Medlemsträff 9 maj 2015

 


Wiktor Sundqvist
Lördagen den 9 maj 2015 ägde vårens sista medlemsträff rum i Höstsols samlingslokal ”Stallet”. Trots att det var en fin och solig dag, med mycket som konkurrerade, hade 19 medlemmar infunnit sig för en stunds samvaro i Jussis anda. Som vanligt inleddes träffen med lite fika i form av kaffe/te och gott vetebröd, för dagen kanellängd.

Därefter hälsades våra två musikgäster, den unge 25-årige tenoren Wiktor Sundqvist och pianisten Michael Engström, hjärtligt välkomna av Lars Hemmingsson. Wiktor är elev på Operaskolan i Stockholm, där han går tredje året på kandidatprogrammet med inriktning sång, och tar sin examen nu i vår. Michael innehar en tjänst som instuderare vid Operahögskolan i Stockholm, men är också en mycket uppskattad ackompanjatör i många olika sammanhang.

Programmet inleddes med den musikaliska delen. Först fick vi lyssna till Vladimir Lenskijs aria ”Kuda, kuda, kuda vȉ udalilis” ur Pjotr Tjajkovskijs opera Eugen Onegin. Wiktor sjöng den på ryska, och originalspråket bidrog till en fin atmosfär. Sedan följde tre svenska sånger, ”När jag för mig själv i mörka skogen går”, ur Fyra visor i svensk folkton, och ”Jungfrun under lind”, båda av Wilhelm Peterson-Berger, samt ”Tonerna” av Carl Leopold Sjöberg, i mycket ömsinta och nyansrika tolkningar, och med stor lyhördhet mellan sångare och pianist. Ett litet extranummer fick vi också, den neapolitanska sången ”Core ’ngrato” av Salvatore Cardillo, i ett italienskt smäktande framförande av Wiktor och Michael, som applåderades rikligt. Klicka på länken för att lyssna.

Core ’ngrato

 

Därefter var det dags för intervjudelen, humoristiskt ledd av Lars Hemmingsson.

Wiktor Sundqvist är född och uppvuxen i Rottneros i Värmland, och han berättade att musikintresset fanns tidigt. Tillsammans med sin bror och en kusin startade han i tonåren ett rockabillyband, i skolan gjordes ett framförande av Leonard Bernsteins musikal ”West Side Story”, där han 14 år gammal sjöng rollen som Tony, och under gymnasietiden i Karlstad blev det hårdrock. 18 år gammal påbörjade han en utbildning i klassisk sång på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, då som baryton. Men under andra studieåret insåg han att hans röstläge var tenor. 22 år gammal antogs han, som nämnts ovan, som elev på kandidatutbildningen i sång på Operahögskolan i Stockholm. Parallellt med sina studier har Wiktor frilansat en hel del i olika sceniska produktioner. En kommande önskeroll är Rodolfo i Giacomo Puccinis opera ”Bohème”, och Jussi Björling är en stor förebild. Han har ännu inte hunnit framträda i kyrkomusikaliska verk, men kan tänka sig detta i framtiden. När han nu i vår avslutar sina operastudier har han redan engagemang både på Vadstena-Akademien under sommaren och på GöteborgsOperan under hösten.

Pianisten Michael Engström har fått sin utbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han tycker att det är lätt att samarbeta med en så musikalisk sångare som Wiktor. Michael är van repetitör och instuderare, och han har arbetat med många sångare, både operahögskoleelever och mer etablerade, samt med körer, bland annat Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör. Han ser fram emot en kommande turné tillsammans med hovsångerskan Katarina Dalayman.   

Efter ytterligare intervjufrågor från de församlade medlemmarna avtackades Wiktor och Michael med varsin ros, CD-skivor med Jussi-inspelningar samt uppskattande applåder.

Medlemsträffen avslutades som vanligt med programpunkten ”spisa Jussi”, som idag ägnades år Jussi som romanssångare i den tyska Liedrepertoaren, och med Harald Henrysson som kunnig ledsagare. Redan från första början av sin karriär hade Jussi sånger och romanser på sin repertoar. Han var både opera- och konsertsångare, och på senare år blev konserterna allt viktigare för honom. Harald berättade att Jussi troligtvis blev bekant med tyska språket redan i unga år genom sin sångpedagog, operachefen John Forsell. Forsell tog om somrarna hand om sina sångelever i sin sommarvilla på Stenungsön i Bohuslän, med både vokal utbildning och allmän kulturell fostran. Han sjöng själv tyskspråkig repertoar, och framträdde gärna som romanssångare.

Enligt Harald hade Jussi 23 Lieder på sin repertoar, och vi fick som avslutning lyssna till sex av dessa i utsökta inspelningar.

Franz Schubert: Frühlingsglaube , pianist Frederick Schauwecker, år 1959

Ludwig van Beethoven: Adelaide, pianist Harry Ebert, år 1939

Franz Schubert: Wandrers Nachtlied (Ûber allen Gipfeln), pianist Harry Ebert, år 1940

Hugo Wolf: Verborgenheit, pianist Bertil Bokstedt , år 1959

Richard Strauss: Morgen, pianist Harry Ebert, år 1939

Richard Strauss: Ständchen, Firestone Orchestra, år 1951 (DVD)

Richard Strauss: Zueignung, Frederick Schauwecker, år 1958

           

Text: Berit Sjögren

Bild och ljud: Pelle Jansson

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi