Ingrid Tobiasson ville aldrig bli operasångerska


Ingrid Tobiasson
Lördagen den 7 april 2018 ägde årets andra medlemsträff rum, lite i skuggan av förra årets tragiska händelse på Drottninggatan. 42 personer, medlemmar och artister, hade samlats denna milda aprildag i Höstsols lokal ”Stallets” för att njuta av musik och samvaro i Jussis anda. Efter sedvanlig fikastund startade vi dagens program klockan 13.00 med sång och piano av hovsångerskan Ingrid Tobiasson och pianisten Magnus Svensson. De inledde med Richard Strauss’ ”Zueignung”, en av hans mest

 

kända sånger. Därefter följde Delilas vackra  aria ”Mon coeur s’ouvre à ta voix” ur Camille Saint-Saëns opera Simson och Delila, utsökt framförd.

 Så var det dags för förflyttning till mikrofonerna, där ordföranden Bengt Krantz stod beredd för att intervjua Ingrid Tobiasson. Redan i mycket unga år började Ingrid sjunga offentligt. Hennes mamma Inga Tobiasson var verksam som barnteaterpedagog och ledde barnprogram i radio och TV, bland annat Innan vi lägger oss (TV-program 1957-1961) där hon och hennes fem barn sjöng.


Bengt Krantz intervjuar Ingrid Tobiasson

 

Ingrid berättar att hon aldrig har velat bli operasångerska. Hon ägnade sig åt barnteater, dansade och spelade oboe. Som elev i Adolf Fredriks Musikklasser sjöng hon mycket i kör, och fortsatte sedan med detta i Engelbrekts motettkör, vars dirigent Dan-Olof Stenlund blev hennes mentor. Bengt säger, att det ofta är så att när man inte själv vill, så finns det andra som ser begåvningen och puffar på. Ingrid började ta sånglektioner, först för Dagmar Gustafson och sedan för Hans Gertz, jobbade med pianisten Jan Eyron, och började på Operastudio 67. Hon nämner även Johan Molander och Tom Lagerborg som viktiga personer.

Efter ett års intensivt arbete tillsammans med operasångaren och sångpedagogen Erik Saedén provade Ingrid vid 30 års ålder till Operahögskolan i Stockholm, men kom inte in. Efter ett tag ringde dock operasångaren Arne Thyrén och berättade, att det till hösten skulle bli kompletterande prov. Då gick det bättre, och hon blev antagen.

Ingrid Tobiasson debuterade på Folkoperan i rollen som Amneris i Verdis Aida år 1985, i vilken även Bengt Krantz medverkade i rollen som Amonasro. Minnena väcker glada miner!  Sedan följde roller på Drottningholms Slottsteater och Malmöoperan, och till slut blev det år 1988 en fast anställning vid Kungliga Teatern i Stockholm. Ingrid säger att det är så många som har hjälp henne under vägen, och att det hela tiden har funnits en stor sångglädje.

Numera är hon sedan år 2006 pensionär, men har gott om sånguppdrag ändå. Då blir det många roller som farmor i olika operor. Eftersom hon började sjunga tio år efter alla andra, sjunger hon ännu, tio år efter alla andra. Sedan undervisar hon också, inte nybörjarelever, utan etablerade sångare som behöver lite tips.           

På Bengts frågor om favoritmedarbetare svarar Ingrid att favoritdirigenten är Leif Segerstam, (så lätt att sjunga med), favoritkollegan är Gösta Winberg (hon har gjort så många Parcifal med honom), och favoritregissören är David Radok (var svårt att välja).


Magnus Svensson
Som extranummer bjöd Ingrid och Magnus oss på Carmens ”Habanera” ur Bizets opera Carmen, sensuellt sjunget till följsamt ackompanjemang. Artisterna tackades med varsin ros och uppskattande applåder. Därefter följde den obligatoriska bensträckarepausen.

 

 

 

Medlemsträffen avslutades sedan med programpunkten ”Spisa Jussi”, denna lördag med Roger Alderstrand under rubriken 99% Jussi – kronologi, karikatyrer och felsjungningar.   


Roger Alderstrand

 

Harald Henrysson och Roger Alderstrand har tillsammans gett ut en Jussi Björling-kronologi, som omfattar hans samtliga sångframträdanden 1915-1960, i vilken 3 127 framträdanden hittills är förtecknade. Roger visade oss ett stapeldiagram över hur många föreställningar och konserter som Jussi sjöng per år under sin levnad, från liten pojke fram till sin död. Fortfarande letar Harald och Roger efter fler, och de hittar alltjämt nya.

Roger är även en stor samlare av Jussi- karikatyrer, och vi fick se exempel ur hans samling från det att Jussi var ung sångare och fram till slutet av karriären. Det är intressant att se hur olika tecknare tar fram olika karaktäristiska drag hos honom. Slutligen får vi också lyssna till några inspelningar, där Jussi, som ju oftast sjunger allting helt korrekt till 100%, av olika anledningar inte riktigt lyckas med det. Då blir det 99% Jussi!

Det blev en stor och varm applåd till Roger som tack för ett intressant och roande program, och en trevlig avslutning på dagens medlemsträff. 


Publik

 

Roger Alderstrands spellista:

Stenhammars ”Sverige” (vid Folke Bernadottes begravning) 480926

Idabelle Firestones “If I could tell you” (Firestone-konsert) 451119

Ur Verdis Trubaduren (med Margareta Bergström, Stockholmsoperan) 570126

Ur Thomas’ Mignon ”Hon kunde icke tro” (Gröna Lund) 570805

Sibelius’ ”Säv, säv susa” (inspelning där Jussi missar en insats) 590208

Nordqvists ”Till havs” (märklig första rad, Gröna Lund) 590820

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner och Göran Forsling

 

                         

 

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi