Nyhetsbrev nr 3 maj 2017

Bästa medlem!

Detta nyhetsbrev informerar om

Påminnelse om Favoritresors resa till Voxna ”Den sjungande dalen” 10-11 juli. Medlemmar har rabatt. Deras inbjudan sist i nyhetsbrevet

Kungsträdgården 18 juli

Skansen 5 augusti

Strömsbruk 2-3 september

Lunchkonsert i Kungsträdgården

18 juli kl 12.00 – 12.55

Även i år genomför vi tillsammans med Birgit Nilssonsällskapet en lunchkonsert i Kungsträdgården.

Medverkande från båda sällskapen  Från Jussi Björlingsällskapet Torstein Forsmo  och Bengt Krantz. Från Birgit Nilssonsällskapet sopranen Felicia Gyllenstig Serrao. Konferencier: Claes Remminger. Pianist Anders Wadenberg.

Jenny och Jussi på Skansen lördag 5/8 2016 kl 14.

Jussi Björling sjöng mer än 50 gånger på Skansen, hans hemmascen utomhus.

För att högtidlighålla detta medverkar Jussi Björlingsällskapet i samarbete med Skansen i en konsert från Sollidens scen lördag den 5/8 2017 kl. 14.

Det är åttonde året vi gör detta. Även i år har Skansen valt att samarbeta med Folkets Hus och Parker och hylla Jenny Lind. Skansen kallar därför konserten: ”Jenny & Jussi”.                             

Konsert med lovande sångare till minne av Jenny Lind och Jussi Björling.

När publiken kommer och sätter sig spelas sånger med Jussi i högtalarna. Vi får åter höra Jussis röst ljuda från Sollidens scen! Även inspelningar med sånger ur Jenny Linds repertoar kommer att höras före konserten.

Sångare är: framgångsrike tenoren Christian Juslin, 2013 års mottagare av Jussi Björlingsällskapets Pris. Han sjunger just nu i Tosca i Tulsa, USA.

Där sjöng även Jussi 1959.

Bror Magnus Tödenes, 2017 års Pristagare, kan inte medverka eftersom han 5/8 sjunger i Salzburg. Tödenes får sitt pris under konserten vid Jussifesten i Strömsbruk den 2/9  i stället.

Sopranen Ylva Stenberg, 2017 års Jenny Lindstipendiat.

Bassångaren Erik Rosenius, som är med på årets Jenny Lindturné. Han sjunger även på konserten i Voxna kyrka 10 juli.

På flygel: Allan Timofeitchik

Presentatör:  Pernilla Eskilsdotter, känd från SR.

Kom till Skansen och upplev åter magin i Jussis röst. Skansen har en mycket förnämlig  ljudanläggning för  utomhuskonserter.

Ta med edra vänner och kom till Skansen, så det blir en lyckad Jussi & Jenny. Det ökar möjligheterna för att vi får en sådan dag på Skansen även 2018.

Eftersom ni kommer in på Skansen till ordinarie pris och kan nyttja även alla andra härliga upplevelser på Skansen denna dag, så kan man säga litet tillspetsat att ni får ”Jenny & Jussi ” gratis!

CD och böcker säljs i särskilt stånd nära Sollidens scen. En sensationell CD med outgivet material från en konsert med Jussi i Köpenhamn 1959 säljs!

De som önskar kan äta middag tillsammans efteråt på restaurang Solliden. Smörgåsbordet kostar i år bara kr 199 med mineralvatten/ lättöl! Även om Smörgåsbordet är något reducerat i omfattning i år finns det bästa med.

Ni måste anmäla er senast 1 augusti, för att vara säker på att få plats på smörgås-bordet.  Kaffe, vin och starköl kostar extra.

Anmälan om reservation för smörgåsbord och frågor med information om Jussi Björling-dagen på Skansen handhas av Stefan Olmårs tel: 0651-26000  mail: stefanholzpartner@telia.com

PS kom ihåg att Jussi Björlingsällskapet gjort ett förmånligt avtal för våra medlemmar med Hotell Terminus mitt emot Centralen!! DS

Jussifesten i Strömshall, Strömsbruk 2-3/9 2017   

 Vi träffas för tolfte året i Strömsbruk strax norr om Hudiksvall! Här föddes Jussis fader David och här har Jussi Björling sjungit.

Kl. 15 den 2 september i Strömshall

 spelar Ströms charmiga Bruksorkester , som uppvärmning av publiken.

Kl. 16  konsert i Strömshall

Sångare:  tenoren Bror Magnus Tödenes, 2017 års Jussi Björlingpristagare. Priset skulle ha delats ut den 5/8 på Skansen, men då sjunger han i Salzburg. Därför delas priset ut i Strömsbruk!! Tödenes sjöng i februari i en huvudroll i operan Nebukadnessar på Staatsoper i Wien. (ni vet operan med ”Fångarnas kör”)

 Ida Katrine Hagen Johansen, lovande sopran och sambo med Tödenes.

Bassångaren Staffan Alveteg, som i höst sjunger på Wermlandsoperan.

2017 års unga lovande artist är Sara-Rebecca Ericsson på cello från Söderhamn.

Musikdirektör Lennart Eng ackompanjerar på flygel.

Presentatör Stefan Olmårs.

Efter konserten kan den, som anmäler sig till Stefan Olmårs tel 0651-26000, äta Noëls erkänt goda italienska buffé, även det i Strömshall.

Kvällen avslutas i Strömshall med ”Önskekonsert med Jussi”. Vi lyssnar på inspelningar med Jussi och berättar om honom.

En sensationell ny CD-skiva med Jussi från Köpenhamn 1959 och från en Firestonekonsert i USA, med tidigare outgivet material, säljes!

Sov över i Strömsbruk och upplev söndagens mycket intressanta program!

Den 3/9 kl 09.30  Johan Adlercreutz berättar om gamla Strömsbruk.

Kl. 10.00 i Strömshall: Operavännernas f d ordf Nils-Göran Olve leder ett program om Jussi Björlings konkurrenter. Med vilka tenorer jämförde Jussis samtida publik honom med.

 För att sova över i Strömsbruk, kontakta: Kustleden tel 0650-74 00 30.

För att boka buffé och förköp av entré: ring Stefan Olmårs tel 0651-26000.

Även den som funderar på att åka tåg till Jussifesten ringer mig.

En DVD från konserten säljes senare för 150kr fritt i er brevlåda. Jag hör av mig och frågar om ni är intresserade av denna DVD. Jag svarar även på övriga frågor. Det är begränsat med platser!!

Endast kontanter. Vi tar inga bankkort.   

Välkommen!                                                                                                          Stefan Olmårs,sekreterare i Jussi Björlingsällskapet  och gärningsman” för Jussifesten i Strömsbruk

Tel: 0651-26000  Mail: stefanholzpartner@telia.com

Den sjungande dalen

Musik och konst i Jussi Björlings Hälsingland

Magnifika gårdar, böljande dalgångar och oförfalskad folklore       tillsammans med musikupplevelser av världsklass.Till Voxnadalen djupt inne i Hälsinglands skogar, kom Jussi Björlings förfader redan år 1747. Här föddes också Jussis farfar, men han flyttade från Voxna år 1867. För sextonde året i rad arrangerar Jussi Björling-sällskapet sin konsert i Voxnabruks 1700-tals kyrka till minne av den store tenoren.

Medverkande i årets Jussifest är Tenoren Ole Aleksander Bang, 2016 års mottagare av Jussi Björlingssällskapets Pris. Han var solist i Blåsarsymfonikernas Nyårsgala Wien och Norden i Musikaliskas stora sal 31/12 2016. I maj-juni 2017 medverkar han i Aniara på Malmöoperan. Han skall också göra två större roller säsongen 2017-2018, en på Kgl Operan och en på Göteborgsoperan. Bang har tilldelats Wettergrenstipendiet, ett utbildningsstipendium på kr 200.000.

Medverkar gör också Sopranen: Sigrid Vetleseter Böe. Hon medverkade 2016 i Vadstena-Akademiens uppsättning av opera Comala. Skånska Dagbladet skrev 23/7 2016, att den främsta sångarprestationen gjorde Sigrid, ”med mycket dramatik och ett stråk av mörker i den klara rösten.”

Bassångaren Erik Rosenius. Han medverkade i operan ”Enleveringen ur Seraljen” på Kgl Slottet. Recensenten Camilla Lundberg skrev i DN 30/9 2016: ”unge debutanten Erik Rosenius toppade med sin präktiga bas – här har vi en storstjärna på G!”

Dessa tre mycket intressanta, unga sångare går fortfarande på Operahögskolan och trivs tillsammans. De ackompanjeras på flygel av Lennart Eng.

Barytonsångaren Jonathan Hörnberg, som studerar på Vadstena Folkhögskola. Han ackompanjeras på flygel av Lena Rieback.

