Hänt på medlemsträffen

DET VAR EN HÖGTIDSSTUND för alla närvarande ”Jussianer” när höstsäsongens första medlemsträff i Jussi Björlingsällskapet ägde rum på Kaplansbacken 4A, Stockholm i Höstsols lokal ”Stallet” den 14 september.

På programmet stod visning av SVT:s (dåvarande Sveriges Radio) filmdokumentär ”Jussi Björlings Saga” från 1977. Ett ovärderligt dokument, 1 timme och 40 minuter långt, med röster om Jussi i två delar. Den som inte har sett denna unika film har verkligen gått miste om något unikt.


Jan Sederholm, producenten för filmen
Vid träffen medverkade filmens producent Jan Sederholm som gav en mycket initierad information hur inspelningen gick till. Filmen tog flera år att sammanställa och visades i tv 1977. Harald Henrysson, Sällskapets förste ordförande, grundare och mångårig chef för Jussi Björlingmuseet i Borlänge och Sveriges främste Björlingskännare deltog på plats med kompletterande värdefull fakta.


Hjördis Schymberg

 


Nils Grevillius
I filmen medverkade ett stort antal av Jussis sångarkollegor från Kgl. Operan som berättade hur det var att arbeta med honom och om episoder under arbetet och fritiden. Bland kollegerna kan nämnas Hjördis Schymberg, Hugo Hasslo,  Einar Larson, Joel Berglund, Gösta Kjellertz, Einar Beyron, Helga Görlin, Björn Forsell ackompanjatörerna Harry Ebert och Bertil Bokstedt, och den ständige vapendragaren och dirigenten Nils Grevillius.

 

 

Samtliga instämde att det var en ynnest att få uppträda med Jussi. Han lyfte både föreställningen och sina kollegor till oanade höjder.

 


Johannes Norrby
Johannes Norrby, nära vän till Jussis bror Olle och en mycket stor Jussibeundrare. Norrby var chef för Stockholms Konserthus, 1950-70 och körledare och själv en duktig bassångare och ingick i Björlingkvartetten i början av 1940-talet tillsammans med Olle Björling, Anders Strandberg och Claes-Göran Stenhammar.  Norrby talade i filmen mycket varmt med en tår i ögonvrån om Jussi ”vars röst gick rakt in i hjärtat”.

 

Ljudtekniker från Sveriges Radio berättade hur en radiosändning med Jussi kunde gå till och att det var alltid ”högtid” när Jussi skulle sjunga på radion. För en ljudtekniker var Jussi den bästa tänkbara att samarbeta med, ”allt satt perfekt från början”.

 

Från Björlingsläktens sida medverkade i filmen hustrun Anna-Lisa, barnen Ann-Charlotte och Lars, kusinen Märta Björling-Kärn samt Jussis yngste bror Kalle.

 


Anna-Lisa Berg
Våren 1931, på Musikaliska Akademien, träffade Anna-Lisa för första gången Jussi, en händelse som totalt skulle förändra hennes liv. Anna-Lisa kände Jussis bröder, Olle och Gösta, som också gick på Akademien. En dag vid lunchtid stod Gösta och pratade med någon då Anna-Lisa skulle passera och denne någon frågade: -Vem är den där flickan! Kan du presentera mig? Det här, sa Gösta, är min bror, opera-sångaren Jussi Björling. – Och tillade han..., det här är Anna Lisa Berg.

 

 

Jussis yngste bror Kalle, 1917-75, filmades på plats vid Karlsarvet utanför Leksand, mindes barndomens vilda lekar där på 1920-talet, och särskilt när de rodde på Siljan stilla sommarkvällar och pappa Davids sång ekade över vattnet. Kalle talade med stor tacksamhet om ”Hampus-Greta” som var en ensamstående grannkvinna i Karlsarvet. Pappa David glömde ofta bort det där med mat och då kunde pojkarna få ett glas mjölk och en smörgås och bli ompysslade av Hampus-Greta.

Inspelningen med Kalle gjordes strax innan han avled i januari 1975. Kalle var den ende av bröderna Björling som inte blev professionell sångare, uppträdde visserligen som konsertsångare, baryton, men till yrket var han verkmästare.

 


Robert Merill
Från USA medverkade i filmen sångarkollagan Robert Merrill som berättade hur det var att uppträda och göra skivinspelningar med Jussi, och direktören Fred Chang från artistagenturen Columbia Artist hur Jussi tog sig an Carusos paradnummer ”L’alba separa dalla luce l’ombra” av Tosti som blev en makalös succé för Jussi.

 

 

 

Nu ser vi fram emot nästa medlemsmöte på Kaplansbacken lördagen den 12 oktober 2013. Då återuppstår tillfälligt ”Erik Odde”. Operasångaren Fredrik de Jounge framför schlager som Jussi sjöng in i början av 30-talet under pseudonymen ”Erik Odde”.

Läs här om medlemsträffen den 12 oktober

Ny hemsida för Jussi Björling-sällskapet

Vi vill önska dig hjärtligt välkommen till Jussi Björlingsällskapets nya hemsida: www.jussibjorlingsallskapet.se Här ges du goda möjligheter att förkovra dig i sångaren Jussi Björlings liv och gärning. Den gamla hemsidan: www.jussibjorlingsallskapet.com, som du läser nu, kommer att kvarstå som ett omfattande arkiv och kommer att kunna besökas som vanligt, medan den nya hemsidan är tänkt att vara en mer uppdaterad plats för aktuell information från och med augusti 2023. 


Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 275 kr för 2023 om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Jussi-statistik

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis inspelningar

 

Klicka här för att komma till förteckningar över Jussis framträdanden


 

Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

Klicka på resp. flagga.

 

 

 


Våra favoritinspelningar med Jussi

Gå till Arkiv för att lyssna på de insattas favoritinspelningar med Jussi


Det tidigare Jussi
 
Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

 

Jussi Björlingmuseet stänger

Museet stängdes officiellt den 1 januari 2021 och är nu ytrymt. Vi hoppas att det senare kommer att ersättas med ett museum på annan plats. 


Jussitips

Länk till Aktuellt om Jussi