang, inspelad den 21 december 1946 och restaurerad med utmärkt ljudkvalitet. CD:n innehåller för övrigt tidigare ej utgivna inspelningar samt inspelningar med utdrag från första akten ur Gounods Faust på Stockholmsoperan 4 januari 1936 samt på Staatsoper i Wien 7 mars 1937. Inspelningarna från Wien har tidigare endast utgivits på LP.

1994 hittade Lars Björling i en skrivbordslåda ett privat inspelat band tillsammans med personliga dokument efter pappa Jussi. Inspelningen är en duett med Anna-Lisa och Jussi, ”Will You Remember” ur operetten Maytime av Sigmund Romberg, som nu ges ut för första gången.

Merparten av inspelningarna omfattar utdrag ur den legendariska och nästan mytiska inspelningen av Verdis Requiem från Lucerne den 16 augusti 1939. Här utges de för första gången, och medverkar gör förutom Jussi bland annat Zinka Milanov, Kerstin Thorborg och Nicola Moscona. Dirigent är Arturo Toscanini.

Inspelningarna har varierande ljudkvalitet, speciellt Verdis Requiem, men har ändå sitt musikaliska och historiska värde för verkliga Jussi-älskare. På denna medlemsträff kan du köpa denna CD till medlemspriset 100 kr . Kontant betalning eller med Swish till 072-326 26 47.

Som avslutning på träffen lyssnar vi till Jussi Björlings tolkning av Adams Julsång “O, Helga Natt”.

Ett passande julklappstips!

Medlemspris är 100 kr. För icke medlemmar är priset 150 kr. Vid beställning per e-post eller telefon tillkommer 17  kr för porto och förpackning.

Den nya CD:n kan också beställas från Annicka Englund efter den 2 december.

Per e-post:

annicka.englund@hotmail.se

Eller per telefon:

mobil 070-518 17 29

fast telefon; 08-653 05 30

Kallelse till medlemsträff med årsmöte 2018

Årsmötet äger rum 3 februari kl 13 i Höstsols lokal ”Stallet. Först hålls förstås årsmötet som beräknas ta cirka en timme. Årsmöteshandlingarna utsänds i januari. Resten av medlemsträffens innehåll meddelas senare.

Fritt inträde. Sällskapet bjuder på kaffe med bröd.

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!