En djupdykning i David Björlings sång

Lördagen den 1 april 2017 ägde vårens andra medlemsträff rum i Höstsols lokal ”Stallet”. 43 personer hade infunnit sig, och efter en halvtimmes fika och samvaro inleddes programmet klockan 13.00. Efter att undertecknad hade hälsat alla hjärtligt välkomna och påmint om att det gällde att vara extra vaksam för eventuella aprilskämt, överlämnades ordet till dagens gäst Harald Henrysson. Hans meritlista är lång. Bland annat är han en av fem initiativtagare till bildandet av Jussi Björlingsällskapet, grundare av Jussi Björlingmuseet i Borlänge, samt dess chef i 15 år. Han är även styrelsemedlem i Jussi Björlingsällskapet, och benämns allmänt som Jussi - oraklet beroende på sina stora kunskaper om Jussi.

Harald höll ett föredrag om Jussi Björlings far David, under titeln ”David Björling blir sångare: Amerika, Dalarna och Wien åren 1899-1908”. David emigrerade till Amerika år 1899, och blev upptäckt då han på en saloon i New York sjöng några svenska folkvisor. Bland åhörarna fanns ”en som var i stånd att begripa sig på bra sång”, och han tyckte att David borde utbilda sin röst. David provsjöng och kom in som elev på Metropolitan Opera School. Metropolitans operachef Heinrich Conried kom därefter att bli ett stort stöd för David under hans studietid. Under sina studieår där träffade han även den store tenoren Enrico Caruso, som uppges ha intresserat sig för Davids röst och gett honom gratislektioner.

Efter studierna reste David hem till Sverige sommaren år 1907. Han sjöng på många konserter i sina hemtrakter i orter som Borlänge, Grängesberg, Falun och Stora Tuna.  Inträdesavgifterna skulle gå till två års sångstudier vid musikkonservatoriet i Wien, tillhörande ”Gesellschaft der Musikfreunde”, som skulle påbörjas i oktober år 1907. Därefter var det tänkt att David skulle återvända till Amerika. Men David fullföljde inte sina studier i Wien, utan i stället återvände han redan efter sju månader till Sverige, och träffade där pianisten Ester Sund. Han fortsatte att konsertera i Sverige, och år 1909 gifte sig David och Ester. De fick så småningom fyra söner, Olle, Jussi, Gösta och Karl.

Det finns mycket mer att berätta om David som sångare, och som Harald i sitt föredrag kom in på under ovanstående medlemsträff den 1 april. Men för er som inte då kunde närvara finns det möjlighet att läsa om detta i det kommande numret av Jussi Björlingsällskapets tidning, som beräknas utkomma i månadsskiftet april - maj.

Efter en liten bensträckarepaus presenterade Harald som avslutning under ”Spisa Jussi” åtta inspelningar med sånger ur David Björlings repertoar, alla sjungna av Jussi Björling utom nummer fem, sjungen av Gösta Björling. Harald avtackades därefter med vackra rosor, vitt vin och rikliga applåder.

 

 

 

 

Nedan följer Haralds spellista:

  1. Ack Värmeland, du sköna, traditionell folkmelodi, 1937.
  2. Vita rosor, August Körling, 1929.
  3. Aftonstämning, August Körling, 1959.
  4. Elegi, Jules Massenet, 1945.
  5. Julsång, Adolphe Adam, 1940.
  6. Frühlingsglaube, Franz Schubert, 1959.
  7. Die Mainacht, Johannes Brahms, 1959.
  8. Lovsång, Ludwig van Beethoven, 1959.

Text: Berit Sjögren

Foto: Pelle Jansson och Calle Friedner

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi