Jussi i Furuvik

Inslaget är i huvudsak baserat på vår medlem Jan Sterners artikel om Jussi Björlings konserter i Furuvik infört i Jussi Björlingsällskapets medlemsblad nr 11, september 1994.

Den 6 augusti 1939, gjorde Jussi sin första konsert i Furuviksparken och genomförde nio konserter under åren 1939-1956. Om du klickar vidare kan du lyssna på två unika ljudinspelningar från Jussis första konsert i Furuvik 1939 samt en film, utan ljud, från samma tillfälle.


Entrén till Furuviksparken

 

Satsning i Furuvik på berömda sångartiser.


Gösta Nygren, nya Furuviksparkens grundare

 

 

När Furuviksparken återinvigdes 1936, med sin nye ägare Gösta Nygren, satsade han på berömda sångartister och det var ett smart drag att satsa på att få dit Jussi som skulle komma att dra rekordpublik. Vid den första konserten 6 augusti 1939 var publiksiffran 20 000 personer. 1952 slog Jussi publikrekord med 22 000 och det skulle stå sig ända fram till 2013. Oftast gjorde han två framträdanden samma dag med några timmars mellanrum. Jussi skulle genomföra nio konserter i Furuvik under åren 1939-1956.

Den första konserten i Furuvik ägde rum den 6 augusti 1939 (v.g. se länkar till film- och ljudinslag nederst på sidan) och gaget var 880 kr och det sista året 1956 var gaget 5 500 kr. (ungefär vad en ny småbil kostade då) Under krigsåren fick Jussi bara 350 kr. På bilden t.h. avtackas Jussi 1939 av Gösta Nygren.

 

Publiken i Furuviksparken älskade Jussi och det var utan tvekan en besvarad kärlek. Publiken stod fullkomligt tysta och andäktiga när han sjöng. Genom sin oerhört vackra röst och sitt enkla och chosefria sätt fångade han även människor, som annars inte hade haft något intresse för klassisk musik.


Stora scenen i Furuviksparken som den ser ut idag

 

Jussi gillade friluftskonserter och den kontakt han fick där med en bredare publik. Han var ju också ”folklig” i den meningen att han lätta kunde umgås med människor av alla socialgrupper. Miljön på Furuvik med närheten till naturen, med havet inpå, gamla byggnader, djur, nöjesfält o.s.v. tilltalade honom. Dessutom trivdes han mycket bra med familjen Nygren som ägde Furuviksparken.

Jussis sista konsert i Furuvik

Den 22 juli 1956 kom Jussi för nionde och sista gången till Furuvik och genomförde en bejublad konsert inför 15 000 personer. Jussi var försenad och efter c:a 20 minuter körde en taxi fram i folkmassan ända fram till scenen och ur klev Jussi i matchande blå gabardinkostym, ljusblå skjorta och färgglad slips, tillsammans med hustrun Anna-Lisa och dottern Ann-Charlotte.


Jussi tillsammans med hustrun Anna-Lisa och dottern Ann-Charlotte

 

Han var solbränd, såg ut som hälsan själv och kom förmodligen utvilad från sitt kära Siarö. Ägaren till Furuvik Gösta Nygren hade avlidit 1954 och nu var det sonen Lars som hälsade Jussi välkommen.

Jussi genomförde denna dag två konserter och inledde med att säga ”Det är Mozartjubileum i år (Mozart föddes 1756) så jag börjar med arian ’A, dies bildnis ist bezaubernd schön ur Trollflöjten´”. Därefter följde Bland skogens höga furustammar och När jag för mig själv i mörka skogen går av Peterson-Berger, Vår av Hildach, Var det en dröm av Sibelius , M’appari tutt amor’ ur Marta av Flotow, Trollsjön av August Söderman, Because av d'Hardelot, Mattinata av Leoncavallo, Torna a Surriento av de Curtis, Celste Aida av Verdi, Nu är jag pank och fågelfri av Millöcker och avslutade med Land du välsignade av Althén.

 

Jussis autograf högvaluta

Jussi skrev ett hundratal autografer vilket understryker att han var vid gott humör, för det var annars inte en sysselsättning som han precis älskade. Efter konserten hälsade han på vid en bröllopsfest i Kaptensgården på Furuvik och gratulerade ett brudpar, vilket förstås var populärt.

Strax före konsert nummer två mötte vår medlem Jan Sterner Jussi och ackompanjatören Harry Ebert, som kom gående genom parken skrattande och skämtande med varandra. Även under själva konserten log Jussi ofta. Lars Nygren konstaterade inför den andra konserten att Jussi gjort succé som vanligt i den första konserten och nu skulle det bli likadant. ”-Ta i trä, vi får väl se hur det går”, sa Jussi och knackade i flygellocket. Åskådarna bildade nu ett hav och som sagt var han ändå bättre än i första konserten. Jublet var enormt och Jussi gav Lajla Lilja, syster till Lars, en kram efter blomsteröverlämnandet.

En recension ur Arbetarbladet-

15 000 jublande, applåderade, kastade hattar i luften och viftade med näsdukar. Det var med andra ord en dundersuccé för Jussi i allra bästa form….Furuvik trivs med Jussi och han med Furuvik.”

Efter konserterna brukade Jussi med familj, Nygrens och Gevalia direktören Sven Engwall med familj ofta supera ihop. Det skedde ofta på Hotell CH i Gävle eller restaurang Tyrol på Furuvik som var mer intim vilket Jussi gillade.

Familjen Nygren säger att Jussi var trevlig, glad och pratsam, berättade historier o.s.v. Utöver snapsvisor sjöng han inte vid middagarna utan ville koppla av efter konserterna.

1956 firade Furuvik 20-årsjubileum i Nygrens regi och två nya schimpanser döptes till ”Sussi och Jussi”. Jussi tog nog inte illa vid sig att få en apa uppkallad efter sig, han hade humor och tog inte sig själv så allvarligt.

1957 hade Jussi skrivit kontrakt med Lars Nygren om två konserter den 21 juli. Han hade avslutat en inspelning av Puccinis Tosca i Rom den 18 juli och hade kanske överansträngt sig där. Jussi meddelade Nygren med kort varsel att han var sjuk och inte kunde komma. Så sent som den 20 juli var konserterna annonserade i lokalpressen.

Dubbelklicka på avtalet för att förstora det!

 

Att det inte blev någon mer konsert på Furuvik berodde på att Jussi var så väldigt uppbokad. Men de som hörde Jussi i den vackra Furuviksparken glömmer det aldrig.

 

Här kan du titta på ett unikt filminslag (utan ljud) filmat av Anders Nyberg, med Jussi i Furuvik 1939. Gå in i filmen efter 24:40 min så börjar ett kort inslag med Jussi från Furuviksscenen.

Film med Jussi i Furuvik 6 augusti 1939

 

Lyssna också på två mycket unika ljudinspelningar av Anders Nyberg från Furuvik den 6 augusti 1939.  Spelades in på en utrustning som Nyberg själv hade konstruerat och innehåller de två avslutningsnumren i konserten. Inspelningen godkändes av Jussi direkt efter föreställningen. Ljudkvaliteten är inte den allra bästa men ändå hörvärd.

Jungfrun under lind, 2:30 min.

Land du välsignade, 3:11 min.

 

En recension från en okänd lokaltidning:

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi