Jussi i dockskåpsformat
Harald Henrysson berättade om ett unikt nyförvärv och ett sångaröde i Nazityskland.
Harald Henrysson och det unika "tittskåpet" tillverkat av Wilhelm Gombert
Harald Henrysson berättade på medlemsträffen om det mycket unika och välbevarade ”tittskåp” som föreställer Jussi på ena sidan föreställer Jussi på scenen i Boheme, med högt C genom taket. Scenbilden tycks dock inte stämma riktigt, bl.a. var det stora fönstret ett snedfönster i verkligheten. Jussis position får väl också antas vara en humoristisk knorr. Skåpet är tillverkat mellan 1946 och 1953. På baksidan av skåpet finns Jussi framför spegeln i logen.
"Tittskåpets" baksida
Skåpet förvärvades till Jussi Björlingmuseet i Borlänge av Harald Henrysson i Zürich 2011, i samband med en minneskonsert över Jussi där Harald också höll ett föredrag . Efter föredraget kom en man med en stor kasse fram till Harald och där fanns detta ”tittskåp”. Mannen hade hittat det på loppmarknad i Zürich.
Tittskåpet fraktades så småningom till Sverige och museet i Borlänge av Jussi Björlingsällskapets sekreterare Stefan Olmårs, som har affärer i Schweiz.
Professionellt utfört, och man undrar naturligtvis, vilken konstnären var som hade sådant intresse för operakonsten. Han presenterar sig själv, för under skåpet står det ”Teckning och tillverkning: Wilhelm Gombert, Stockholm Årsta” samt gatuadress och telefonnummer.
Vem var då denne Wilhelm Gombert?
Wilhelm Gombert föddes 1886 i Berlin. Först apotekarutbildning. Mångsidigt konstnärlig, började som illustratör i sporttidning. Sångutbildning, debuterade 1910 som lyrisk tenor i Berlin. Han deltog i 1:a världskriget som frontsoldat i Frankrike, blev dekorerad med järnkorset av både första och andra klassen. När Hitler tog makten i Tyskland hamnade Gombert, som tog avstånd från nazismen och var gift med en kvinna som hörde till en svensk-judisk vinhandlarsläkt, i svårigheter.
Familjen tvingades lämna våningen i Berlin och flytta till sommarstugan utanför stan. 1935 kunde WG till sin egen förvåning tillåtas ta en roll hos filmbolaget UFA och framträdde som borgmästare i en fransk-tysk film. Men 1937 var även den karriären definitivt stoppad. Men eftersom han var konstnärligt begåvad, som dockskåpet visar, fick han fick arbete som dekoratör vid ett varuhus i Mannheim.
1939 försökte Gombert som så många andra förföljda få visum till USA för sin familj men lyckades inte, de fick könumren 61170-74. Han lyckades dock få en pension som familjen kunde leva på sedan läkare hjälpt honom med intyg att han av psykiska skäl inte kunde framträda på scenen.
Wilhelm Gombert 1946