Maria Fontosh avslutade med en ukrainsk folkvisa   

Lördagen den 21 maj 2022 ägde vårens sista medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. Dagen till ära bjöds det på mousserande vin och chips, samt som vanligt även kaffe, te och bröd, allt under trevligt mingel och umgänge. Vi blev bara 20 personer närvarande denna gång, kanske beroende på att det dels skrivits en hel del om risken för en kommande femte pandemivåg, dels att mycket annat lockar i vårens vackra tid.  

Klockan 13.00 var det så tid för att inleda dagens program, och alla hälsades varmt välkomna. Undertecknad presenterade våra musikgäster, sopranen Maria Fontosh och pianisten Michael Engström, och konserten kunde nu ta sin början. Den inleddes med Jean Sibelius fina romans ”Den första kyssen”. Det är en underbar sång, där även texten är skriven av Sibelius. Så följde Ture Rangströms ”Pan” (”Middagsstillhet och klöverånga”), vackert sjungen med stor inlevelse. Det kändes att romanser är en genre som Maria uppskattar att få sjunga. Som avslutning fick vi lyssna till Rusalkas aria ”Sången till  månen” ur Antonin Dvořáks opera Rusalka, med ljuvliga pianissimon och fylliga forten. Allt belönades med rikliga applåder, och sedan var det dags för Maria att bli intervjuad av Göran Forsling.

Göran inledde med att påminna om han och Maria ju hade träffats tidigare, för 21 år sedan, i samband med två konserter i Borlänge och Falun år 2001, då Maria var solist. Maria berättade att hon är född i Ukrainas västra del. När hon var sex och ett halvt år gammal flyttade familjen till Ryssland, och till Sverige kom hon för 26 år sedan. Här blev Maria elev vid Musikkonservatoriet i Falun. Därefter kom hon in på Operahögskolan i Stockholm, och hösten efter att hon avslutat sina studier där gjorde hon sin debut på Stockholmsoperan i rollen som Rosina i Rossinis opera Barberaren i Sevilla. Ganska tidigt sjöng hon även rollen som Musetta i Puccinis opera  La bohème, och år 2000 debuterade Maria även i Helsingfors i den rollen.

Därefter har det blivit många andra roller för Maria. Det började med lättare, lyriska roller, som tex Susanna i Mozarts Figaros Bröllop, men efter hand kom roller som Grevinnan i samma opera, Tatjana i Tjajkovskijs opera Eugen Onedin, med flera. Maria har framträtt på olika scenen runt om i Europa, inte bara med opera, utan även med konserter och kammarmusikrepertoar, samt nordiska och ryska romanser. Förebilder har bland annat varit Montserrat Caballé och Joan Sutherland. På Görans avslutande fråga om vad Maria anser om Jussis röst, svarade hon att hon älskar den rösten.    

Som extranummer fick vi sedan lyssna till en vacker ukrainsk folkvisa vid namn ”I körsbärsträdgården”. Avslutningsvis delades vackra rosor ut till Maria, Michael och Göran. Härefter följde en kort paus, då man kunde sträcka på benen, samtala med varandra och intaga lite mer fika.


Publik

 

Sedan fortsatte programmet med dagens ”Spisa Jussi”, som var sammanställt och presenterades av Calle Friedner. Calle hade valt att bjuda oss på nio nordiska romanser, alla sjungna av Jussi. Det gav en väldigt speciell känsla och stämning. Calle är en rutinerad berättare, så det blev en underbar lyssnarstund. Efter att även han avtackats med rosor och applåder avslutade vi sedan dagens medlemsträff, och vi önskade varandra en riktigt skön sommar.

Nedan följer Calles spellista.   

  1. Demanten på marssnön, Op. 36 No. 6. av Jean Sibelius.
  2. En Svane, Op. 25 No. 2. av Edvard Grieg.
  3. Svarta rosor, Op. 36 No.1. av Jean Sibelius.
  4. Ein Traum, Op. 48 No. 6. av Edvard Grieg.
  5. Var det en dröm, Op. 37 No. 4. av Jean Sibelius.  
  6. Jeg elsker dig, Op. 5 No. 3. av Edvard Grieg.
  7. Flickan kom ifrån sin älsklings möte, Op. 37 No. 5. av Jean Sibelius.
  8. Säv, säv, susa, Op. 36 No. 4. av Jean Sibelius.
  9. I de lyse naetter, Serenade av Mogens Schrader.

     Text: Berit Sjögren

     Foto: Calle Friedner     

  

 

      

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi