Månadens Jussi maj 2018
Maj 1935
I maj 1935 rådde feststämning i Stockholm, eftersom prinsessan Ingrids bröllop med den danske kronprinsen Frederik stod för dörren. På månadens första dag gjorde Jussi, som en dryg månad senare skulle fira sitt eget bröllop med Anna-Lisa Berg, sin första insats i den kungliga yran genom att sjunga in en särskild bröllopsskiva med en unik etikett som bar brudparets porträtt.
De två melodierna var Bröllopsvalsen av dansken Michael Christgau och Lilla prinsessa av Georg Enders, född i Böhmen 1898 men sedan 1921 verksam i Sverige som pianist, kapellmästare och kompositör. Dirigent var Sune Waldimir, som han varit 1933 när Jussi sjöng in fyra lättare melodier (två av dem som Erik Odde) och skulle vara 1944, för två sånger föranledda av världskriget, samt 1953 för filmen Resan till Dej. Waldimir, eller Sune Engström som han egentligen hette, var 1935 hallåman och grammofonchef vid Radiotjänst och skulle litet senare bli känd som ledare av Underhållningsorkestern.
Ena sidan av HMV X 4449
Klicka för att höra Bröllopsvalsen (från Naxos 8.110790)
Andra sidan av HMV X 4449
Klicka för att höra Lilla prinsessa (från Naxos 8.110790)
Söndagen den 12 maj skulle Jussi ha sjungit på Skansen vid Röda Korsets utställningsdagar, men han "hade åtrat sig", som Svenska Dagbladet skrev. Han ersattes av barytonen och vännen Einar Larson, som bl a sjöng två sånger ur Jussis repertoar, Körlings Aftonstämning och Eklöfs Morgon.
Jussi och Einar Larsson vid Operans artistingång 1934
Under John Forsells tid som chef på Operan förekom flera gästspelsturnéer till grannländerna. Jussi deltog i sådana 1931 till Helsingfors (hans första utlandsframträdande som tenor), 1933 till Köpenhamn och 1934 till Oslo. Den fjärde och sista turnén av detta slag för hans del ägde rum i maj 1935 och målet var då Riga i Lettland. På morgonen tisdagen den 14 maj inskeppade sig hela Operans ensemble och Hovkapellet, tillsammans omkring 200 personer, på ångaren Kastelholm för avresa från Blasieholmskajen till Riga. Under tiden för gästspelet uppläts Operan för gästspel av en schweizisk balettensemble.
Den inledande föreställningen i Riga, Don Juan den 16 maj var givetvis mycket högtidlig med presidentparet och premiärministern närvarande. John Forsell i huvudrollen fick som väntat det högsta berömmet, men Jussi prisades för både sång och spel. I Hoffmans äventyr på fredagen deltog han inte och i Kavaljererna på Ekeby nästa dag hade han bara en ganska obetydlig roll. Söndagen den 19 maj gavs först två baletter som matiné, och på kvällen som avslutande föreställning Kurt Atterbergs Fanal med Jussi som Martin Skarp. Programmet som återges här visar bland annat den lettiska egenheten att skriva om namn och titlar på lettiskt vis.
Programmet till Fanal
En tysk Rigatidning räknade upp vad man särskilt gladde sig åt, däribland "Jussi Björlings kraftfulla tenor, som i mellanregistret har ett nästan barytonalt behag, men som glänser särskilt uttrycksfullt på höjdtonerna". Det lyckade gästspelet avslutades därefter med hela personalen på scenen, lagerkransar och nationalsånger. "Hurrande människor belägrade alla sceningångar, triumfen var fullständig" skrev Stockholms-Tidningen. I en ceremoni efter gästspelet dekorerades vissa av deltagarna med en lettisk orden, men inte Jussi eftersom han ansågs för ung. Det förargade honom så mycket att enligt Anna-Lisas far, som var med i egenskap av medlem i Hovkapellet, ställde sig Jussi upp och levererade som protest den berömda arian ur Regementets dotter med sina nio höga C:n. Tre år senare fick han dock i efterskott riddartecknet av lettiska Tre Stjärnors Orden. Operasällskapet återkom på tisdagsmorgonen efter de fem föreställningarna till Stockholm och Forsell var entusiastisk; han hade "sällan mötts av en så naturlig och uppriktig hjärtlighet".
Temperaturen hade nu stigit ytterligare inför furstebröllopet den 24 maj. Höjdpunkten dittills blev galaföreställningen på Operan den 23 maj, som enligt Svenska Dagbladet "i fråga om glans och prakt säkerligen torde vara en av de förnämsta som någonsin givits i Sveriges huvudstad". I akt 2 ur Romeo och Julia sjöng Jussi mot Helga Görlin; först nästa år skulle han sjunga rollen mot Hjördis Schymberg. Detta följdes av scener ur Furst Igor och Mästersångarna i Nürnberg. Det var alltså ett värdigt förspel till själva bröllopet på fredagen, då omkring en kvarts miljon människor beräknades ha varit ute på gatorna. Tio dagar återstod då till Jussis eget bröllop.
Omslaget till och en sida ur Operans galaprogram:
Närmast efter kung Gustaf på första bänken vid operagalan sitter drottning Astrid av Belgien, kung Christian av Danmark, bröllopsparet, drottning Alexandrine av Danmark och kung Leopold av Belgien.
Klicka här för att få bilden större
Harald Henrysson