Jussifesten i Strömsbruk 2014

Foto: Pelle Jansson

Det var inte bara 2014 års sommarväder som blev minnesvärd. Jussi-sommaren blev också värd att minnas med alla fina arrangemang som vårt sällskap genomförde.

Vi har tidigare rapporterat från Voxna, Kungsträdgården och Skansen. Nu är det dags att rapportera från Jussifesten i Strömsbruk 7-8 september.

 

Bilderna ovan visar till vänster samlingslokalen Strömshall och till höger David Björlings födelsehus.

Operafest i dagarna två i Strömsbruk

Under två dagar arrangerades för nionde året i rad Jussifesten i Strömsbruk, den gamla bruksorten som ligger två mil norr om Hudiksvall. Jussis farfar Lars Johan Björn var smed vid järnbruket och Jussis pappa David föddes här 1873 och födelsehuset finns kvar. I Missionshuset har David och hans söner Gösta, Olle och Jussi sjungit.

 

Sällskapets eldsjäl och sekreterare Stefan Olmårs tillsammans med den ideella föreningen ”Strömfacklan” såg till att arrangemanget blev en riktig operafest. Den fulltaliga publiken i samlingslokalen Strömshall bjöds på operasång av allra högsta klass. Stefan ser till att unga begåvade sångare får en chans att visa upp sig för en stor och kunnig publik.

Efter att Ströms Bruksorkester värmt upp publiken inledde basen Mattias Olsson konserten. Mattias som nyligen sjungit i Trollflöjten på Kungliga Operan har verkligen en djup och mullrande bas och framförde If ever I would leave you ur musikalen Camelot av Lerner&Loewe och You´ll never walk alone av Rodgers&Hammerstein ur musicalen Carousel. Mattias bjöd också på två operaarior, O patria, o cara patria ur operan Sicilianska aftonsången av Verdi och Gremins aria ur Eugen Onegin av Tjajkovskij.

Rebecca Rasmussen, sopran och gift med Mattias Olsson, sjöng Meine Lippen, sie küssen so heiss av Franz Lehár och Zueignung av Richard Strauss, Habaneran ur Carmen av Bizet och Mimis aria ur La bohème av Puccini en roll som hon sjungit på Norrlandsoperan. Rebecca avslutade med I could have danced all night ur My fair lady.

Det äkta sångarparet Mattias Olsson och Rebecca Rasmussen bjöd på en operaduett Cinque, dieci, venti trenta ur Figaros bröllop av Mozart. 

 

Tenoren Tenoren Daniel Johansson fick i år på Skansen mottaga Jussi Björlingsällskapets pris. Daniel som bland annat gjort huvudrollen i La Bohéme och Trollflöjten på Kungliga Operan och Kärleksdrycken på Göteborgsoperan, framförde två klassiska Jussinummer; Kung Heimer och Aslög och Trollsjön av August Söderman. Det blev även två arior ur Jussis repertoar; Blomsterarian ur Carmen av Bizet och E lucevan le stelle ur Tosca av Puccini.

 

Christer Bladin, tenor, känd operasångare med lång utländsk karriär bidrog med Jeg elsker dig av Grieg med text av H-C Andersen.

 

Jussifesterna bjuder traditionellt varje år på en ung lovande lokal artist. I år var det tenoren Mikael Onelius, född 1984 och uppvuxen i Söderhamn, som fick visa upp sig med att sjunga Sommarnatt av Schrader och Lenskis aria ur Eugen Onegin av Tchaikovsky. Mikael Onelius går första året av den tvååriga masterutbildningen på Operahögskolan i Stockholm.

 

Konserten avslutade med att artisterna och publiken förenades i Land du välsignade.

 

Det blev en omfångsrik konsert, från mullrande djupa bastoner till sopranens höga toner, som fick taket att lyfta sig i Strömshall. Allt ackompanjerat av Lennart Eng, en verklig stöttespelare vid Jussifesterna.

Önskekonsert med Jussiinspelningar

Efter konserten bjöds på en italiensk buffé och därefter var det dags för en önskekonsert med Jussi där bl.a. Kerstin Meyer, Jussis dotter Ann-Charlotte Björling och Christer Bladin fick önska några av sina favoritinspelningar. Ann-Charlotte hade själv närvarat i Wien 12-19 juni 1960 när Jussi spelade in Verdis Messa da Reqium och valde att spela upp Ingemisco från detta tillfälle samt från den allra sista inspelade konserten i Göteborg 5 augusti 1960 I fjärran land ur Lohengrin av Wagner.

Kerstin Meyer som själv har sjungit med Jussi valde bland annat En ferment les yeux ur Manon av Massenet inspelat i Stockholm den 10 augusti 1938.

Christer Bladin önskade Donna non vidi mai ur Manon Lescaut av Puccini inspelad i Göteborg 5 augusti 1960.

Som avslutning på önskekonserten var det Jussi som ”Erik Odde” som passande nog sjöng Säg mig god natt inspelad 13 februari 1931.

Längre ner på sidan kan du lyssna på några av de inspelningar som Ann-Charlotte Björling, Kerstin Meyer och Christer Bladin önskade.

Jussifesten dag två.

Den andra dagen inleddes med att Johan Adlercreutz, som driver vandrarhemmet Kustleden i Strömsbruk, berättade om ortens spännande historia. En bruksort med både järn- och pappersbrukshistoria. Byggnader finns kvar men nu för en annan industriverksamhet. Här finns ett museum påminnande om brukstiden. Kustledens vandrarhem i det gamla brukskontoret erbjuder kanot- och båtuthyrning, övernattning, galleri, kameramuseum och en fritidsbutik.

 

 

 

 

Hovsångerskan Kerstin Meyer samtalade med Tom Sandberg

Efter Johan Adlercreutz intogs scenen av hovsångerskan Kerstin Meyer tillsammans med radiomannen Tom Sandberg. 

Tom Sandberg utbildades vid Musikhögskolan och vid Statens Musikdramatiska skola (numera Operahögskolan). Han anställdes 1981 på P2, Musikradion vid Sveriges Radio, där han var verksam fram till 2007 som musikproducent, programproducent och programledare, bland annat som presentatör av otaliga operaföreställningar både från svenska och utländska scener. Tom Sandberg har på senare år hoppat in som producent för två program i det populära programmet Sommar i SR P1, dels när Kerstin Meyer medverkade 2013 och i år när Loa Falkman sommarpratade.

I ett samtal med Tom Sandberg berättade Kerstin Meyer om sin enastående sångkarriär.

Meyer studerade för bland andra Arne Sunnegårdh  vid Musikhögskolan i Stockholm 1948-1952 och var anställd vid Kungliga Teatern 1952-1961 och 1969-1981 samt vid Deutsche Oper i Berlin, vid Metropolitan och Hamburger Staatsoper 1962-1976. Hon var rektor  vid Operahögskolan i Stockholm 1984-1994. 

Kerstin Meyer debuterade på Stockholmsoperan år 1952 i rollen som Azucena i Verdis Trubaduren. Det stora genombrottet kom 1954 som titelrollen i Göran Genteles uppsättning av Carmen.  Andra stora roller var som Orfeus i Glucks Orfeus och Eurydike, och som Brangäne i Wagners Tristan och Isolde.Förutom sina fasta anställningar gästspelade Meyer regelbundet på många stora operascener runt om i världen, t.ex. Teatro alla Scala, Metropolitan, Wiener Staatsoper, Festspelen i Salzburg, Parisoperan, m.fl. Sin avskedsföreställning gjorde Kerstin Meyer i Rosenkavaljeren år 1984. Hon framträdde som Madame Armfeldt i Sommarnattens leende på Malmö Opera våren 2013.

Kerstin Meyer sjöng flera gånger med Jussi som hon tyckte var underbar att arbeta med och som alltid gav henne stort stöd. Hon anser att hon gjorde de allra bästa föreställningarna när hon sjöng med Jussi. Bland annat finns Verdis Rigoletto i sin helhet inspelad från Stockholmsoperan 5 januari 1957 med Jussi som Hertigen och Kerstin Meyer som Maddalena. Kerstin Meyer medverkade också vid Jussis sista föreställning på Kungliga Operan den 6 mars 1960 i Il Trovadore av Verdi som också finns inspelad i sin helhet. Jussi som Manrico och Meyer som Azucena.

Utmärkelser:

Kerstin Meyer invaldes som ledamot nummer 713 av Kungliga Musikaliska Akademien den 12 december 1963. Hon utnämndes till hovsångerska 1963, tilldelades Litteris et Artibus 1975 och fick professors namn 1987.  Hon har av drottning Elisabeth erhållit Brittiska Imperieordern: Commander, Order of the British Empire, CBE. Utsågs 2007 till hedersmedlem i Jussi Björlingsällskapet.

Kerstin Meyers samtal med Tom Sandberg blev en mycket fin avslutning av årets Jussifest i Strömsbruk.

Lyssna här genom att klicka på några av de önskade inspelningarna med Jussi som spelades upp vid Jussifesten i Strömsbruk:

Ann-Charlotte Björlings önskemål:  Ingemisco ur Verdis Reqium från 1960.

Kerstin Meyers önskemål: En ferment les yeux ur Manon av Massenet från 1938.

Christer Bladins önskemål: Donna non vidi mai ur Manon Lescaut av Puccini, inspelad 1960.

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi