Hänt på medlemsträffen 22 mars
SÄLLSKAPETS HEDERSORDFÖRANDE Lars Hemmingsson hälsade de 27 närvarande medlemmarna välkomna till årets första medlemsträff den 22 mars 2014 i Höstsols samlingslokal ”Stallet” på Kaplansbacken i Stockholm.
Dagens program innehöll tre programpunkter: Jussi filmar, nya cd-utgåvor och skön tenorsång av Per-Håkan Precht.
Filmjournalen 22 november 1953
Programinslaget avslutades med att de två sånginslagen ur filmen med Jussi visades: Celeste Aida och Till Havs.
Inslaget Jussi filmar finns infört på vår hemsida där du även kan lyssna på när Stig Olin berättar hur han lyckades engagera Jussi att medverka i filmen. Gå till Startsidan så hittar du inslaget.
Även nästa inslag stod Kjell för när han presenterade några nya cd-utgåvor.
Skivbolaget Sonys Aida inspelat från 1955 med Jussi, Zinka Milanov, Fedora Barbieri, Leonard Warren och Boris Christoff. Inspelningen anses vara den bästa studioinspelning någonsin av operan och den är Jussi enda. Cd-boxen med tre skivor släpptes den 1 oktober 2013 och Sony har med dagens teknik omsorgsfullt fört över inspelningen från de originalband som endast det inspelade bolaget har tillgång till.
Som smakprov ur cd-utgåvan fick närvarande lyssna till den vackra slutscenen O terra addio, en av de inspelningar som Stephen Hastings framhåller i sin bok The Björling Sound.
Som exempel på den utmärkta ljudkvalitén avlyssnades E lucevan le stelle med Jussi i allra bästa form.
Ur cd-utgåvan fick de närvarande lyssna på E lucevan le stelle ur en Tosca-föreställning på Metropolitan inspelad 21 november 1959. Ett gripande framförande av Jussi och publiken på "Met" är hänförd.
Dagens huvudnummer var liveuppträdande av tenoren Per-Håkan Precht.
Per-Håkan Precht ackompanjerade sig själv
Per-Håkan inledde med Jungfrun under lind av Wilhelm Peterson-Berger och fortsatte därefter med en neapolitansk sång Core ’ngrato av Salvatore Cardillo och avslutade med Land du välsignade av Ragnar Althén/Elisabeth Björklund.
Det blev ett bejublat framträdande och Per-Håkan ackompanjerade sig själv på pianot.
Per-Håkan Precht intervjuas av Lars Hemmingsson
Medlemsträffen avslutades med att Per-Håkan intervjuades av Lars Hemmingsson.
Släkten Precht härstammar från Sydtyskland och Per-Håkans farfar var från Tyrolen och namnet är ett typiskt släktnamn i Nürnbergregionen. Per-Håkan är själv född på Gotland.
Redan som femåring var musikintresset stort och Per-Håkan fick sin första skiva innehållande Beethovens pianosonater. Började traditionellt med blockflöjt för att sedan gå över till piano. Sången kom in ganska sent i Per-Håkans liv och blev till att börja med en bisyssla. Utbildade sig till organist och var verksam som kantor och började i mitten av 1990-talet att studera sång på Operastudio 67 i Stockholm parallellt med sitt jobb som kantor.
När Per-Håkan efter två år var klar med sin utbildning vid Operastudio 67 sökte Operahögskolan i Oslo en tenor och Per-Håkan sökte och kom in och utbildades där i tre år.
Därefter följde engagemang i Tyskland i olika tenorfack. Det blev även operett med bl.a. 120 föreställningar på Deutsche Opera am Rhein Düsseldorf med Glada Änkan. Därefter några år på Folkoperan i Stockholm. Just nu är Per- Håkan verksam i Tyskland och gör som hjältetenor en roll i Dvoráks okända opera Vanda på Theater Osnabrück, en s.k. "slavisk Lohemgrin".
Per-Håkan har inte hamnat i något speciellt tenorröstfack utan hoppat lite hit och dit men på senare tid blivit lite mer inriktat åt det ”Wagnerska” hållet. Ska bl.a. göra Beethovens nionde symfoni i Bergen i sommar.
I höst är det aktuellt att sjunga med Folkoperan i Stockholm i rollen som Alfredo i La Traviata. Premiär den 17 september 2014.
Per-Håkan är stor beundrare av Jussi som han anser "tekniskt fulländad och med en fantastisk höjd och ett unikt legato. Med sitt avspända sätt att sjunga är han oöverträffad".
Titta här på en trailer från Dvoráks Vanda från Theater Osnabrück
Du kommer då in på Theater Osnabrüks hemsida. Scrolla ner på sidan så hittar du länken till trailern!
En scen ur Vanda med Per-Håkan Precht