Den nittonde Jussikonserten i Voxna kyrka


Ensemble 2019. Från vänster: Lennart Eng, Lena Rieback, Bengt Krantz, Karin Mobacke, Per Lindström och Sabina Bisholt

 

 

 

Efter den ganska besvärande hettan vid fjolårets konsert, kändes det skönt med mera normala temperaturer och en del regntunga skyar, måndagen den 8 juli.  Paraplyvarning hade utfärdats men det blev inte mycket till nederbörd. Däremot bjöds det, i vanlig ordning, på en myckenhet skönsång. Laguppställningen på hemmaplan var den vanliga: gärningsmannen Stefan Olmårs – hjärnan bakom hela arrangemanget och mysig presentatör – "stöttespelaren" Lennart Eng vid flygeln, assisterad av sin dotter Maria som bladvändare, och Lena Rieback som avlöste Lennart vid flygeln när det var den lokala artistens tur att framträda. En dos Jussi fick vi förstås som inledning, Sven Saléns ”Visa kring slånblom och månskära”. Sedan gjorde Bengt Krantz entré med Idabelle Firestones ”If I could tell you”. Mrs Firestone var gift med grundaren till däckfirman Firestone, som redan 1928 startade långköraren på amerikansk radio ”Voice of Firestone” – en serie som från 1949 också sändes i TV – ända fram till 1963. Signaturmelodin var just ”If I could tell you” som alltid framfördes av veckans gäst, och eftersom Jussi Björling ofta medverkade i programmet sjöng han sången ganska många gånger. Den här gången blev den också introduktionen till årets Jussi Björlingpristagare Per Lindström, som fick motta priset på 60 000 kronor och dessutom en stilig Orreforsvas, efter att Bengt läst upp sin välformulerade motivering till priset. En kortversion av motiveringen finns också inristad på vasen. Per tackade för priset genom att sjunga Sjöbergs ”Tonerna” i en nyanserad och välklingande tolkning.

Därmed var konserten igång och här bjöds ett pärlband av kända – och ett par mindre kända – sånger och arior. Sabina Bisholt, ett nytt stjärnskott på sopranhimlen, som redan sjungit ett par roller på Stockholmsoperan och nu i sommar sjunger Pamina i ”Trollflöjten” på Opera på Skäret, inledde med Sibelius’ dramatiska Runebergsättning ”Flickan kom ifrån sin älsklings möte” och Hugo Alfvéns innerliga ”Så tag mitt hjerte” till en text av Tove Ditlevsen. Båda sångerna fanns också på Jussis repertoar. Det gjorde däremot inte Orontes aria ur Verdis tidiga opera ”Lombarderna”, som Per sjöng med vederbörlig glöd. ”Drömmen” ur Massenets ”Manon” var emellertid ett ofta förekommande nummer på Jussis konsertprogram. Den ska sjungas legato med halvröst för att ge önskad effekt. Det gjorde Jussi och det gjorde också Per.

Karin Mobacke, som stod därnäst på tur, betecknades i programbladet som ”lovande sopran”, men det var definitivt en underdrift. Hon är klart flygfärdig, vilket tydligt framgick av hennes utmärkta tolkningar av Rangströms ”Pan” och Lindblads ”En ung flickas morgonbetraktelse”, den sistnämnda sjungen livfullt och med en rejäl dos humor. Så återkom Bengt med ett avsnitt ur triumfscenen i ”Aïda”, där den tillfångatagne etiopiske kungen Amonasro, Aïdas far, förs fram och beskriver hur han och de andra soldaterna kämpat för sitt fosterland, och där han avslutar scenen med sin vädjan till den egyptiske kungen att visa mildhet mot de tillfångatagna – ett av de vackraste avsnitten i hela operan. Sabina sjöng sedan ”Viljasången” ur ”Glada änkan” och en ljuvlig tolkning av ”O mio babbino caro” ur Puccinis ”Gianni Schicchi”. Per spädde på med ytterligare Puccini: ”Sången till livet” ur ”Tosca” och ”Så kall ni är om handen” ur ”La bohème”. I den sistnämnda arian satt höga C som en smäck. ”En värdig avslutning på konserten”, tyckte Stefan, men tillade ”om ni inte vill höra de extranummer som sångarna har i beredskap!” Och det ville alla.

Karin Mobacke hade valt Susannas aria ur tredje akten av ”Figaros bröllop”, Bengt föredrog den innerliga kärleksförklaringen ”Min älskling, du är som en ros” av Evert Taube, där Lennart hottade upp tangon i ett svängigt mellanspel. Bengt stannade kvar, Per anslöt och tillsammans framförde de duetten ur ”Pärlfiskarna”, varpå Sabina presenterade sig som Mimi i arian ur första akten av ”La bohème”. Den följs i operan av den stora kärleksduetten med Rodolfo, och minsann! Per dök upp igen och tillsammans gjorde de två en sceniskt tilltalande tolkning av duetten, som helt enligt regianvisningarna avslutades med att de hand i hand lämnade den imaginära scenen och försvann, sjungande, ut i sakristian. Se det var en grand finale!

Blommor delas inte ut till de medverkande i Voxna, däremot alldeles nybakat tunnbröd – och visst hade alla gjort rätt för brödfödan. Avslutningen kom inte som någon överraskning: ”Land, du välsignade!” unisont med hela publiken stående. Det är så det ska vara i Voxna kyrka!

Efter supén på Voxnabruks ståtliga herrgård, intervjuade Sören Tranberg, tidskriften OPERAs chefredaktör, Sabina. Hon kunde inte stanna kvar till nästa dag. Plikten kallade i form av repetition av Trollflöjten på Skäret. ”Spisa Jussi” avslutade kvällen med Harald Henrysson som DJ. Han spelade bland annat, på begäran, ”Il mio tesoro”, Don Ottavios aria ur ”Don Giovanni” med både Jussi och Nicolai Gedda, varefter en något högljudd diskussion utbröt om vilken som var bäst. Något statistiskt säkerställt slutresultat kunde inte redovisas, men menigheten i stort ansåg nog att båda var bra.

Påföljande förmiddag samtalade Sören med veteranen Bengt och nykomlingen Per, varpå Sören berättade om Rolf Björling och hans karriär, illustrerad med välvalda klingande exempel, de flesta från liveupptagningar. Det kan också nämnas att dagen till ära hade fjolårets vaxdocka av Pavarotti bytts ut mot en motsvarande av Rolf Björling, tyvärr inte alltför välliknande.

Text och foto: Göran Forsling

Fler bilder (foto Hans Thunström):


Kyrkan har öppnats

 


Jussi Björlingsällskapets pris för 2019 delas ut av Bengt Krantz till Per Lindström

 

 


Sabina Bisholt

 


Karin Mobacke presenteras av Stefan Olmårs

 


Bengt Krantz och Per Lindström sjunger Pärlfiskar-duetten

 


Per Lindström och Sabina Bisholt sjunger O soave fanciulla ur Bohemè

 


Duetten avslutas med sång i sakristian

 


Alla sjunger som avslutning Land du välsignade

 


Sabina Bisholt överraskas bakom scenen

 


Karin Mobacke låter sig inte överraskas

 


På kyrkbacken efter konserten

 


Sponsor Stefan Sundh med Karin Perers och ordförande Beng Krantz med Maria Hegborn vid stenen till minne av Jussis släktingar i Voxnabruk

 


Artisterna bjuds på buffé efter konserterna

 


Per Lindström utanför Voxnabruks herrgård

 


Voxnabruks idyll

 


Två turistbussar på herrgårdens uppfart

 


Niklas Lindblad, Kerstin och Göran Forsling framför vaxfigurerna Rolf och Jussi Björling i herrgården

 

 


Sören Tranberg frågar ut Sabina Bisholt

 


Önskekonsert med Harald Henrysson

 

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi