Månadens Jussi- nov. 2013
Succé med ett av Carusos paradnummer.
Jussi november 1948
När Jussi kom tillbaka till USA efter kriget var Fred Schang dess chef och blev även Jussis amerikanska agent och skulle vara det under Jussis återstående liv.
Fred Schang och Jussi i slutet av 1950-talet
Nu hade Schang lyckats utverka så att Jussi fick öppna det prestigefyllda radioprogrammet The Bell Telephone Hour (känd som Telephone Hour) den 15 november 1948. Telephone Hour var en direktsändning i amerikansk radio från NBS:s studio, Rockefeller Center i New York.
Telephone Hour var en långvarig amerikansk konsertserie som började 1940 på NBC Radio och hördes t.o.m. 1958. Programmet sponsrades av Bell Telephone som namnet förutsätter, lyfte det bästa inom klassisk och Broadway musik, och nådde 8-9 miljoner lyssnare varje vecka. De flesta av de stora opera- och musikalartisterna uppträdde regelbundet där.
Nu ville Jussi agent Fred Schang, som en gång hade arbetat för Caruso, finna något nytt på repertoaren att framföras vid Telephone Hour som skulle passa Jussi perfekt. Schang kom att tänka på ”L’alba separa dalla luce l’ombra”, som Caruso brukat sjunga som extranummer. Sången ”L’alba separa dalla luce I’ombra”, - ”Gryningen skiljer dag från natt” – är en dikt av Gabriele D’Annunzio, tonsatt av Carusos gode vän Paulo Tosti.
Enrico Caruso
Vännerna Tosti och Caruso
Schang ringde upp Jussi och bad honom komma till sitt kontor. Där spelade han upp skivan med Caruso från 1917. I Mitt liv med Jussi beskrev Anna-Lisa Björling fortsättningen: ” – Vad tror du om den här?”, frågade Freddie. – Spela den igen! utbrast Jussi. Sedan slet han av sig slipsen, knäppte upp kragen och sjöng tillsammans med Caruso. – Sjöng, beskrev Freddie det för mig efteråt, så att så att fönsterrutorna bokstavligen skallrade av vibrationerna!”
Skivetikett Carusos inspelning 15.4 1917
Skivetikett Jussis inspelning 11.8. 1949
I radioprogrammet blev sången en sensation, noterna blev återutgivna som ”Sung by Jussi Bjoerling” och Jussi spelade in ”L’alba” året därpå i Sverige med Nils Grevillius. Han tyckte om att höra Carusos framförande – som kom att utgöra en modell för hans eget – och den skivan låg länge kvar på Jussis 78-varvsgrammofon i studion på Siarö. Men nu finns grammofonen på Björlingmuseet i Borlänge.
Även om sången var närmast förknippad med Caruso – en av Tostis vänner –, som lanserat den, hade den inte alldeles råkat i glömska. En annan berömd tenor, Tito Schipa, hade t ex sjungit in den 1938.
Jussi fortsatte sjunga ”L’alba” på turnén i USA våren 1949. I april framförde han den i ett mera förvånande sammanhang under konserten Sweden in Music i Carnegie Hall. Kanhända hade Jussis tillfällige ackompanjatör James Quillian inte fler svenska sånger på repertoaren?
Första framförandet i Sverige var antagligen på Gröna Lund den 16 juni 1949, då en recensent noterade som extranummer något han försiktigtvis kallade ”en sak av Tosti”, och Jussi sjöng denna sång i varje fall fram till 1959. Det finns 11 inspelningar med Jussi, den sista från New Orleans 1955.
Paolo Tosti 1946-1916
”L’alba” betraktas som en av Tostis bästa sånger. Den präglas liksom många av dem av melankolisk sensualitet och handlar om kärlek, natt, död och evighet, teman som var vanliga i D’Annunzios välklingande poesi, och slutar med en praktfull stegring till vad något kallat en ”Liebestod light”. Få har sjungit den mera intensivt än Jussi Björling.
Texten till första versen följer nedan.
L'alba separa dalla luce l'ombra,
E la mia voluttà dal mio desire.
O dolci stelle, è l'ora di morire.
Un più divino amor dal ciel vi sgombra.
Gryningen skiljer mörkret från ljuset
och min njutning från min längtan.
Å milda stjärnor, det är dags att dö.
En heligare kärlek fördriver er från himlen.
Jussis succéframförande på Bell Telephone Hour den 15 november 1948 med "L’alba" finns lyckligtvis bevarat och här kan du lyssna när Jussi för första gången framförde den för en hänförd publik.
Vi har valt ut fyra olika inspelningar av L'alba, en med Caruso och tre med Jussi.
1. Lyssna först på Carusos studioinspelning av ”L’alba separa dalla luce I’ombra” från 15 april 1917 den enda inspelning av sången som finns med Caruso och exakt den inspelning som Schang 1948 spelade upp för Jussi 1948 inför radiokonserten Telephone Hour.
2. Jussis första studioinspelning av sången, inspelat i Stockholm den 11 augusti 1949 med Nils Grevillius som dirigent.
3. Inspelningen med Jussi från succéframförandet på radiokonserten Telephone Hour 15 november 1948. Bell Telephone Orchestra, dir. Donald Voohees.
4. Jussi sista inspelning av sången, inspelad vid en livekonsert i New Orleans den 14 december 1955 med Fredrick Schauwecker, piano
Klicka på skivetiketterna och lyssna på Caruso och Jussi!
1. Enrico Carusos enda insp. 1917
2. Jussis första studioinsp. av sången. 1949
3. Jussi från Telphone Hour. 1948
4. Jussis sista insp. av sången. 1955
Lyssna på Caruso när han sjunger till en modern symfoniorkester!
Vid millenniumskiftet presenterade dirigenten Gottfied Rabi resultatet av ett fantasiskt hängivet arbete, som gick ut på att låta Caruso sjunga till en modern symfoniorkester. Ett enormt arbete är nedlagt på att ackompanjera sångaren över graven, över 80 år efter det att Caruso gjorde sina inspelningar. Det här är kontroversiellt och många tycker att det rentav är oetiskt.
Man kan imponeras över den så att säga omvända följsamheten som är ett resultat av ett mycket ingående studium av varje inspelad detalj. Tre cd blev det, mellan 2000-2003 (The Digital Recordings, Enrico Caruso) och resultatet imponerar. Det ger en vink om vilken gigant och ofattbar stor sångare han var. Fattas bara annat att Jussis store idol var något alldeles extra.
Klicka på skivkonvolutet och lyssna på Caruso när han sjunger till en modern synfoniorkester och framför ”L’alba separa dalla luce l’ombra”.