Amerikaner i publiken på Jussifesten i Strömsbruk

För trettonde året i rad arrangerade Jussi Björlingsällskapet helgen 1-2 september sin årliga Jussifest i den vackra bruksorten Strömsbruk, som denna gång visade sig från sin allra bästa sida. Solen sken i dagarna två över denna nordöstra del av Hälsingland, där Jussi Björlings pappa David föddes år 1873. I år var det extra festligt, eftersom det amerikanska Jussi Björlingsällskapet firade sitt 20-årsjubileum, och 25 medlemmar, däribland deras ordförande, hade kommit till Strömsbruk för att deltaga i festligheterna. Dessutom fanns även vår ordförande Bengt Krantz och det engelska Jussi Björlingsällskapets ordförande på plats, samt till allas vår glädje även Jussis dotter Ann-Charlotte med make.


Ann-Charlotte med make

 

Jussifesten inleddes på lördagen i konsertlokalen Strömshall med lite uppvärmningsmusik från klockan 15.00 av Ströms Bruksorkester under ledning av Rolf Hedvall. Det är fantastiskt att denna lilla ort kan åstadkomma en så bra blåsorkester, bestående av fritidsmusiker och entusiaster. Medan publiken samlades fick vi lyssna till 13 musikstycken, bestående av marscher, valser och andra ”örhängen”. 

Klockan 16.00 var konsertlokalen så gott som fullsatt, och det var dags för Stefan Olmårs, ”gärningsman” för Jussifesten, att hälsa alla mycket välkomna till konserten under titeln Jussi i våra hjärtan. För att påminna oss om varför vi nu var församlade här fick vi lyssna till Jussis röst i Adams julsång ”O helga natt”, med pianoackompanjemang, inspelad i New York år 1946, och hämtad ur den nya unika CD:n ”Jussi Björling - Rarities from opera, concert and radio”.

Härefter inleddes dagens konsert, och först ut var den kanadensiske barytonen Tyler Duncan, som är bördig från Alfta och har gjort flera roller på Metropolitan Opera. Han ackompanjerades av sin hustru, den internationellt verksamma pianisten Erika Switzer. Vi fick lyssna till ”Sind es Schmerzen, sind es Freuden” av Johannes Brahms och ”Wither must I wander” ur Ralph Vaughan Williams Songs of Travel. Tyler visade sig vara en utmärkt romanssångare som levde sig in i texten och tog vara på nyanser, och samarbetet mellan sångare och pianist var utsökt.


Erika Switzer och Tyler Duncan

 

Längre fram i programmet fick vi som kontrast höra ett instrumentalt musikstycke, Franz Schuberts pianokomposition ”Impromptu Op.90 No.1 in c minor”, i en fin tolkning av Erika, varefter Tyler inkom på scenen och paret förenades i ett framförande av Darius Milhauds sång ”Love my Heart Longs Day and Night”. De avrundade sedan med ett temperamentsfullt framförande av Guglielmos aria ”Rivolgete a lui lo sguardo” ur Mozarts Cosi fan tutte.        

Därefter var det dags för sopranen Malin Hartelius, uppvuxen i Tingsryd utanför Växjö, att ta plats på scenen. Hon har främst gjort en karriär utanför Sverige, framför allt vid Opernhaus Zürich, där hon anställdes år 1991. Med Lennart Eng vid flygeln sjöng hon nu Wilhelm Peterson-Bergers Fyra visor i svensk folkton. 1.”När jag för mig själv i mörka skogen går”, 2.”Ditt namn jag hade skrivit”, 3.”Som stjärnorna på himmelen”, samt 4.”Bland skogens höga furustammar” som en brusande avslutning. Malins lyriska, välbehandlade sopran passade utmärkt för dessa svenska romanser.


Lennart Eng vid pianot och Malin Hartelius

 

När Malin senare återkom förflyttade hon oss till operans värld och Verdis Otello, ur vilken vi fick lyssna till Desdemonas undersköna men sorgsna bön ”Ave Maria”, med vackert pianissimo i sluttonen, och med Lennart Eng tillfälligt vid digitalorgeln. Men strax bytte vi kynne till något gladare musik och Puccinis Gianni Schicchi, i vilken Lauretta i arian ”O mio babbino caro”, ömsint och med innerlighet sjungen av Malin, ber sin far att få den man hon älskar, annars hotar hon med att kasta sig i floden Arno. Vilket hon ju förstås inte behöver göra i denna komiska opera!  

Dagens tredje sångare var tenoren Yinjia Gong, bördig från Sichuan i Kina. Han har studerat i Sverige, och är nu anställd vid operahuset Regensburg Theater i Tyskland. Nu valde han att inleda med den kyrkliga arian ”Benedictus” ur Bachs Mässa h-moll, till ackompanjemang av Lennart Eng, och framförandet blev ganska lågmält men med ljus, lyrisk tenorklang. Kontrasten blev därför stor när han därefter fortsatte med Radamès´ aria ”Celeste Aida” ur Verdis Aida. Rösten kom nu ännu mer till sin rätt, och hans höjdtoner glänste.


Yinjia Gong

 

I sin andra avdelning bjöd Yinjia på ytterligare två mäktiga operaarior. Först fick vi höra Gustav III:s aria ”Forse la soglia attinse” ur Verdis Maskeradbalen, som passade honom utmärkt, och sedan som slutkläm Tonios aria ”Ah! mes amis, quel jour de fête!” ur  Donizettis Regementets dotter. Den innehåller nio höga C:n, som nu levererades på bästa sätt, vilket drog ned stora applåder och bravorop.

Enligt traditionen bjöd sedan alla de strålande artisterna på fina extranummer, och presentpåsar delades ut. Det hurrades och sjöngs för Malin Hartelius, som just denna dag fyllde år, och som passade på att bjuda upp Stefan Olmårs till en liten sväng om på scenen. Som avslutning sjöng vi alla tillsammans Ragnar Althéns ”Land du välsignade”, varefter vi vandrade ut för att njuta av Noëls goda italienska buffé.


Malin Hartelius och Stefan Olmårs

 


Harald Henrysson
Kvällen avslutades med Önskekonsert med Jussi. Men först reste sig de tre ländernas ordförande upp och hälsades med en stor applåd, varefter USA:s odförande tackade Stefan Olmårs för ett fint arrangemang. Vi lyssnade därefter till sju önskade

CD-inspelningar med Jussi, och där emellan till intressanta samtal mellan Ann-Charlotte Björling, Harald Henrysson och Stefan Olmårs. Avslutande önskningen blev som vanligt Lilian Rays ”Säg mig god natt”.


Distinguished Presidents: Dan Shea, Janel E Lundgren, Richard Copeman, Bengt Krantz, Harald Henrysson och Sue Flaster

Jussifesten fortsatte sedan på söndag morgon, och klockan 9.30 satt vi åter församlade i Strömshalls fina sal, nu för att lyssna till eldsjälen Johan Adlercreutz kortfattade berättelse om det gamla brukssamhället Strömsbruks historia. Bland annat fick vi veta vilken betydelse en sådan här lokal som Strömshall har i ett litet samhälle. Den byggdes 1921, tack vare arbetarrörelsen, och har fungerat som föreningslokal, repetitionslokal för husorkestern, biograf, barnverksamhet med mera.

Klockan 10.00 var det dags för Intervjuer av gårdagens artister.  OperaVännernas före detta ordförande Nils-Göran Olve samtalade i tur och ordning med Malin Hartelius, Yinjia Gong, Tyler Duncan och Erika Switzer, om deras karriärer. Det blev ett intressant tillfälle att få veta lite mer om våra musiker, och att se människan bakom artisten. Pratstunden blev rätt improviserad och öppenhjärtig, och handlade både om deras uppväxt, studier, nuvarande arbetsuppgifter och framtidsplaner, allt under Nils-Görans kunniga ledning.


Nils-Göran Olve samtalar med artisterna

 


Stefan Johansson
Som avslutning berättade Kungliga Operans före detta chefsdramaturg Stefan Johansson om Birgit Nilsson, som i år skulle ha fyllt 100 år. Som inledning hade han valt en inspelning från år 1959, där Jussi och Birgit sjunger tillsammans i sista akten av Puccinis Turandot. Därefter fick vi lyssna till ytterligare sex inspelningar med Birgit Nilsson, och följa hennes storslagna röstutveckling. Birgit Nilsson var ingen imitatör. Hon hittade sitt eget sångsätt! Därmed satte vi en fin punkt för Jussifesten år 2018.

 

 

 

 

 

 

Text: Berit Sjögren

Foto: Pelle Jansson, Calle Friedner och Maria Hegborn

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi