Hänt på medlemsträffen 16 nov.
PUBLIKREKORDET var nära att ryka när Jussi Björlingsällskapet genomförde årets sista medlemsträff den 16 november 2013 på Kaplansbacken på Kungsholmen. Drygt 50 personer fyllde ”Stallet” inför det väntade programmet att minnas Rolf Björling som avled för 20 år sedan, 1993.
En förväntansfull publik väntar på att den hemliga gästen ska avslöjas.
Dessutom utlovades en hemlig gäst, numera en tradition vid årsavslutningen tillsammans med lussebullar och pepparkakor och kaffet och Jussi med ”O Helga Natt” förstås. I år en ovanligt tidig avslutning på grund av att artister och lokalen var uppbokade i december.
Efter det att Sällskapets hedersordförande Lars Hemmingsson, ansvarig för medlemsträffarna i Stockholm, hälsat medlemmarna välkomna presenterades den hemlige gästen som var ingen mindre än Rolfs son, tenoren och operasångaren Raymond Björling, vars farfar var Jussi Björling.
Den hemliga gästen, Raymond Björling vars farfar hette Jussi.
Raymond inledde med att framföra sitt tack till Sällskapet för att man uppmärksammade pappa Rolf som i år den 25 december skulle ha fyllt 85 år och som sagt avled för 20 år sedan, 1993.
Därefter berättade Raymond om sin barndom, om sin och pappa Rolfs karriärer. Att vara ättling till två stora tenorer, varav den ena rankas som historiens kanske främsta, är på gott och ont om man själv har en sångarkarriär.
Jussi, Rolf och Raymond Björling
Raymond är född i Chicago 1956, då familjen bodde där 1955-60, och sedan uppvuxen i Bromma utanför Stockholm. Efter Jussis bortgång 1960 återvände familjen till Sverige och Rolf blev uppmärksammad genom att Simon Brehm tog sig an honom. Simon Brehm, var då en känd orkesterledare, basist och artistmanager bl.a. ihågkommen för att ha upptäckt Lill-Babs. Brehm arrangerade i början av 1960-talet många och långa turnéer för Rolf runt om i Norden. Raymond fick som liten kille resa omkring i bil med pappa, mamma och en pianist tills det var dags att börja skolan.
1962 var det dags för Rolfs operadebut på Storan i Göteborg i Madame Butterfly. Allt gick strålande och ledde till att Rolf fick engagemang på Deutsche Oper i Berlin och familjen flyttade dit. Efter en sejour på Malmö Stadsteater fick Rolf kontrakt med Stockholmsoperan 1967 och familjen flyttade till Bromma.
Raymond hade provat att ta sånglektioner när han var 15 år och alla undrade när han skulle börja sjunga på allvar. Men Raymond ville prova lyckan på annat håll med en mängd olika jobb och började därför ganska sent att skola sig till sångare. Efter uppmuntran från pappan svängde han slutligen in på sångarbanan genom privatlektioner för bl.a. Nicolai Gedda och Sony Peterson. 1989 utexaminerades han från Operahögskolan i Stockholm.
Efter utexamineringen följde fem år med Fantomen på Stora Operan med 986 föreställningar på Oscarsteatern, Kristina från Duvemåla, och en rad operaföreställningar på Operan. Raymond har sjungit med Rhapsody in Rock med Robert Wells, tilldelats Lille Bror Söderlundh-stipendiet 2007.
Numera bor Raymond i Uppsala och uppträder huvudsakligen i konsertsammanhang med ett blandat program, svenska romanser, lite musikal och en del som den äldre generationen kan känna igen sig i.
Raymond Björling ackompanjerad av André Baraula
Mellan berättandet framförde Raymond fyra sånger förtjänstfullt ackompanjerad på piano av André Baraula, numera flitig och mycket uppskattad huspianist hos Sällskapet:
”For You Alone” av Henry Ernest Geehl, text P. J. O´Reilly,
”Helgdagskväll I Timmerkojan” av Sven Scholander, text Dan Andersson,
“Maria, Mari” av Di Capua, text Eduardo-Mazzucchio Emanuele,
" Sjung din hela längtan ut" av Ragnar Widestedt.
Lyssna här på Raymond Björling när han framför "Tonerna" av Sjöberg
Rolf Björling 1928-1993
Till minne av Rolf Björling fick publiken lyssna på två inspelningar med Rolf. På cd "Adeste Fideles", en medeltida julsång, samt via filmat inslag ”Tonerna” av Sjöberg.
Rolf Björling, tenor, föddes 1928, och var son till Jussi Björling. Efter studier vid Musikhögskolan i Stockholm 1953-54 och i USA 1955-60 framträdde Rolf från 1960 i Sverige främst med romanser och populärmusik. Hans operadebut var i rollen som Pinkerton i Madame Butterfly på Storan i Göteborg 1962. Därefter var han engagerad vid Deutsche Oper i Berlin 1963-65 och vid Kungliga Operan 1964–1985. Han gästspelade på San Francisco-operan år 1970 i rollen som Ismaele i Verdis Nabucco.
Rolf Björling har medverkat i en lång rad operor och operetter, bland annat Aida, Fidelo, Rosenkavaljeren, Tosca, Turandot, Rigoletto, Carmen och Sköna Helena.
Sitt verkliga operagenombrott fick Rolf våren 1972 som Manrico i Verdis Trubaduren på Kungliga Operan, där han var fast anställd sedan 1967. Rolf Björling var som mest aktiv som operasångare åren 1962-1985. Rolf Björling avled den 31 mars 1993.
Medlemsträffen avslutades traditionsenligt med att Jussi själv önskade alla en God Jul och ett Gott Nytt År samt framförde ”O Helga Natt”.
Sällskapets ordförande Bengt Krantz har valt ut tre inspelningar med Rolf Björling som du kan lyssna på genom att klicka på nedanstående ljudfiler.
Ah, si ben mio ur Trubaduren av Verdi från 1972
Ella mi fu rapita! ur Rigoletto av Verdi från 1977
Vesti la giubba ur Pagliacci av Leoncavallo från 1981