Vi besöker UNESCOs Världsarv Hälsingegårdar. Hälsinglands sköna natur bjuder på sinnliga upplevelser och tillsammans ser vi några av de allra vackraste Hälsingegårdarna i trakten med granna förstukvistar och allmogemåleri. Vi gör även en utflykt i Voxnadalen till landskapets mest imposanta gårdar, högklassiga allmogebebyggelse och sekelskiftesarkitektur samt besöker ett museum över sångaren Jim Reeves. Vi bor bekvämt på Scandic hotell i Bollnäs. Vår ciceron är Niklas Lindblad.

Dag 1. Stockholm – Världsarvet Hälsingegårdar – Konsert

Buss avgår från Cityterminalen kl. 10.00 och vi gör ett fikastopp på vägen. Vid ankomst i Bollnäs checkar vi in i våra rum och träffas sedan i hotellets restaurang för en gemensam lunch. Vi möts sedan av Elisabet Eriksson som kommer att guida oss runt Hälsingegårdarna. I Voxnabruks kyrka är det sedan dags för konsert och efteråt bjuds vi på en buffé på Voxnabruks Herrgård där vi får njuta av inspelningar med Jussi Björling i en “Önskekonsert”.

Dag 2. Voxnabruk – Stockholm

Efter frukost åker vi åter till Voxnabruks Herrgård. Programmet består av att Operavännernas f d ordf Nils-Göran Olve, tillsammans med Jussi Björlingsällskapets ordf Bengt Krantz, leder ett program om den svenska världstenoren Nicolai Gedda. Anna-Lena Carlsson guidar oss sedan genom Voxnabruks historia, sammanvävd med Björlingarnas familj. Efter gemensam lunch besöks ett museum om Jim Reeves och resan avslutas med ett besök hos Stefan Olmårs från Jussi Björling-sällskapet där han visar oss de vackra väggmålningarna i sitt föräldrahem i Alfta. Beräknad ankomsttid till Cityterminalen är kl. 19.30.

 

RESFAKTA                                                                                   


2 dagar * 10 - 11/7 2017                           Pris per person: 3.490:-

                                                                  För enkelrum tillkommer 430:-

Medlemmar i Jussi Björlingssällskapet har 300:- rabatt

                                                                

I priset ingår bussresor, en natt på hotell, del i dubbelrum, en frukost, två luncher, en buffémiddag, ett förmiddagskaffe, konsertbiljett, visningar och entréer enligt programmet, ciceron.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genom förande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

FAVORIT Kultur och Temaresor AB

Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.se, www.favoritresor.se

 

Nyhetsbrev nr 2, februari 2017

Bästa medlem!

Detta nyhetsbrev informerar om

  • Vårens medlems-möten 4 mars, 1 april och 6 maj

  • Årsmötet 4 februari

Gemensamt för alla medlemsmöten

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”,

Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm

Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Portkod: 1426

Mötena är lördagar klockan 13.00

Entréavgift, 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd, betalas till kassören för avprickning

Föranmälan senast onsdagen före respektive medlemsträff

till Per Bäckström tel 072-326 2647

 per.o.backstrom@outlook.com

Om du har en vän som du vill introducera till Jussi Björling sällskapet så går det bra att ta med den till ett möte.

Medlemsträff 4 mars

Hjärtligt välkomna till Jussi Björlingsällskapets första medlemsträff år 2017, som äger rum i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken, lördagen den 4 mars klockan 13.00. Vi börjar insläppet av våra medlemmar klockan 12.30, och då påbörjar vi även serveringen av kaffe/te samt gott bröd därtill.

Dagen gäst är hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson, som sjunger för oss till ackompanjemang av pianisten Michael Engström. Intervjuare är Nils-Göran Olve.

Barytonen Karl-Magnus Fredriksson fick sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm, där han studerade sång för professor Erik Saedén. Han tog sin examen 1991 och har sedan dess aktivt arbetat som sångsolist. Han har även studerat sång/interpretation för Dietrich Fischer-Dieskau. År 2004 utnämndes Karl-Magnus till hovsångare, som en av de yngsta någonsin. Han är sedan år 1999 knuten till Kungliga Operan, där hans roller inkluderat bland annat Greven i Mozarts Le nozze de Figaro, Marcello i Puccinis La Bohème, Papageno och Talaren i Mozarts Die Zauberflöte samt Greve Luna i Verdis Il Trovatore och Germont i Verdis La Traviata            

Karl-Magnus har även framträtt i nutida musik, då han gjort flera uruppförande av nyskriven musik, givit romansaftnar samt framträtt i TV och radio. Han är även tonsättare, och har skrivit sånger, symfonier och andra orkesterverk. År 2013 mottog han medaljen Litteris et Artibus, och han är också medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.

Som vanligt får vi en fin musikalisk start på vår samling med sång och ackompanjemang av våra musiker. Därefter följer en liten intervju ledd av Nils-Göran, och då kan vi alla bidra med frågor. Vi tar sedan en bensträckarpaus då vi fyller på våra kaffe/te-koppar samt umgås lite.

Operapärlor med Jussi

Som avslutning lyssnar vi till programpunkten ”Spisa Jussi”, som presenteras av Kjell Olsson. Under rubriken ”Operapärlor med Jussi” kommer Kjell att bjuda på några riktiga operapärlor från åren 1938-39 samt 1950-51. Förutom studioinspelningar blir det inspelningar från radiokonserter, Metropolitan samt filmade inslag. 

Vi väntar stor tillströmning till detta möte och kan bli tvungna att sätta stopp tidigare än onsdagen före så vänta inte med anmälan! 

Medlemsträff 1 april

Hjärtligt välkomna till Jussi Björlingsällskapets andra medlemsträff, som äger rum lördagen den 1 april 2017 kl 13.00 i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken. Det blir insläpp som vanligt från kl 12.30, då man kan inmundiga kaffe/te samt vetebröd/kakor.

Dagens gäst är Harald Henrysson, styrelse-ledamot i JB-sällskapet samt grundare av Jussi Björlingmuseet i Borlänge och dess chef åren 1994-2009. Harald håller ett föredrag om Jussis far David under rubriken ”David Björling blir sångare: Amerika, Dalarna och Wien 1899-1908”, innehållande PowerPoint-bilder.

David Björlings repertoar är inte så fullständigt känd som Jussis, men åtminstone ett trettiotal av sångerna och ariorna på hans konsert-repertoar togs över av Jussi. Jussi hörde säkert först de flesta av dessa sånger i pappans tolkning. Han skulle annars kanske inte ha tagit upp dem, och det finns anledning att tro att pappans tolkningar också kan ha påverkat sonens.

Efter sedvanlig bensträckarepaus kommer Harald under programpunkten ”Spisa Jussi” att låta oss lyssna till Jussis tolkningar av några av sångerna i pappa Davids repertoar. Vi får även tillfälle att lyssna till andra sånger ur David Björlings repertoar som bara finns bevarade i Jussis bröders och sonen Rolfs tolkningar, och dessa får då ge exempel på traditionen.

Passa på tillfället att lyssna till "Jussikologie professor" Harald Henrysson, som dessutom bland annat har givit ut en heltäckande diskografi om Jussi Björling.

Medlemsträff 6 maj

Hjärtligt välkomna till Jussi Björlingsällskapets tredje medlemsträff som äger rum i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken lördagen den 6 maj 2017 klockan 13.00. Eftersom det är den sista av vårens träffar blir det extra festligt med mousserande vin och tilltugg, utöver den vanliga serveringen av kaffe/te och vetebröd/småkakor.

Insläppet är som brukligt klockan 12.30.

Dagens musikgäst är tenoren och hovsångaren Michael Weinius, och träffen inleds med att han sjunger några sånger för oss. Pianist Mattias Böhm ackompanjerar. Därefter kommer Michael att intervjuas av styrelseledamoten Göran Forsling

Michael Weinius, förstepristagare vid 2008 års internationella Wagner-tävling i Seattle, har på kort tid etablerat sig som en av Europas mest eftertraktade tenorer. Efter att först ha debuterat som baryton år 1993, och därefter sjungit ett stort antal roller på svenska scener, bytte Michael röstfack till tenor år 2004. Debuten skedde på NorrlandsOperan i rollen som Laca i Janáceks opera Jenufa, och han har sedan dess gjort ett stort antal roller i det dramatiska tenorfacket såsom Otello, Peter Grimes, Siegmund, Lohengrin, Parsifal och Tristan. Han har sjungit på en rad olika internationella scener såsom Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf, Bayerische Staatsoper i München, Deutsche Oper i Berlin, Bastille-operan i Paris med flera. År 2016 gjorde han en uppskattad debut på Wiener Staatsoper i rollen som Lohengrin.

Michael Weinius är även flitigt engagerad som konsertsångare i verk som Gurrelieder av Schönberg, Symfoni nr 9 av Beethoven och Mahlers Das Lied von der Erde. Han har tilldelats åtskilliga priser, stipendier och utmärkelser, så som Svenska Dagbladets Operapris och Tidskriften Operas pris. Han har fått flera roller speciellt skrivna för sig i operor som Batseba av Sven-David Sandström, Goya av Daniel Börtz och Vargen kommer av Hans Gefors. Bland framtida operaengagemang märks, förutom framträdanden som Siegmund, Lohengrin, Herodes, Parsifal och Tristan, även en debut som Siegfried i Nibelungens Ring år 2018 på Deutsche Oper am Rhein. Michael Weinius utnämndes till hovsångare år 2013.

Efter en kort bensträckarepaus avslutar vi medlemsträffen med programpunkten ”Spisa Jussi”. Under rubriken ”Favoriter ur min Jussisamling” spelar Harold Löwing ett urval från sin samling 78-varvsskivor med Jussi Björling. Det blir främst hans egna favoriter, men även ett par udda inspelningar.

 

Årsmötet

19 medlemmar hade infunnit sig till Jussi Björlingsällskapets årsmöte lördagen den 4 februari, som startade klockan 13.00 i Jussi Björlingmuseet.

Årsmötet öppnades av sällskapets ordförande Bengt Krantz, som hälsade alla mycket välkomna. Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna. Under punkt 10 fastställdes att nästa årsmöte skall äga rum i Stockholm lördagen den 3 februari 2018.

Under punkt 14 meddelade Bengt Krantz att Jussi Björlingsällskapets pris år 2017 har tillfallit tenoren Bror Magnus Tödenes. Tödenes kan tyvärr inte som brukligt är närvara vid konserten ”Jenny och Jussi” på Skansen lördagen den 5 augusti, utan kommer i stället att mottaga sitt pris vid Jussifesten i Strömsbruk lördagen den 2 september.

Under punkt 16, ”Övriga frågor”, tackade Gunnel Welinder styrelsen för ett gott arbete under det gångna året. Efter ett väl genomfört årsmöte, som avslutades av Bengt, smakade det gott med kaffe/te och Jussi-bakelser. Det blev också tillfälle till umgänge oss medlemmar emellan i den unika atmosfären i museet.

Därefter skulle Roger Alderstrand under rubriken ”99 % Jussi” ha berättat om nya framförande-kronologin, karikatyrer av Jussi och felsjung-ningar av Jussi. Men tyvärr hade han fått förhinder, och i stället plockade Jussi Björlingmuseets chef Jan-Olof Damberg fram ett SVT-program, ”Det sitter i väggarna”, avsnitt 7, ”Missionshus i Svartå, Degerfors”. I detta 125 år gamla frikyrkokapell bor idag en barnfamilj, som i programmet fick veta en hel del om kapellets historia, bland annat att David Björling en gång hade varit där med sina tre skönsjungande söner Olle, Jussi och Gösta och konserterat. Det blev en trevlig avslutning på årsmötet!  

Berit Sjögren

 

Nyhetsbrev nr 1, januari 2017

Bäste medlem!

Detta nyhetsbrev innehåller

· Information om årsmötet, vilket utlystes i nyhetsbrev 5 i oktober.

· Vårens medlemsträffar i Stallet 4 mars, 1 april och 6 maj

Välkommen till ett nytt spännande år med Jussi Björlingsällskapet. Åren rinner iväg och vi är redan inne på det 28:e året i Sällskapets verksamhet, ett år som inleds med årsmötet i Borlänge.

Årsmöte 4 februari.

Hjärtligt välkommen till årsmötet i Jussi Björlingmuseet i Borlänge lördagen den 4 februari 2017, kl. 13:00. Adressen är: Borganäsvägen 25, Borlänge.

I samband med årsmötet bjuder Museet på kaffe/te och Jussi-bakelse.

99 % Jussi

Roger Alderstrand kommer att berätta om nya framförandekronologin, karikatyrer av Jussi och felsjungningar av Jussi.

Årsmöteshandlingar bifogas detta nyhetsbrev.

Medlemsträffar i Stallet

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”,

Kaplansbacken 4A, Kungsholmen,

Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Portkod: 1426

Mötena är lördagar klockan 13.00

Insläpp från klockan 12.30. Då börjar vi också vår servering av kaffe/te samt vetebröd och småkakor.

Entréavgift, 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd, betalas till kassören för avprickning.

Föranmälan senast onsdagen före respektive medlemsträff

till Per Bäckström tel 072-326 2647

per.o.backstrom@outlook.com

Medlemsträff 4 mars

Vi har glädjen att kunna hälsa Karl-Magnus Fredriksson, baryton, hovsångare, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin och knuten till Kungliga Operan sedan 1999 som gäst. Han kommer att sjunga för oss och samtala med Nils-Göran Olve. Se även sid 2

Operapärlor med Jussi

Under programpunkten ”Spisa Jussi” kommer Kjell Olsson att bjuda på några riktiga opera-pärlor från åren 1938-39 samt 1950-51. Förutom studioinspelningar blir det inspelningar från radiokonserter, Metropolitan samt filmade inslag.

Vi väntar stor tillströmning till detta möte och kan bli tvungna att sätta stopp tidigare än onsdagen före så vänta inte med anmälan!

Medlemsträff 1 april

Harald Henrysson håller ett föredrag med rubriken "David Björling blir sångare: Amerika, Dalarna och Wien 1899-1908."

Efter en bensträckarpaus håller kommer Harald under programpunkten "Spisa Jussi spela nummer som Jussi "ärvde" från sin far David, samt även komplettera med några andra av Davids nummer som övriga Björlingar "ärvde", och som finns i deras version".

Medlemsträff 6 maj

Underhandlingar pågår för att engagera en sångerska men det är inte klart än. Vem det blir meddelas i nästa nyhetsbrev.

Harold Löwing kommer att hålla i ”Spisa med Jussi”

Karl-Magnus Fredriksson

Hovsångare

2004 utnämndes Karl-Magnus Fredriksson till Hovsångare, som en av de yngsta någonsin. Han är sedan 1999 knuten till Kungliga Operan, där hans roller bland annat inkluderat Figaro i Il Barbiere di Siviglia, Greven i Le Nozze di Figaro, Marcello i La Bohème, Papageno i Die Zauberflöte, Den okände i Gefors Christina, Fritz i Die tote Stadt, titelrollen i Eugen Onegin. Han har sjungit kritikerrosade roller som Greve Luna i Il Trovatore, Germont i La Traviata, Absalon i Sandströms Batseba och senast Sharpless i Madama Butterfly. Karl-Magnus Fredriksson har gjort flera gästspel utomlands däribland på New National Theatre i Tokyo som Marcello i Boheme. Han sjunger rollen som Jason i Daniel Börtz opera Medea som uruppförs 23 januari 2016 på Kungliga Operan.

Karl-Magnus Fredriksson har framträtt med dirigenter som Sir Colin Davies, Andrew Davies, Sir John Eliot Gardiner, Frans Brüggen, Alan Gilbert, Jesus Lopez-Cobos, Sakari Oramo, Herbert Blomstedt, Leif Segerstam, Eric Ericson, samt hade under många år ett nära samarbete med professor Gustaf Sjökvist vilket resulterade i många uruppföranden av nyskriven musik och en långvarig tradition av framföranden av t ex Händels Messias. Han har gjort ett 30-tal CD-inspelningar för Chandos, Proprius, Vanguard Classics, BIS, Deutsche Grammophon, Naxos,  Phono Suecia med flera. Senast kom Songs of Life (2 CD) hösten 2015 tillsammans med pianisten Mattias Böhm på märket öbergrecordings.

Han har ofta framträtt i TV och radio där han medverkat i nyinspelningar av nutida musik, och tidigare oinspelat material. Karl-Magnus har genom åren arbetat tillsamman med de flesta stora orkestrarna runt om i världen, och då framförallt sjungit romanser och sakral musik i form av kantater och passioner. Detta har resulterat i en mycket bred repertoar i romans- och kyrkomusik. Han har även utmärkt sig som en tolkare av orkestersånger av bl a Mahler och Sibelius.

Karl-Magnus Fredriksson fick sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm, där han studerade för professor Erik Saedén, tog examen 1991 och har sedan dess aktivt arbetat som sångsolist. Han har även studerat sång för Dietrich-Fischer Dieskau. Han är idag en efterfrågad sångpedagog och har hållit ett flertal Masterclasses i sångteknik samt interpretation. Under sina många yrkesverksamma år har Karl-Magnus lagt ner mycket tid på att framföra och sprida romanssången runt om i världen. Att själv arrangera romanser och visor för sång och ensemble, bl a stråkkvartett, har varit ett led i att sprida romansmusiken.

Han är även tonsättare, och har skrivit ett stort antal sånger, symfonier, och andra orkesterverk.

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!