Nyhetsbrev nr 5, september 2017

Bästa medlem!

Först vill vi påminna om vår innehållsrika hemsida

http://www.jussibjorlingsallskapet.com/

där förutom nedanstående beskrivningar av medlemsträffarna tillsammans med fotografier även finns reportage från sommarens konserter, information om Jussis aktiviteter innevarande månad, Månadens Jussi, information om intressanta inspelningar och mycket mera. Det finns också ett stort arkiv med tidigare innehåll.

Välkommen till medlemsträffarna i Stockholm

Gemensamt för alla medlemsträffarna

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”,

Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm

Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Träffarna är lördagar klockan 13.00

Insläpp från klockan 12.30.

Portkod: 5703

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647

per.o.backstrom@outlook.com

 

Medlemsmöte 23 september

Obs!Portkod: 5703

Lördagen den 23 september äger höstens första medlemsträff rum. Som vanligt samlas vi i Höstsols lokal ”Stallet”, där ni från kl 12.30 är välkomna in på fika med kaffe, te och bröd medan ni intar era platser. Klockan 13.00 inleder vi medlemsträffen och presenterar dagens program för er.

Sedan hälsar vi dagens musikgäst, tenoren, hovsångaren och Jussi Björlingsällskapets hedersmedlem Ragnar Ulfung, hjärtligt välkommen till oss. Han föddes i Norge den 28 februari 1927 och har i år fyllt 90 år. Han utbildades vid Musikaliske Akademin i Oslo, studerade sång för Ragnvald Bjarne, och debuterade vid Det Nye Teater år 1950. Därefter blev det vidare sångstudier i Milano för Angelo Minghetti. 1954-55 var han anställd vid Den Nationale Scene i Bergen och 1955-58 vid Stora Teatern i Göteborg. Därefter fick han anställning vid Kungliga Teatern (nuvarande Kungliga Operan) i Stockholm. Bland hans många roller där kan nämnas Don José i Bizets Carmen, Gustav III i Verdis Maskeradbalen, Cavaradossi i Puccinis Tosca samt Mime i Wagners Siegfried.

Med anledning av att Göran Gentele skulle ha fyllt 100 år den 20 september visar TV2 Maskeradbalen den 16 september 20.45

Sin internationella debut fick Ragnar Ulfung som Tamino i Mozarts Trollflöjten på Covent Garden i London år 1963, och han gästspelade sedan flitigt utomlands vid operahus både i Europa och USA. År 1975 medverkade han i Ingmar Bergmans filmatisering av Trollflöjten, då i rollen som Monostatos. Han blev hovsångare år 1976, och var även chef för Stora Teatern i Göteborg säsongen 1977-78. Ragnars anställning vid Stockholmsoperan varade till år 1984, men han fortsatte sin karriär, nu som frilans. 

Nils-Göran Olve är dagens intervjuare, och han kommer tillsammans med Ragnar Ulfung att bjuda oss på en nostalgisk stund, med många spännande minnen från en lysande karriär. Vi får också lyssna och titta på åtskilliga ljud- och bildinslag. Därefter blir det tillfälle för oss alla att ställa frågor till Ragnar, varefter vi tar en kort paus, fyller på våra fikakoppar och sträcker på benen.

Kjell Olsson avslutar sedan vår medlemsträff med programpunkten ”Spisa Jussi”, och i samband härmed blir det invigning av vår nya ljudanläggning. Kjell kommer att spela ett urval av sina Jussifavoriter. Det blir både ljud- och filminslag. Han uppmärksammar också jubileumsåret för Wilhelm Peterson-Berger (1867-1942), 150 år sedan han föddes och 75 år sedan han avled. Vi får lyssna till några av hans sånger i tolkningar av Jussi Björling.

Medlemsmöte 28 oktober

Lördagen den 28 oktober 2017 äger höstens andra medlemsträff rum. Vi ses som vanligt i Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, OBS ny portkod: 5703. Vi öppnar insläppet för våra medlemmar kl 12.30, och då kan ni förse er med kaffe, te och fikabröd. Klockan 13.00 inleder vi träffen med att hälsa alla mycket välkomna.

Dagens sånggäst är sopranen och hovsångerskan Katarina Dalayman. Hon har fått sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm och debuterade i rollen som Sonia i Argentos opera The Aspern Papers på Kungliga Operan i Stockholm år 1991. Hon har därefter sjungit flera stora sopranroller vid Stockholmsoperan, bland annat Desdemona i Verdis Otello, Mimi i Puccinis La Bohème, Marie i Bergs Wozzeck, titelrollerna i Richard Strauss’ Salome och Elektra samt samtliga roller som Brünnhilde i Wagners Nibelungens ring, (2005-2009).

Katarina Dalayman har regelbundet framträtt vid de stora internationella operascenerna, som Parisoperan, La Scala i Milano, Metropolitan Opera i New York, Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper i München och Covent Garden i London. Bland rollerna märks Elisabeth i Tannhäuser, Brangäne och Isolde i Tristan och Isolde och Kundry i Parcifal, samtliga av Wagner, samt titelrollerna i Puccinis Tosca och Richard Strauss’ Ariadne på Naxos.

Dagens ackompanjatör är John Erik Eleby. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Han har en bred bakgrund i svenskt musikliv och har bland annat verkat som kormästarbiträde vid Kungliga Operan, instuderare och pianist vid Operastudio - 67, samt som lärare och körledare vid Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. Dessutom är han en av de fem Björlingentusiaster som år 1989 bildade Jussi Björlingsällskapet. (övriga Frank Hedman, Harald Henrysson, Bertil Bengtsson, Lars Hemmingsson)

John Erik Eleby debuterade på Confidencen år 1995 som Osmin i Mozarts Enleveringen ur Seraljen. Vid Stockholmsoperan har han bland annat sjungit Sarastro i Mozarts Trollflöjten, Sparafucile i Verdis Rigoletto, Biterolf i Wagners Tannhäuser och Talbot i Donizettis Maria Stuarda. John Erik har varit gäst hos oss tidigare, då som sångare, och nu som ackompanjatör och ansvarig för dagens ”Spisa Jussi”.

Vi kommer att få lyssna till tre sånginslag, och därefter blir Katarina intervjuad av Göran Forsling, och vi får en inblick i hennes storartade karriär. Om vi sedan tackar med rikliga applåder finns det kanske chans till ett extranummer. Därefter följer en kort paus för mingel, bensträckning och påfyllning i kopparna.

Vi avslutar sedan vår medlemsträff med programpunkten ”Spisa Jussi”, då John Erik Eleby under rubriken Sångens själ – Inspelningarna berättar låter oss ta del av hans stora Jussi-kunnande och i anslutning till detta lyssna till väl vald repertoar med sång av Jussi Björling.

Medlemsmöte 2 december

"Lussi med Jussi": Hemlig gäst

Intervjuare: Nils-Göran Olve

"Spisa Jussi": Kjell Olsson

Mer information senare

Jussifesten i Strömsbruk år 2017

För tolfte året i rad arrangerade Jussi Björlingsällskapet helgen 2-3 september 2017 sin årliga Jussifest i den vackra bruksorten Strömsbruk i nordöstra delen av Hälsingland. Här är Jussi Björlings pappa född, och denna helg fanns även Jussis dotter Ann-Charlotte på plats för att ta del av firandet. Medan en förväntansfull publik denna lördagseftermiddag den 2/9 strömmade in i konsertlokalen Strömshall, underhöll Ströms Bruksorkester under ledning av kapellmästare Rolf Hedvall med traditionell blåsmusik.

Under rubriken ”Jussi i våra hjärtan” inleddes så själva konserten kl 16.00 med att Jussi Björlingsällskapets sekreterare Stefan Olmårs hälsade alla mycket varmt välkomna, samt lät oss lyssna till en CD-inspelning med Jussi Björling sjungandes Peterson-Bergers vackra romans ”Jungfrun under lind”.

Därefter var det dags att äntligen få dela ut Jussi Björlingsällskapets Pris år 2017. Vanligtvis äger denna ceremoni rum i Stockholm i början av augusti, under konserten ”Jenny & Jussi” på Skansen, men i år kunde vår pristagare inte medverka där på grund av engagemang utomlands. Det var därför en stor glädje för oss att nu få hälsa årets pristagare, den 24-årige tenoren Bror Magnus Tødenes, hjärtligt välkommen in på scenen. Stefan Olmårs läste upp motiveringen till priset, varefter Bror Magnus fick motta en prissumma på 30 000 kronor samt en vacker kristallvas från ”Glasets Hus” i Orrefors, med följande text ingraverad: Bror Magnus Tødenes. En röst för den stora publiken som önskar lyssna till en ljus och nordisk tenorklang. Det blev en stor applåd för denne vår yngsta pristagare hittills. Som tack bjöd Bror Magnus på en finstämd tolkning av Sjöbergs ”Tonerna”. Efter prisutdelningen fortsatte konserten med ett blandat program, då vi förutom vår pristagare fick lyssna till ytterligare två sångare och en cellist.

Bror Magnus Tødenes inledde med två norska romanser, ”En svane” och ”En dröm”, båda av Grieg, med fin nyansering och naturlig röstklang, passande för den nordiska repertoaren. Han har redan gett ut sin första CD, som har titeln ”Remembering Jussi”, samt framträtt i sceniska produktioner, bland annat på Wiener Staatsoper. Mot slutet av konserten sjöng Bror Magnus ytterligare två sånger, ”Ideale” och ”L’Ultima Canzone”, av den italienske tonsättaren Tosti, och vi fick njuta av italiensk sötma och vacker belcanto-sång.

Staffan Alveteg, basbaryton, tog härefter plats på scenen. Han bjöd först på arian ”The people that walked in darknes” ur Händels oratorium Messias, och därefter Sarastros aria ”In diesen heil’gen Hallen” ur Mozarts opera Trollflöjten, vilken belönades med rikliga applåder. Staffan sjunger avslappnat och med ett mycket bra lägre register. Utöver att han är en rutinerad körsångare i Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, samt flitigt anlitad i kyrkomusikaliska sammanhang, har han också sjungit operarepertoar, bland annat som ”Dödens väktare” i Trollflöjten. Senare fick vi även höra honom sjunga Gremins aria ur Tjajkovskijs opera Eugen Onegin, samt ”En positivvisa” av Stenhammar. 

Ida Katrine Hagen Johansen, en ung lovande sopran, var nästa artist, och hon visade sig dessutom vara flickvän till Bror Magnus Tødenes. Hon valde liksom han att inleda med ett par av Griegs mest kända sånger, ”Jeg elsker Dig” samt ”Solveigs sang” ur Ibsens versdrama Peer Gynt, lyriskt sjungna med bärig röstklang. Hon studerar på ”Institutt for musikk og dans” vid Universitetet i Stavanger, där hon skall ta en masterclass-examen. Hon återkom sedan längre fram i programmet med ett fint framförande av Margaretas ”Juvelaria” ur Gounods opera Faust.

Sara-Rebecca Ericsson, även hon en ung och begåvad musiker men med cellon som sitt instrument, fick avsluta konserten. Hon är 20 år gammal, och är bland annat medlem i Trio Melink, en stråktrio från musikskolan Lilla Akademien. Hon inledde med ”Nocturne” av Tjajkovskij i ett lugnt och meditativt framförande, men överraskade sedan med ett temperamentsfullt, lätt och lekande spel i Saint-Saens ”Allegro Appassionata”.

Naturligtvis bjöd alla solisterna härefter på varsitt fint extranummer. Här måste ändå framhävas slutscenen ur första akten av Puccinis opera La Bohème, med bland annat Bror Magnus Tødenes utmärkta tolkning av Rodolphes aria ”Che gelida manina”. Lennart Eng var följsam ackompanjatör åt våra sångare, medan vår cellist ackompanjerades av sin far Lennart Ericsson. Avslutningsvis sjöng både publik och artister tillsammans Ragnar Althéns ”Land, du välsignade”, varefter det smakade gott med Noëls italienska buffé.

Kvällen avrundades med ”Önskekonsert med Jussi”, då vi först lyssnade på tre Jussi-inspelningar utvalda av Ann-Charlotte                , och därefter ytterligare önskningar av personer i publiken samt av Nils-Göran Olve. Erik Oddes (pseudonym för Jussi) vackra tolkning av Lilian Rays ”Säg mig godnatt” fick sedan bli ett stämningsfullt avslut på dagen.

Söndag morgon den 3/9 kl 9.30 inleddes enligt tradition med att Johan Adlercreutz, som driver vandrarhemmet i Strömsbruk, kortfattat berättade om järnbrukets historia. Efter nedläggning 1889 uppfördes i stället ett pappersbruk, som drevs ända fram till 1981. Numera finns en fabrik för plastbeläggning av kartong, och tack vare olika satsningar har orten blivit en liten turistattraktion.

Sist men inte minst fick vi därefter lyssna till OperaVännernas tidigare ordförande Nils-Göran Olve, som med stort kunnande och stor entusiasm berättade om och spelade CD-skivor med tenorer som konkurrerade med Jussi Björling. Under Jussis nybörjarår i Sverige fanns till exempel Einar Beyron, Joseph Hislop, David Stockman och Martin Öhman. Utländska influenser fick Jussi bland annat från Georges Thill, Beniamino Gigli och Jan Kiepura. Under Jussis första tio år på Met fanns till exempel Gilliano Masini, Giovanni Martinelli, Lauritz Melchior och Torsten Ralf, och efter kriget en hel del nya namn som Ferruccio Tagliavina, Giuseppe Di Stefano, Richard Tucker och Einar Andersson. Nils-Göran avslutade sitt program med en inspelning av Jussi Björling i Schuberts ”Die Allmacht”, och därmed var en fin musikhelg till ända.

Berit Sjögren

 

Nyhetsbrev nr 4, augusti 2017

Bästa medlem!

Välkommen till medlemsträffarna i Stockholm

Gemensamt för alla medlemsträffarna

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”,

Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm

Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Träffarna är lördagar klockan 13.00

Insläpp från klockan 12.30.

Portkod (OBS ny):5703

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647 eller

perb1948@gmail.com

Medlemsmöte 23 september

Gäst: Ragnar Ulfung

Intervjuare,: Nils-Göran Olve

"Spisa Jussi": Kjell Olsson

Medlemsmöte 28 oktober

Gäst: Katarina Dalayman

Intervjuare: Göran Forsling.

"Spisa Jussi": John Erik Eleby

Medlemsmöte 2 december

"Lussi med Jussi": Hemlig gäst

Intervjuare: Nils-Göran Olve

"Spisa Jussi": Kjell Olsson

Nyhetsbrev om Jussifesten i Strömsbruk

Jussifesten i Strömshall, Strömsbruk 2-3/9 2017    

Vi träffas för tolfte året i Stömsbruk strax norr om Hudiksvall! Här föddes Jussis fader David och här har Jussi Björling sjungit.

Kl. 15 den 2 september i Strömshall spelar Ströms charmiga Bruksorkester  som uppvärmning av publiken.

Kl. 16  konsert i Strömshall

Sångare:  tenoren Bror Magnus Tødenes, 2017 års Jussi Björlingpristagare. Priset skulle ha delats ut den 5/8 på Skansen, men då sjöng han i Salzburg.

Därför delas priset ut i Strömsbruk!! Tødenes,  sjöng i februari i en huvudroll i operan Nebukadnessar på Staatsoper i Wien. (ni vet operan med ”Fångarnas kör”)

Ida Katrine Hagen Johansen, lovande sopran och sambo med Tødenes.

Bassångaren Staffan Alveteg, som i höst sjunger på Wermlandsoperan.

2017 års unga lovande artist är Sara-Rebecca Ericsson på cello. Hon kommer  från Söderhamn.

Musikdirektör Lennart Eng ackompanjerar på flygel.

Presentatör Stefan Olmårs.

Efter konserten kan den som anmäler sig till Stefan Olmårs tel 0651-26000, äta Noëls erkänt goda italienska buffé, även det i Strömshall.

Kvällen avslutas i Strömshall med ”Önskekonsert med Jussi”. Vi lyssnar på inspelningar med Jussi och berättar om honom.

En sensationell ny CD-skiva med Jussi från Köpenhamn 1959 och från en Firestonekonsert i USA, med tidigare outgivet material, säljes!

Sov över i Strömsbruk och upplev söndagens mycket intressanta program!

Den 3/9 kl 09.30  Johan Adlercreutz berättar om gamla Strömsbruk.

Kl. 10.00 i Strömshall: Operavännernas f d ordförande Nils-Göran Olve leder ett program om Jussi Björlings konkurrenter. Med vilka tenorer jämförde Jussis samtida publik honom?

För att sova över i Strömsbruk, kontakta: Kustleden tel 0650-74 00 30.

För att boka buffé och förköp av entré: ring Stefan Olmårs tel 0651-26000.

Även den som funderar på att åka tåg till Jussifesten ringer Stefan.

En DVD från konserten säljes senare för 150kr fritt i er brevlåda. Stefan hör av sig och frågar om ni är intresserade av denna DVD. Han svarar även på övriga frågor. Det är begränsat med platser!!

Endast kontanter. Vi tar inga bankkort.

Välkommen!

Stefan Olmårs,sekreterare i Jussi Björlingsällskapet  och gärningsman” för Jussifesten i Strömsbruk

Tel: 0651-26000  Mail: stefanholzpartner@telia.com

 

Nyhetsbrev nr 3 maj 2017

Bästa medlem!

Detta nyhetsbrev informerar om

Påminnelse om Favoritresors resa till Voxna ”Den sjungande dalen” 10-11 juli. Medlemmar har rabatt. Deras inbjudan sist i nyhetsbrevet

Kungsträdgården 18 juli

Skansen 5 augusti

Strömsbruk 2-3 september

Lunchkonsert i Kungsträdgården

18 juli kl 12.00 – 12.55

Även i år genomför vi tillsammans med Birgit Nilssonsällskapet en lunchkonsert i Kungsträdgården.

Medverkande från båda sällskapen  Från Jussi Björlingsällskapet Torstein Forsmo  och Bengt Krantz. Från Birgit Nilssonsällskapet sopranen Felicia Gyllenstig Serrao. Konferencier: Claes Remminger. Pianist Anders Wadenberg.

Jenny och Jussi på Skansen lördag 5/8 2016 kl 14.

Jussi Björling sjöng mer än 50 gånger på Skansen, hans hemmascen utomhus.

För att högtidlighålla detta medverkar Jussi Björlingsällskapet i samarbete med Skansen i en konsert från Sollidens scen lördag den 5/8 2017 kl. 14.

Det är åttonde året vi gör detta. Även i år har Skansen valt att samarbeta med Folkets Hus och Parker och hylla Jenny Lind. Skansen kallar därför konserten: ”Jenny & Jussi”.                             

Konsert med lovande sångare till minne av Jenny Lind och Jussi Björling.

När publiken kommer och sätter sig spelas sånger med Jussi i högtalarna. Vi får åter höra Jussis röst ljuda från Sollidens scen! Även inspelningar med sånger ur Jenny Linds repertoar kommer att höras före konserten.

Sångare är: framgångsrike tenoren Christian Juslin, 2013 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets Pris. Han sjunger just nu i Tosca i Tulsa, USA.

Där sjöng även Jussi 1959.

Bror Magnus Tödenes, 2017 års Pristagare, kan inte medverka eftersom han 5/8 sjunger i Salzburg. Tödenes får sitt pris under konserten vid Jussifesten i Strömsbruk den 2/9  i stället.

Sopranen Ylva Stenberg, 2017 års Jenny Lindstipendiat.

Bassångaren Erik Rosenius, som är med på årets Jenny Lindturné. Han sjunger även på konserten i Voxna kyrka 10 juli.

På flygel: Allan Timofeitchik

Presentatör:  Pernilla Eskilsdotter, känd från SR.

Kom till Skansen och upplev åter magin i Jussis röst. Skansen har en mycket förnämlig  ljudanläggning för  utomhuskonserter.

Ta med edra vänner och kom till Skansen, så det blir en lyckad Jussi & Jenny. Det ökar möjligheterna för att vi får en sådan dag på Skansen även 2018.

Eftersom ni kommer in på Skansen till ordinarie pris och kan nyttja även alla andra härliga upplevelser på Skansen denna dag, så kan man säga litet tillspetsat att ni får ”Jenny & Jussi ” gratis!

CD och böcker säljs i särskilt stånd nära Sollidens scen. En sensationell CD med outgivet material från en konsert med Jussi i Köpenhamn 1959 säljs!

De som önskar kan äta middag tillsammans efteråt på restaurang Solliden. Smörgåsbordet kostar i år bara kr 199 med mineralvatten/ lättöl! Även om Smörgåsbordet är något reducerat i omfattning i år finns det bästa med.

Ni måste anmäla er senast 1 augusti, för att vara säker på att få plats på smörgås-bordet.  Kaffe, vin och starköl kostar extra.

Anmälan om reservation för smörgåsbord och frågor med information om Jussi Björling-dagen på Skansen handhas av Stefan Olmårs tel: 0651-26000  mail: stefanholzpartner@telia.com

PS kom ihåg att Jussi Björlingsällskapet gjort ett förmånligt avtal för våra medlemmar med Hotell Terminus mitt emot Centralen!! DS

Jussifesten i Strömshall, Strömsbruk 2-3/9 2017   

 Vi träffas för tolfte året i Strömsbruk strax norr om Hudiksvall! Här föddes Jussis fader David och här har Jussi Björling sjungit.

Kl. 15 den 2 september i Strömshall

 spelar Ströms charmiga Bruksorkester , som uppvärmning av publiken.

Kl. 16  konsert i Strömshall

Sångare:  tenoren Bror Magnus Tödenes, 2017 års Jussi Björlingpristagare. Priset skulle ha delats ut den 5/8 på Skansen, men då sjunger han i Salzburg. Därför delas priset ut i Strömsbruk!! Tödenes sjöng i februari i en huvudroll i operan Nebukadnessar på Staatsoper i Wien. (ni vet operan med ”Fångarnas kör”)

 Ida Katrine Hagen Johansen, lovande sopran och sambo med Tödenes.

Bassångaren Staffan Alveteg, som i höst sjunger på Wermlandsoperan.

2017 års unga lovande artist är Sara-Rebecca Ericsson på cello från Söderhamn.

Musikdirektör Lennart Eng ackompanjerar på flygel.

Presentatör Stefan Olmårs.

Efter konserten kan den, som anmäler sig till Stefan Olmårs tel 0651-26000, äta Noëls erkänt goda italienska buffé, även det i Strömshall.

Kvällen avslutas i Strömshall med ”Önskekonsert med Jussi”. Vi lyssnar på inspelningar med Jussi och berättar om honom.

En sensationell ny CD-skiva med Jussi från Köpenhamn 1959 och från en Firestonekonsert i USA, med tidigare outgivet material, säljes!

Sov över i Strömsbruk och upplev söndagens mycket intressanta program!

Den 3/9 kl 09.30  Johan Adlercreutz berättar om gamla Strömsbruk.

Kl. 10.00 i Strömshall: Operavännernas f d ordf Nils-Göran Olve leder ett program om Jussi Björlings konkurrenter. Med vilka tenorer jämförde Jussis samtida publik honom med.

 För att sova över i Strömsbruk, kontakta: Kustleden tel 0650-74 00 30.

För att boka buffé och förköp av entré: ring Stefan Olmårs tel 0651-26000.

Även den som funderar på att åka tåg till Jussifesten ringer mig.

En DVD från konserten säljes senare för 150kr fritt i er brevlåda. Jag hör av mig och frågar om ni är intresserade av denna DVD. Jag svarar även på övriga frågor. Det är begränsat med platser!!

Endast kontanter. Vi tar inga bankkort.   

Välkommen!                                                                                                          Stefan Olmårs,sekreterare i Jussi Björlingsällskapet  och gärningsman” för Jussifesten i Strömsbruk

Tel: 0651-26000  Mail: stefanholzpartner@telia.com

Den sjungande dalen

Musik och konst i Jussi Björlings Hälsingland

Magnifika gårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore       tillsammans med musikupplevelser av världsklass.Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För sextonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapet sin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren.

Medverkande i årets Jussifest är Tenoren Ole Aleksander Bang, 2016 års mottagare av Jussi Björlingssällskapets Pris. Han var solist i Blåsarsymfonikernas Nyårsgala Wien och Norden i Musikaliskas stora sal 31/12 2016. I maj-juni 2017 medverkar han i Aniara på Malmöoperan. Han skall också göra två större roller säsongen 2017-2018, en på Kgl Operan och en på Göteborgsoperan. Bang har tilldelats Wettergrenstipendiet, ett utbildningsstipendium på kr 200.000.

Medverkar gör också Sopranen: Sigrid Vetleseter Böe. Hon medverkade 2016 i Vadstena-Akademiens uppsättning av opera Comala. Skånska Dagbladet skrev 23/7 2016, att den främsta sångarprestationen gjorde Sigrid, ”med mycket dramatik och ett stråk av mörker i den klara rösten.”

Bassångaren Erik Rosenius. Han medverkade i operan ”Enleveringen ur Seraljen” på Kgl Slottet. Recensenten Camilla Lundberg skrev i DN 30/9 2016: ”unge debutanten Erik Rosenius toppade med sin präktiga bas – här har vi en storstjärna på G!”

Dessa tre mycket intressanta, unga sångare går fortfarande på Operahögskolan och trivs tillsammans. De ackompanjeras på flygel av Lennart Eng.

Barytonsångaren Jonathan Hörnberg, som studerar på Vadstena Folkhögskola. Han ackompanjeras på flygel av Lena Rieback.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar. Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker ett museum över sångaren Jim Reeves. Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Dag 1. Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av Elisabet Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

Dag 2. Voxnabruk – Stockholm

Efter frukost åker vi åter till Voxnabruks Herrgård. Programmet består av att Operavännernas f d ordf Nils-Göran Olve, tillsammans med Jussi Björlingsällskapets ordf Bengt Krantz, leder ett program om den svenska världstenoren Nicolai Gedda. Anna-Lena Carlsson guidar oss sedan genom Voxnabruks historia, sammanvävd med Björlingarnas familj. Efter gemensam lunch besöks ett museum om Jim Reeves och resan avslutas med ett besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björling-sällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

 

RESFAKTA                                                                                   


2 dagar * 10 - 11/7 2017                           Pris per person: 3.490:-

                                                                  För enkelrum tillkommer 430:-

Medlemmar i Jussi Björlingssällskapet har 300:- rabatt

                                                                

I priset ingår bussresor, en natt på hotell, del i dubbelrum, en frukost, två luncher, en buffémiddag, ett förmiddagskaffe, konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, ciceron.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genom förande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

FAVORIT Kultur och Temaresor AB

Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.se, www.favoritresor.se

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!