Vem var den hemlige gästen?

Lördagen den 2 december 2017 ägde årets sista medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. Enligt tradition fick den heta ”Lussi med Jussi”, även om den i år inföll vid 1 advent. Vid kl 12.30 började medlemmar och gäster att strömma in för att värma sig med kaffe och glögg, saffransbröd och pepparkakor. Stämningen var god, och kl 13.00 var det dags för mig att hälsa alla mycket varmt välkomna. Vår kassör Per konstaterade att vi var 53 stycken i lokalen!

Till traditionen hör även att det denna dag skall finnas ett överraskningsmoment, då ”en hemlig gäst” skall presenteras. I år hade barytonen Marcus Jupither fått äran att vara denne gäst, och under glada applåder stegade han fram från sitt gömställe. Tillsammans med sin pianist Martin Hellström inledde han nu dagens program med två sånger av Jean Sibelius, ”Julvisa” och ”Säv, säv, susa”, sjungna med stor innerlighet och närvaro. Marcus fortsatte med helt andra tongångar, och vi fick lyssna till en känslosam tolkning av Jagos ”Credo” ur Verdis opera Otello, med oerhört fint samspel mellan sångare och pianist.


Marcus Jupither

 


Martin Hellström ackompanjerar Marcus Jupither

 

Härefter följde en intervju av Marcus Jupither, ledd av Nils-Göran Olve. Inledningsvis kom samtalet in på akustiken i ”Stallet”. Det finns ju ljuddämpande plattor i taket, vilket kan göra att det känns stumt för sångaren. I början av sin karriär var Marcus mer beroende av sådant, av hur mycket han fick tillbaka rumsligt, men numera betyder detta inte så mycket för honom. Han menar att han har ett utrymme, som en liten ”flyttkartong”, ett inre rum där klangen finns, och därför är han inte längre så beroende av akustiken.

Marcus blev väldigt tidigt biten av opera, och han fick ett enormt självförtroende. Han var fjorton år gammal när hans far, operasångaren Rolf Jupither, avled. Marcus hade suttit i kulissen på Stockholmsopera och lyssnat, och kunde till exempel hela Scarpias roll i Puccinis opera Tosca. På Nils-Görans fråga om det var sången eller teatern som fascinerade mest, menar Marcus att det var helheten. Han tyckte själv att han från början var dålig sceniskt. Men under tretton år var han gift med regissören Sofia Jupither, och då lärde han sig mycket. Han har själv bra fantasi, och han har ofta fått göra rollkaraktärer som är på livets skuggsida.


Marcus

 

Nils-Göran förde sedan in samtalet på Jussi Björling, och Marcus säger att Jussi betyder allt. Han är den bäste! Länge förstod han inte hur Jussi gjorde tekniskt, men numera förstår han betydligt mer. Jussi hade nått den röstliga och konstnärliga mognaden redan när han var 25 år gammal. Idag kan en sångare anses som lovande när han är i 30-årsåldern. Var det kanske pappa Davids sångträning av Jussi med bröder från unga år, en kombination av bra röstmaterial och god teknik, som bäddade för detta? På frågan om vad han helst lyssnar på av Jussis inspelningar svarar Marcus efter visst betänkande svenska romanser.


Publik

 

I sin egen karriär har Marcus främst sjungit roller i operor av Wagner, Verdi, Puccini och Richard Strauss. Så mycket Mozart har det inte blivit, men jag hittar att Marcus´ professionella debut ägde rum på Ulriksdals slottsteater Confidencen år 1995 i titelrollen i Mozarts opera Don Giovanni. Titelrollen i Bergs Wozzeck vid Göteborgsoperan år 1999 innebar ett stort genombrott för honom. Han har framträtt på flera olika scener, och samarbetat med många olika dirigenter och regissörer. Men han har aldrig brytt sig om att bråka med regissören, utan har låtit honom bestämma, försökt att tro på att det skall bli bra. Inte heller har han börjat diskutera med dirigenten inför orkestern, utan försökt att hålla med, eller be om förlåt. Det är en fråga om att ge och ta. Som avslutning på intervjun bjöd  Marcus tillsammans med Martin på ett härligt extranummer, Leoncavallos ”Mattinata”, och det blev mycket uppskattat.

Marcus är även en stor samlare av bland annat stenkakor, och innan paus blev det auktion på en av dessa, inspelad år 1937, signerad av Jussi och innehållande ”E lucevan le stelle” ur Tosca av Puccini samt ”Ch’ella mi creda” ur La fanciulla del West av Puccini, med sång av  Jussi och med Nils Grevillius som dirigent. Glad vinnare blev Maria Wiman!  


Marcus med nöjd Maria Wiman

 

Efter paus fick Kjell Olsson av Jussi Björlingsällskapets styrelse mottaga ett välförtjänt tack i form av en flaska samt ett presentkort för allt arbete som han har lagt ned i samband med införskaffandet av den nya, mycket lyckade ljudanläggning, som nu används på ”Stallet”.

Därefter var det dags för Kjell att avsluta denna trevliga medlemsträff med programpunkten ”Spisa Jussi”. Först blev det lite information om den nya DVD-boxen Svenska musiklegender på film, med bland annat filmen Fram för framgång från 1938 med Jussi Björling i en av rollerna.


Kjell Olsson i samtal med publiken

 

Härefter presenterade Kjell en ny, unik CD med Jussi: Rarities from opera, concert and radio, som innehåller nitton spår, och har en speltid på 68 minuter. Den är sponsrad av de amerikanska, svenska och brittiska Jussi Björlingsällskapen, och kan endast köpas via sällskapen. CD:n inleds med Adams ”O Helga Natt” med pianoackompanjemang. Den är inspelad i NBC:s studio i New York den 21 december 1946, men är nu  restaurerad med utmärkt ljudkvalitet.

Till sist fick vi minnas Wilhelm Peterson-Berger 150 år, under rubriken ”Älskad jubilar - med fruktad penna”. Det är 150 år sedan han föddes, och 75 år sedan han avled. Vi fick titta på ett avsnitt från filmen Frösöblomster, lyssna till ett av hans pianostycken med Lars Roos vid flygeln, samt till några av hans sånger, sjungna av Jussi.

Traditionsenligt avslutades sedan denna innehållsrika medlemsträff med Jussi Björlings inspelning av Adams ”O Helga Natt”, gjord i Stockholm den 8 februari 1959. Det blev uppskattande applåder till Kjell, varefter vi önskade varandra en trevlig första advent och en fin julhelg, innan vi skildes åt och gick ut i decemberskymningen.       

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

 

Kjells spellista:

Ur filmen Fram för framgång från 1938:

”Hej Dunkom”, svensk tradition a cappella.

Ur CD:n Rarities from opera, concert and radio:

“O Helga Natt”(Julsång) av Adolphe Adam.

New York 21 december 1946, ackompanjatör okänd.

“Will you remember” ur operetten Maytime av Sigmund Romberg.

Duett med Anna-Lisa och Jussi, ackompanjatör Anna-Lisa.

Inspelningsdatum okänt.

”Me voice” ur akt 1 ur operan Faust av Gounod.

Jussi som Faust och Joel Berglund som Méphistophélès.

Stockholmsoperan 4 januari 1936.

”Hostias” ur Requiem av Verdi.

Jussi, Zinka Milanov, Kerstin Thorborg, Nicola Moscona.

Dirigent: Arturo Toscanini.

Jesuitenkirche, Luzern 16 augusti 1939.

Ur Wilhelm Peterson-Berger 150 år:

Avsnitt ur filmen Frösöblomster.

Inspelningen ägde rum i hans hem Sommarhagen,

Frösön, utanför Östersund 1942.

”Sommarsång”

Lars Roos vid flygeln.

”När jag för mig själv i mörka skogen går”

Jussi, sång.

Dirigent: Nils Grevillius.

Stockholm 29 september 1930.

”Som stjärnorna på himmelen”

Jussi, sång.

Dirigent: Nils Grevillius.

Stockholm 6 juni 1943.

”Jungfrun under Lind”

Jussi, sång.

Ackompanjatör: Frederick Schauwecker.

Atlanda, USA 13 april 1959.

      

                  

   

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi