Medlemsträff 5 mars 2016

Lars Cleveman gästade

Lördagen den 5 mars 2016 var det åter dags för en medlemsträff i Höstsols lokal ”Stallet” på Kaplansbacken. Det blev en trevlig stund, med 37 personer närvarande. Vi inledde med att hälsa våra musikgäster, tenoren Lars Cleveman och pianisten Johan Ullén, hjärtligt välkomna till oss, och de möttes av varma applåder. Vi fick sedan lyssna till två musikstycken av olika karaktär. Lars sjöng först ”Siegfrids död” ur Wagners Götterdämmerung, och det märktes att här var han väl hemmastadd. Rösten var intensiv och fyllig och framförandet mycket fokuserat. Siegfrid är en roll som han har gjort många gånger, bland annat på Stockholmsoperan, Metropolitan och Landestheater Linz. Därefter valde Lars att sjunga Richard Strauss ”Zueignung” en tysk Lied med betydligt ljusare tongångar och de vackra slutorden ”...habe Dank.”


Härpå följde intervjun, då Lars Cleveman fick möjlighet att berätta om sin karriär. Intresset för att sjunga väcktes redan under uppväxtåren. Hans far var mycket intresserad av sång och sjöng själv, och Lars sjöng som barn i gosskören i Katarina kyrka.Men redan då sysslade han även med rockmusik.

Lars kom sedan att arbeta mycket med sångpedagogen Nils Köllerström, när han så småningom började studera sång på allvar. Att kombinera rocksjungande med klassiskt sjungande har gått bra, tycker Lars. 1979 bildade han tillsammans med Martin Rössel rockbandet ”Dom dummaste” och fem år senare debuterade han som operasångare på Göta Leijon i rollen som Hotellportieren i Brittens opera Döden i Venedig.

Lars Cleveman berättar att Björn Haugan är den sångpedagog som har betytt mest för honom, och som har inspirerat och uppmuntrat honom under karriärens gång. Efter flera år som frilanssångare debuterade Lars år 1996 på Kungliga Operan i rollen som Dmitrij i Musorgskijs opera Boris Godunov. Under 13 år var han sedan knuten till Stockholmsoperan, där han gjorde oerhört många huvudroller i franska, italienska och tyska operor. År 2009 inledde Lars Cleveman sin internationella karriär, framför allt som Wagnersångare. Han berättar att en del varnade honom för att Wagnerrepertoaren skulle kunna vara för tung för hans röst, men att han själv kände att det var helt rätt val. Det blev många gästspel, bland annat på Covent Garden (Tristan och Isolde), Bayreuth (Tannhäuser) och inte minst på Metropolitan. Där gjorde han våren 2013 en bejublad debut i titelrollen i Wagners Siegfried samt i rollen som Siegfried i Wagners Götterdämmerung, från vilket han livfullt berättade om vådorna av att komma in i redan färdiga föreställningar, utan att ha fått repetera på scen. Det blev många glada skratt!


I fortsättningen vill Lars Cleveman gärna sjunga Wagnerrepertoar, medan han däremot känner att han kanske har vuxit ifrån Verdirepertoaren. Dock gör han ett litet undantag lördagen den 19 mars, då han skall sjunga tenorpartiet i Verdis Requiem i Gustav Vasa kyrka här i Stockholm. Som avslutning sjöng Lars sedan med stor inlevelse Canios aria ”Vesti la giubba” (Skratta Pajazzo) ur Leoncavallos opera Pajazzo. Med rikliga applåder och bravorop tackade medlemmarna Lars Cleveman för den fina sången och generösa intervjun samt Johan Ullén för ett utmärkt och följsamt ackompanjemang. Pianot klingade ovanligt bra.  


Pianisten Johan Ullén

 

Efter en bensträckarepaus fick vi lyssna till Kjell Olsson, som under programpunkten ”Spisa Jussi” hade valt att informera om den nyutkomna, aldrig tidigare utgivna CD:n Copenhagen Concert. Den innehåller sjutton spår från en konsert med Jussi Björling, ackompanjerad av pianisten Bertil Bokstedt, i Falkoner Centret i Köpenhamn den 15 oktober 1959, samt som bonus elva spår från Voice of Firestone broadcast, inspelat den 10 mars 1952. Av dessa fick vi lyssna till sju spår. Det är förvånande bra kvalité på inspelningarna, och Jussi är i strålande sångform. Allra mest berörd blir jag av de två sånginslagen som han sjunger på svenska respektive norska: Taminos aria ”Ack, detta är en ängels bild” ur Mozarts Trollflöjten samt Edvard Griegs ”En svane”.


Berit Sjögren och Kjell Olsson

 

Text:Berit Sjögren

Foto: Calle Friedner

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi