Joan Baez målar porträtt av Jussi


Joan Baez porträtt av Jussi. Foto: Maria Brunkes
Jag har skrivit om Joan Baez förut i Sällskapes tidning, men tar det ändå från början, Det började med att jag köpte biljett till hennes konsert på Cirkus i november 2009. Jag hade hört från JBS USA att hon gillade Jussi och kontaktade hennes hemsida och hennes assistent för att få komma bakom scen och prata med henne efter konserten.

Hon skulle sjunga en tisdag. På söndag ringde hennes assistent och frågade om jag kunde ta med honom och Joan till Jussis museum och grav. Jag trodde det

 

skulle ske onsdag, efter att hon sjungit. Men nej, i morgon måndag sa han. Och museet var ju stängt på måndagar i november. Men Harald ställde upp och jag fixade tågbiljetter och vi åkte. Jag berättade att jag inte nämnt resan för media, ifall hon ville ha det hela privat. Ingen från media skulle få var med vid graven, men de skulle få komma sista halvtimmen på museet, sa hon. För att museet skulle få PR.

Det var en fin stund vid graven där hon tände ett ljus vi tagit med.

Det var ju lyckat att ingen publik fanns med på museet och Harald gav henne en fin visning av museet. Hon fick frågan om vilken sång hon gillar mest med Jussi och svarade: ”Tonerna. Jag förstår inte vad han sjunger, för det är på svenska. Men jag känner tårarna i hans röst.”

Tidningar, radio och SVT kom och pratade med henne. När hon gick ut tände man strålkastare mot henne och hon gick och pussade Jussis metallbyst utanför museet. ”Han var kall”, sa hon.

Tisdag var det så fullsatt konsert på Cirkus och jag var den ende som var inbjuden att träffa henne bakom scenen. Jag fick några CD-skivor och hon bad om en likadan Jussitröja som jag bar till henne själv och hennes mor, som var den som visat henne på Jussi storhet. Jag skickade dessa som julklapp.


Joan Baez får medalj av Stefan Olmårs
2010 var jag på resa till Schweiz för att hälsa på kunder och fann att hon skulle sjunga i Sydtyskland samtidigt som jag var i närheten. Jag hade med mig på resan Lennart Eng, som kompar på alla Jussifester i Hälsingland. Vi blev båda inbjudna bakom scen efteråt och

 

Lennart tog kort när jag satte på Joan Baez vår silvermedalj som tecken på att hon blivit Hedersmedlem. Förutom Lennart och jag var bara en ättling till Montezuma (aztekiska härskare) inbjuden bakom scenen. Han var i Europa för att försöka få tillbaka en kungakrona från ett museum.

 2011 var jag bakom scen med henne i Linköping och även något år senare på Skeppsholmen. Då hade jag med mig saker från Joe Hillmuseet i Gävle till henne. Hon har sjungit balladen om Joe Hill på alla konserter med henne jag hört. Jag hade även med mig Jan Hammarlund på Skeppsholmen. Han som skrivit boken om Hjördis Schymberg.

Inför hennes avskedsturné var jag inbjuden bakom scen på Stockholm Waterfront. Jag hade med mig Pelle Jansson som tog kort av mig och Joan och Izzy Young som med sin dotter var med bakom scen.

Vid alla möten med Joan har jag givit henne senaste CD med Jussi.

Inför julen 2020 och hennes 80-årsdag i januari 2021 skickade jag henne Haralds bok om David och pojkarna Björlings resa i USA.

Jag fick ett mail av Joan där hon berättade att hon haft en konstutställning i Kalifornien med porträtt av personer som betytt mycket för henne. Det framgick i kommentarer från hennes assistent, som var med på resan till Borlänge 2009, att Joan där fick en av de allra största upplevelserna på alla hennes världsturnéer.

Joan hade gjort ett porträtt av Jussi och skrev att hon gjort två tryck av porträttet och ville skicka ett till mig och frågade vem hon skulle skicka det andra till i Sverige. Harald, som visade museet, sa jag och gav henne alla uppgifter om Harald.

Plötsligt fick jag en fredag ett brev från Postnord med en påminnelse om att jag hade ett paket på posten i Ljusdal. Och om jag inte hämtade det senast tisdag veckan efter skulle det gå tillbaka. Jag hade inte fått någon avisering om ett paket och skyndade mig de 3 milen till posten och hämtade paketet. Det innehöll ett tryck på ungefär 50x70cm av hennes porträtt av Jussi och längst ned på trycket hade hon skrivit ”To Stefan Olmars with love and appreciation and gratitude. Joan Baez”.

Även Harald fick efter en viss tid av oviss väntan samma tryck med liknande text. Dock ej av Postnord utan annan distributör, som tur var.

Stefan Olmårs
Sekreterare i Jussi Björlingsällskapet

 

                                                                                           

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi