Kommentar om nya Romeo och Julia-boxen
Jussi Björling som Romeo på svenska bör ni äga. Helst i denna nya utgåva, och genast. Låt mig förklara varför.
Jussi var som mest hörbart engagerad och levande i sina rolltolkningar när han sjöng på svenska tillsammans med de kollegor som han konstnärligt hade vuxit upp med på Stockholmsoperan under 1930-talet. Beviset är två kompletta föreställningar från säsongen 1939/40: La traviata och Romeo och Julia. Ingen av de två operorna sjöng han in på skiva, men liveupptagningar finns. Av de två är hans Romeo viktigast: en av hans bästa roller, och en där ingen kommer i närheten av hans prestation.
Visst var Jussi Björling en lysande ”italiensk” tenor. Men hans exakta, rena sångstil lämpar sig ännu bättre för fransk opera, där känslor oftare kommer till uttryck i nyanser och halvdagrar och där klangskönhet inte får skymma texttydlighet. På 1930-talet fanns fortfarande en tradition i Stockholm av att sjunga franskt på svenska, och Romeo och Julia hade förutom några få år getts kontinuerligt sedan Gounod dedicerade sin nya opera till Sveriges konung Carl XV.
Inspelningen har funnits på Bluebell sedan 2001, men nu kommer den i ny ljudbearbetning. Och denna gång med fantastiska komplement. Vi får en extra hel Romeo-akt från en välgörenhetsföreställning 1943 – lite annorlunda, och roligt att jämföra – och hela första akten från Boheme, inspelad månaden efter Romeo och Julia. Dessutom duetter ur Romeo med hustru Anna-Lisa från Los Angeles och fylliga texter om vad vi hör av bl a Stefan Johansson.
Boxen kommer lägligt också för att många denna höst kommer att läsa Jan Hammarlunds nya bok om Jussis Julia och Mimì i inspelningarna: Hjördis Schymberg – sågverksjäntan som blev hovsångerska. Faktiskt avslutar Alexander Husebye sin berömmande recension av boken med att han vill höra just denna upptagning! Den ger också ett intressant tvärsnitt av Jussis andra kollegor under hans tid som fast anställd.
Romeo och Julia spelades in bara halvår efter att Jussi slutat som fast anställd. Nu var det en Metropolitanstjärna som gästade sin gamla scen, men inspelningen visar bättre än någon annan vad stockholmspubliken kunnat glädja sig åt under trettiotalet när han var en fast anställd ensemblemedlem. Detta var 25:e gången han sjöng Romeo, en roll som han börjat med som 22-åring men nu sju år senare utvecklat till mästerskap.
Och varför köpa den genast? Jo, utgåvan kommer från en excentrisk kanadensare, Richard Caniell, som torde vara uppåt de nittio. Hans firma heter Immortal Performances och ska man anskaffa den direkt därifrån så är redan baspriset för dessa tre cd högre än vad JBS tar. Och det trots dagens låga dollarkurs. Amazon och andra näthandlare brukar inte ha Caniells skivor. Har ni köpt skivor från utlandet så vet ni att det tillkommer frakt, moms på både skivor och fraktkostnad plus 75 kr avgift till tullen. JBS vill ha 420 kr; jag gissar att egen import kostar runt 700 kr.
Det finns ett billigare alternativ, men då gäller det också att skynda sig. Några exemplar av Bluebellutgåvan finns fortfarande via Sällskapet för bara 140 kr. Ljudet är brusigare men annars inte mycket sämre. Då får man enbart 1940 års Romeo på två cd, med en kortare artikel av Harald Henrysson. Själv har jag köpt Caniells box trots att jag redan ägde Bluebells, inte minst för innehållet på hans tredje cd.
Caniell har även gett ut Jussis andra bevarade Roméo et Juliette, den på franska från Met 1947. Även den är värd att ha: Jussi sjunger kraftfullare och verkar trivas även med Bidù Sayaos Julia. Men som sagt: Jussi och Hjördis på svenska, och med deras första duettscen i Boheme som bonus – den behöver vi, och jag tror inte att Caniells specialistutgåva blir tillgänglig på Spotify i brådrasket. Sker det så missar vi hur som helst artiklarna av Stefan Johansson och andra.
Och snart är det jul. Hur många exemplar beställer du?
Nils-Göran Olve
Boxen kan beställas från Jussi Björlingsällskapet via annicka.englund@hotmail.se eller tfn 08-653 05 30. Priset för medlemmar är 420 kr plus porto respektive för icke medlemmar 480 kr exkl porto.