Tenor Bror Magnus Tødenes fick sitt pris i Strömsbruk 

För tolfte året i rad arrangerade Jussi Björlingsällskapet helgen 2-3 september 2017 sin årliga Jussifest i den vackra bruksorten Strömsbruk i nordöstra delen av Hälsingland. Här är Jussi Björlings pappa född, och denna helg fanns även Jussis dotter Ann-Charlotte på plats för att ta del av firandet. Medan en förväntansfull publik denna lördagseftermiddag den 2/9 strömmade in i konsertlokalen Strömshall, underhöll Ströms Bruksorkester under ledning av kapellmästare Rolf Hedvall med traditionell blåsmusik.

Under rubriken ”Jussi i våra hjärtan” inleddes så själva konserten kl 16.00 med att Jussi Björlingsällskapets sekreterare Stefan Olmårs hälsade alla mycket varmt välkomna, samt lät oss lyssna till en CD-inspelning med Jussi Björling sjungandes Peterson-Bergers vackra romans ”Jungfrun under lind”.

Därefter var det dags att äntligen få dela ut Jussi Björlingsällskapets Pris för år 2017. Vanligtvis äger denna ceremoni rum i Stockholm i början av augusti, under konserten ”Jenny & Jussi” på Skansen, men i år kunde vår pristagare inte medverka där på grund av engagemang utomlands. Det var därför en stor glädje för oss att nu få hälsa årets pristagare, den 24-årige tenoren Bror Magnus Tødenes, hjärtligt välkommen in på scenen. Stefan Olmårs läste upp motiveringen till priset, varefter Bror Magnus fick motta en prissumma på 30 000 kronor samt en vacker kristallvas från ”Glasets Hus” i Orrefors, med följande text ingraverad: En röst för den stora publiken som önskar lyssna till en ljus och nordisk tenorklang. Det blev en stor applåd för denne vår yngsta pristagare hittills.


Bror Magnus Tødenes mottager priset från Sällskapets Berit Sjögren

 

Som tack bjöd Bror Magnus på en finstämd tolkning av Sjöbergs ”Tonerna”. 

Efter prisutdelningen fortsatte konserten med ett blandat program, då vi förutom vår pristagare fick lyssna till ytterligare två sångare och en cellist.

Bror Magnus Tødenes inledde med två norska romanser, ”En svane” och ”En dröm”, båda av Grieg, med fin nyansering och naturlig röstklang, passande för den nordiska repertoaren. Han har redan gett ut sin första CD, som har titeln ”Remembering Jussi”, samt framträtt i sceniska produktioner, bland annat på Wiener Staatsoper. Mot slutet av konserten sjöng Bror Magnus ytterligare två sånger, ”Ideale” och ”L’Ultima Canzone”, av den italienske tonsättaren Tosti, och vi fick njuta av italiensk sötma och vacker belcanto-sång.

Staffan Alveteg, basbaryton, tog härefter plats på scenen. Han bjöd först på arian ”The people that walked in darknes” ur Händels oratorium Messias, och därefter Sarastros aria ”In diesen heil’gen Hallen” ur Mozarts opera Trollflöjten, vilken belönades med rikliga applåder. Staffan sjunger avslappnat och med ett mycket bra lägre register. Utöver att han är en rutinerad körsångare i Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, samt flitigt anlitad i kyrkomusikaliska sammanhang, har han också sjungit operarepertoar, bland annat som ”Dödens väktare” i Trollflöjten. Senare fick vi även höra honom sjunga Gremins aria ur Tjajkovskijs opera Eugen Onegin, samt ”En positivvisa” av Stenhammar. 

Ida Katrine Hagen Johansen, en ung lovande sopran, var nästa artist, och hon visade sig dessutom vara flickvän till Bror Magnus Tødenes. Hon valde liksom han att inleda med ett par av Griegs mest kända sånger, ”Jeg elsker Dig” samt ”Solveigs sang” ur Ibsens versdrama Peer Gynt, lyriskt sjungna med bärig röstklang. Hon studerar på ”Institutt for musikk og dans” vid Universitetet i Stavanger, där hon skall ta en masterclass-examen. Hon återkom sedan längre fram i programmet med ett fint framförande av Margaretas ”Juvelaria” ur Gounods opera Faust.

Sara-Rebecca Ericsson, även hon en ung och begåvad musiker men med cellon som sitt instrument, fick avsluta konserten. Hon är 20 år gammal, och är bland annat medlem i Trio Melink, en stråktrio från musikskolan Lilla Akademien. Hon inledde med ”Nocturne” av Tjajkovskij i ett lugnt och meditativt framförande, men överraskade sedan med ett temperamentsfullt, lätt och lekande spel i Saint-Saens ”Allegro Appassionata”.

Naturligtvis bjöd alla solisterna härefter på varsitt fint extranummer. Här måste ändå framhävas slutscenen ur första akten av Puccinis opera La Bohème, med bland annat Bror Magnus Tødenes utmärkta tolkning av Rodolphes aria ”Che gelida manina”.


Bror Magnus Tødenes sjunger "Che gelida manina" för Ida Katrine Hagen Johansen

 

 

Lennart Eng var följsam ackompanjatör åt våra sångare, medan vår cellist ackompanjerades av sin far Lennart Ericsson. Avslutningsvis sjöng både publik och artister tillsammans Ragnar Althéns ”Land, du välsignade”, varefter det smakade gott med Noëls italienska buffé.


Ensemble avtackas

 

Kvällen avrundades med ”Önskekonsert med Jussi”, då vi först lyssnade på tre Jussi-inspelningar utvalda av Ann-Charlotte Björling, och därefter ytterligare önskningar av personer i publiken samt av Nils-Göran Olve. Erik Oddes (pseudonym för Jussi) vackra tolkning av Lilian Rays ”Säg mig godnatt” fick sedan bli ett stämningsfullt avslut på dagen.


Ann-Charlotte Björling, Nils-Göran Olve och Stefan Olmårs

 

Söndag morgon den 3/9 kl 9.30 inleddes enligt tradition med att Johan Adlercreutz, som driver vandrarhemmet i Strömsbruk, kortfattat berättade om järnbrukets historia. Efter nedläggning 1889 uppfördes i stället ett pappersbruk, som drevs ända fram till 1981. Numera finns en fabrik för plastbeläggning av kartong, och tack vare olika satsningar har orten blivit en liten turistattraktion.

Sist men inte minst fick vi därefter lyssna till OperaVännernas tidigare ordförande Nils-Göran Olve, som med stort kunnande och stor entusiasm berättade om och spelade CD-skivor med tenorer som konkurrerade med Jussi Björling. Under Jussis nybörjarår i Sverige fanns till exempel Einar Beyron, Joseph Hislop, David Stockman och Martin Öhman. Utländska influenser fick Jussi bland annat från Georges Thill, Beniamino Gigli och Jan Kiepura. Under Jussis första tio år på Met fanns till exempel Gilliano Masini, Giovanni Martinelli, Lauritz Melchior och Torsten Ralf, och efter kriget en hel del nya namn som Ferruccio Tagliavina, Giuseppe Di Stefano, Richard Tucker och Einar Andersson. Nils-Göran avslutade sitt program med en inspelning av Jussi Björling i Schuberts ”Die Allmacht”, och därmed var en fin musikhelg till ända.


Nils-Göran Olve

 

Text: Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner och Pelle Jansson

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi