Nils Hübinette sjöng på medlemsträff 9 april


Nils Hübinette

 

Lördagen den 9 april var det dags för vårens andra medlemsträff i Jussi Björlingsällskapets regi på Kaplansbacken, Stockholm, i Höstsols lokal ”Stallet”. 29 personer var närvarande, och efter sedvanligt minglande med kaffe/te, kakor och vetebröd bänkade sig alla för att lyssna på dagens artister, tenoren Nils Hübinette och pianisten Dmitry Tyapkin. Denna gång inleddes programmet med att undertecknad dels hälsade alla hjärtligt välkomna, dels påminde om ett kommande program i Engelbrektkyrkans kyrksal den 20 april, då Harald Henrysson presenterar religiösa sånger med Jussi Björling, samt spelar upp filmreportaget från Jussis begravningsceremoni i denna kyrka. Därefter hälsade vi våra två musikgäster mycket välkomna till oss, varefter vår intervjuare Nils-Göran Olve tog över ordet.


Dmitry Tyapkin, Nils-Göran Olve och Nils Hübinette
Nils-Göran, som hade varit närvarande då Nils Hübinette som cover fick hoppa in som ersättare för Karl Rombo i huvudrollen som Benedict i Berlioz opera Beatrice och Benedict på Läckö slott sommaren 2015, undrade hur Nils hade upplevt inhoppet. Nils hade egentligen en annan roll i föreställningen, men trots att det just denna dag även blev en ny dirigent vid föreställningen tyckte han att det kändes bra. Rollen kanske inte var en favoritroll, och det var inte heller hans typ av musik, men allt som allt en nyttig erfarenhet.  

 

Nils har inte fått någon direkt påverkan från familjen under sin uppväxttid när det gäller valet att bli sångare. Men han har sjungit i kör och berättar att han trakterar flera instrument, som kontrabas, piano och tuba, gärna då i jazzmusikgenren. Efter gymnasiet blev det studier i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm med både kandidat- och masterexamen. Sin första sånglektion tog han vid 24 års ålder. Så småningom blev det sceniska studier vid Stockholm Operastudio, och Nils fick då också kontakt med sångpedagogen Thomas Lander, som han menar har betytt väldigt mycket för hans röstliga utveckling.   

Nils Hübinette går nu andra året på Operahögskolans kandidatutbildning i Stockholm. En roll som han har fått göra under sin utbildning och som han tycker mycket om, beroende på att den är vokalt utmanande och dramaturgiskt intressant, är Nemorino i Donizettis opera Kärleksdrycken. Han tillägger att han älskar Nemorino som karaktär. Att sjunga romanser ligger också Nils varmt om hjärtat, särskilt då av Schumann och Schubert. Då styr han själv valet av sånger och kommer nära publiken. Tillsammans med dagens pianist Dmitry Tyapkin, som även var repetitör på Läckö Slottsopera under Beatrice och Benedict, har han bland annat framfört Schumanns Dichterliebe. Dmitry, som även är repetitör på Operahögskolan, säger att det är stor skillnad mellan att spela klaverutdrag, där pianosatsen är ett koncentrat av orkestern, och att spela romanser, som är komponerade för pianot.

Framtiden får ordna sig allt eftersom, menar Nils. Och han gläder sig åt att han på Kungliga Operan i Stockholm under november månad 2016 skall få sjunga rollen som Fjärde jude i Strauss’ opera Salome. Och nu var det dags för dagens musikaliska inslag.  

Nils och Dmitry inledde med ”Ideale” av Francesco Paole Tosti, och därpå följde”Skogen sover” av Hugo Alfvén. Nils visade sig ha en lyrisk tenor, som han behandlade varsamt med stor inlevelse och nyanser. Särskilt bra passade detta i Alfvéns naturlyriska romans. Därefter övergick våra musiker till operarepertoaren, och vi fick lyssna till Belmontes aria ”O wie ängstlich” ur Mozarts Enleveringen ur Seraljen, sjungen med fina koloraturer. Som extranummer bjöds vi förstås på Nemorinos aria ”Quanto é bella” ur Donizettis Kärleksdrycken. Nu blommade Nils tenor ut på ett mer intensivt sätt, med fin glans på höjden, och det märktes att han trivdes bra i den rollen. Dmitry Tyapkin ackompanjerade känsligt, lätt och följsamt. Applåder och rosor till våra artister samt till vår kunnige och påläste intervjuare avslutade musikstunden!


Dmitry Tyapkin och Nils Hübinette

 

Efter en liten paus följde så vår sista programpunkt ”Spisa Jussi”, sammansatt av Kjell Olsson.     

Under hans säkra ledning vandrade vi i Jussis fotspår år 1956. Det inleddes med filmade inslag från New York den 30 mars, ur Puccinis La Bohème, slutet av akt 1, med Renata Tebaldi och Jussi Björling. Sedan följde ur den klassiska studioinspelning av La Bohème, från New York 16 mars-6 april, duetten som avslutar akt 3, med Victoria de los Angeles och Jussi Björling (även Robert Merrill är med på ett hörn), samt en liveinspelning från Metropolitan den 31 mars, ur Puccinis Manon Lescaut, från akt 1, med Licia Albanese och Jussi Björling.


Renata Tebaldi och Jussi, 30 mars 1956

 

Därefter fick vi, från en studioinspelning på Romoperan 16-28 juni av Verdis opera Rigoletto, lyssna till den kända kvartetten från akt 4, med Roberta Peters, Anna Maria Rota, Robert Merill och Jussi Björling. Vår nostalgiska vandring i Jussis fotspår avslutades sedan i Stockholm, på Gröna Lund, med en liveinspelning från den 19 juli, då Jussi Björling, med Harry Ebert vid flygeln, sjöng Lionels aria ”M’appari tutt’amor” ur Flotows Martha samt Simons kuplett ”Nu är jag pank och fågelfri” ur Tiggarstudenten av Millöcker.   

Text:Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

           

 

     

 

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi